مطالعه تطبیقی جرم رشا و ارتشاء در قوانین جزایی ایران و فرانسه
حوزه های تخصصی:
شماره صفحات:
۸۵ - ۱۱۴
دریافت مقاله
آرشیو
چکیده
زمینه: بزه رشا و ارتشاء که معمولاً با ابطال حق و احقاق باطل همراه است، از بارزترین مفاسد اقتصادی است که با گسترش روزافزون آن، قانون و عدالت اجتماعی از بین می رود. البته در قوانین ایران ممکن است اخذ رشوه در خصوص مستخدم دولت و برای امری یا امتناع از انجام کاری که از وظایفش بوده، انجام شود و صرفاً برای ابطال حق و احقاق باطل نباشد. این بزه علاوه بر ماهیت و ویژگی های خاصی که در مباحث اقتصادی دارد، به امنیت و آسایش عمومی هم لطمه وارد می کند. یافته ها: علت تمایزی این بزه با بیشتر جرائم در حوزه مفاسد اقتصادی این است که لازمه آن شاغل بودن در سازمان دولتی و ارگان های نظامی، در اختیار داشتن امکانات و سمت های خاص می باشد که با سوء استفاده از موقعیت شغلی، این جرم واقع می شود. البته برای پاره ای از کارکنان مانند پرسنل نظامی به دلیل جایگاه اجتماعی و اهداف تعیین شده آنان، ارتکاب بزه ارتشاء می تواند لطمات بیشتری را به نظم و انضباط این نیروها وارد و به جایگاه آن خدشه وارد نماید. نتیجه گیری: در این مقاله سعی شده ضمن مطالعه سابقه تقنینی و تاریخی، تعریف بزه رشا و ارتشاء، با مطالعه تطبیقی آن با حقوق فرانسه و فقه و حقوق ایران، به بررسی اجمالی آن پرداخته تا برای رفع کاستی ها و ریشه کن شدن هر چه بیشتر بزه ارتشاء گامی موثر برداشته شود و دستگاه های دولتی و نظامی در کشور از این معضل تا حدی رهایی یابند.The Comparative Study of Briber and Bribed in Iran and France Penal Law
Background: The crimes of briber and bribed which are usually along with ignoring rights, are of most obvious economical corruptions and their enlargement destroys social law and regulation. However in Iran, it may be given to a government employee to ignore or do an action or task and not merely to ignore rights. This crimes besides its special characteristic and nature in economical issues, jeopardizes public security and welfare.
Findings: The reason that this crimes differs from other ones in economical issues is that committing such a crime entails employment in governmental and military organizations and disposal of some special equipment and positions that one can misuse them to commit such a crime. Of course, committing the crime of being bribed for some employees such as military personnel is more harmful for their regulation and rules because of their social position and special aims they have.
Conclusion: In this research, besides comparing legal and historical background, it is tried to give the definition for the crime of briber and bribed, and to compare it in Iran and France penal law to remove the lacks and to uproot the bribery in governmental and military organizations in an effective way.