بررسی تأثیر فناوری های حفاظت آب و خاک بر مصرف آب، عملکرد گندم و فقر روستایی در حوضه آبریز مند (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
فناوری های حفاظت آب و خاک به عنوان یک گزینه برای ایجاد امنیت غذایی و کاهش فقر به گونه ای فزاینده در حال توسعه است. در مطالعه حاضر، به بررسی اثرات به کارگیری هم زمان فعالیت های حفاظت آب و خاک در سطح مزرعه در حوضه آبریز مند (در سال 1397) پرداخته و اثر این فناوری ها بر عملکرد محصول گندم، مصرف آب و فقر مطالعه شد؛ همچنین، برای رفع اریب ناشی از ناهمگنی غیرقابل مشاهده در تحلیل رگرسیون داده های مقطع عرضی، از مدل رگرسیون چرخشی درون زای چندجمله ای در چارچوب تحلیل جایگزین واقعیت استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر هکتار کشت گندم، با به کارگیری فعالیت های حفاظت آب و خاک مطلوب به جای کشت متداول، مصرف آب و شکاف فقر، به ترتیب، معادل 3341 متر مکعب و 37 درصد کاهش و عملکرد محصول 05/2 تن افزایش می یابد. از نتایج مطالعه حاضر می توان در برنامه ریزی برای رفع موانع و توسعه به کارگیری فناوری های حفاظت آب و خاک سود جست.Investigating the Effect of Water and Soil Conservation Technologies on Water Consumption, Wheat yield and Rural Poverty in Mond Watershed Basin of Iran
Soil and water conservation technologies are increasingly being developed as an option to create food security and reduce poverty. This study aimed at investigating the effects of the simultaneous application of water and soil conservation activities at the field level in Mond watershed basin of Iran (in 2017) as well as the effects of these technologies on wheat yield, water consumption and rural poverty. For this purpose, the Endogenous Switching Regression (ESR) model was used in the context of counterfactual analysis to eliminate the bias caused by the unobservable heterogeneity in the regression analysis of the cross-sectional data. The study results showed that using soil and water conservation measures rather than conventional ones in cultivation would result in reducing the consumed water and the poverty gap by 3160 cubic meters and 37 percent, respectively, and the yield would increase by 1.83 tons. The results of this study might be used to plan for removing barriers and developing the application of soil and water conservation technologies.