آرشیو

آرشیو شماره ها:
۱۶

چکیده

تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی توسعه مدل تجاری کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط انجام شد. این تحقیق از نوع تحقیقات اکتشافی بوده و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات و داده ها میدانی و توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان، اساتید مدیریت و دانشجویان با سابقه فعالیت در کارآفرینی و مدیران باشگاه های ورزشی به عنوان سازمان های کوچک و متوسط بودند. مشارکت کنندگان به صورت هدفمند انتخاب شدند. با توجه به اهداف پژوهش و اشباع نظری، 17 نفر در بخش کیفی و مصاحبه این پژوهش حضور داشتند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی شامل اساتید مدیریت، کارآفرینان، مدیران باشگاه های ورزشی و دانشجویان مدیریت بودند. حجم نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان 384 نفر تعیین شد که در نهایت 280 پرسشنامه صحیح جمع آوری شد. در بخش کیفی مصاحبه ها به طورکامل ضبط و به نوشتار تبدیل شدند، سپس محقق مصاحبه های انجام شده را بررسی و آن ها را کدگذاری کرد. نتایج حاصل از کدگذاری مصاحبه ها و تحلیل عاملی تائیدی نشان داد پنج عامل شامل برندسازی، شبکه اجتماعی، راهبردها، گردشگری و تفکر کارآفرینی بر توسعه کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط تاثیرگذار است. همچنین مولفه برندسازی با ضریب مسیر(315/0)، بیشترین تاثیر را بر توسعه کارآفرینی داشت. نتایج پژوهش حاضر به مدیران باشگا های ورزشی کمک می کند تا با استفاده از ابزار کارآفرینی موجب موفقیت و ارتقا و نیز باقی ماندن در عرصه رقابت شده و خدمات خود را توسعه دهند.

Designing the development model of entrepreneurial business model in small and medium-sized enterprises (SMEs)

The present research was conducted with the aim of designing the development model of entrepreneurial business model in small and medium-sized enterprises. This research is an exploratory type of research and in terms of the method of collecting information and data; it is field and descriptive-survey. The statistical population of this research in the qualitative part included experts, management professors and students with experience in entrepreneurship and managers of sports clubs as small and medium-sized enterprises. Participants were selected purposefully. According to the research objectives and theoretical saturation, 17 people were present in the qualitative and interview part of this research. Also, the statistical population in a small part included management professors, entrepreneurs, sports club managers and management students. The size of the statistical sample was determined using Morgan's table of 384 people, and finally 280 correct questionnaires were collected. In the qualitative part, the interviews were completely recorded and converted into writing, and then the researcher reviewed the conducted interviews and coded them. The results of interview coding and confirmatory factor analysis showed that five factors including branding, social network, strategies, tourism and entrepreneurial thinking are effective on the development of entrepreneurship in small and medium-sized organizations. Also, the branding component with the path coefficient (0.315) had the greatest impact on the development of entrepreneurship. The results of the present research help the managers of sports clubs to develop their services by using entrepreneurial tools to promote success and remain in the competitive arena.

تبلیغات