مطالعات عملکردی در روانشناسی ورزشی

مطالعات عملکردی در روانشناسی ورزشی

مطالعات عملکردی در روانشناسی ورزشی دوره 1 زمستان 1403 شماره 4

مقالات

۱.

اثر مداخله آموزش تعادل انرژی و درمان شناختی رفتاری بر استرس ادراک شده، اختلال اضطراب فراگیر و شاخص توده بدن ورزشکاران ناشنوای استان سمنان

کلیدواژه‌ها: تعادل انرژی درمان شناختی رفتاری استرس ادراک شده اختلال اضطراب فراگیر شاخص توده بدن

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۹
هدف از این پژوهش بررسی اثر مداخله اموزش تعادل انرژی و درمان شناختی رفتاری بر استرس ادراک شده، اختلال اضطراب فراگیر و شاخص توده بدن ورزشکاران ناشنوای استان سمنان بود. این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون با گروه های تجربی و گواه می باشد. جامعه آماری تحقیق را ورزشکاران ناشنوای استان سمنان تشکیل دادند. روش نمونه گیری هدفمند بوده که براساس معیارهای ورود به تحقیق 24 نفر انتخاب شدند که به صورت تصادفی ساده به 2 گروه تقسیم شدند. پرسشنامه های تحقیق شامل استرس ادراک شده کوهن (1983)، پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. تمام عملیات آماری پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 با سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه برای متغیرهای استرس ادراک شده، اضطراب فراگیر و شاخص توده بدنی معنادار است و میانگین نمره های گروه تعادل انرژی و درمان شناختی رفتاری در متغیرهای استرس ادراک شده، اضطراب فراگیر و شاخص توده بدنی نیز به طور معناداری کمتر از گروه تعادل انرژی است (001/0>p). بنابراین می توان گفت که بین تأثیر مداخله تعادل انرژی با ترکیب درمان شناختی رفتاری با تعادل انرژی بر استرس ادراک شده، اضطراب فراگیر و شاخص توده بدنی ورزشکاران ناشنوای استان سمنان تفاوت معناداری وجود دارد و درمان ترکیبی شناختی- رفتاری با تعادل انرژی اثربخشی بیشتری نسبت به درمان تعادل انرژی داشته است.
۲.

ارتباط ورزش گروهی با سلامت روان و شکل گیری شخصیت زندانیان دردوران بیماری کووید-19

کلیدواژه‌ها: ورزش گروهی سلامت روان شکل گیری شخصیت زندانیان کووید19

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۷
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط ورزش گروهی با سلامت روان وشکل گیری ویژگی های شخصیتی زندانیان در دوران بیماری کووید19 انجام شد.روش پژوهشپژوهش حاضر غیرتجربی از نوع توصیفی-کاربردی بود و جامعه آماری در این پژوهش، شامل تمام بزهکاران شهرستان لاهیجان در سال 1400 شامل 298 نفر بودند که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه168 نفر گزارش شد. در این پژوهش از پرسشنامه های شخصیتی نئو، سلامت روان و پرسشنامه ورزش گروهی غفاری (1382) به عنوان ابزارپژوهش و به منظور مشخص کردن قدرت متغیر ورزش گروهی برای پیش بینی سلامت روان زندانیان، از روش رگرسیون وجهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 22 و Smart PLS نسخه 3 استفاده شد. سطح معنی داری نیز در تمامی آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.یافته هایافته ها نشان داد ورزش گروهی با سلامت روان و شکل گیری شخصیت زندانیان دردوران بیماری کووید19رابطه مستقیم معنی دار دارد و باعث بهبود سلامت روان و شکل گیری شخصیت زندانیان شده است.نتیجه گیریانجام ورزش گروهی، همگانی کردن ورزش و نهادینه شدن آن در بین زندانیان جهت تاثیر مستقیم در کاهش هزینه های درمانی زندانها و سلامتی زندانی ها توصیه می گردد.کلیدواژه هاورزش گروهی، سلامت روان، شکل گیری شخصیت، زندانیان،کووید19
۳.

مقایسه افسردگی و شناخت های فاجعه بار در بین نوجوانان ورزشکار و غیر ورزشکار

کلیدواژه‌ها: شناخت های فاجعه بار افسردگی ورزشکار

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۹
هدف از پژوهش حاضر، مقایسه افسردگی و افکار فاجعه آمیز در بین نوجوانان ورزشکار و غیر ورزشکار بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علّی- مقایسه ای است و جامعه آماری در این پژوهش، دانش آموزان دبیرستان های شهرستان قدس استان تهران بود که با روش نمونه گیری تصادفی دومرحله ای، 797 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسش نامه افسردگی بک و پرسش نامه شناخت های فاجعه بار بود. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که میزان افسردگی دختران بالاتر از پسران بود و در ارتباط با عامل ورزش، میزان افسردگی دانش آموزانی که فعالیت ورزشی منظم داشتند به طور معنا داری پایین تر از دانش آموزان غیر ورزشکار بود. برای مقایسه شناخت های فاجعه بار در بین دانش آموزان دختر و پسر ورزشکار و غیر ورزشکار، از آنالیز واریانس چند متغیره استفاده شد که نتایج نشان داد که پسران در هر سه عامل به طور معنی داری پایین تر از دختران بودند؛ بنابراین، به نظر می رسد ورزش می تواند راهکار مناسبی برای پیشگیری و درمان مشکلات جسمانی و روانی باشد.
۴.

طراحی الگوی دانش و شایستگی معلمان ورزش با بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دختر ورزشکار مدارس مشهد

کلیدواژه‌ها: دانش شایستگی بهزیستی روانشاختی دانش آموز مدرسه

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۸
مقدمه و اهداف هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی دانش و شایستگی معلمان ورزش با بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دختر ورزشکار مدارس مشهد بود. مواد و روش هاروش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بوده که مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری می باشد و به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه آماری پ ژوهش را دانش آموزان دختر ورزشکار مقطع متوسطه دوم شهر مشهد (650=N) تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران از بین آنها تعداد 240 تن به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش و شایستگی معلمان ورزش ساخته کیوناد و همکاران (2022) و بهزیستی روانشناختی ساخته ساساکی و همکاران (2020) استفاده شد. پایایی درونی پرسشنامه ها از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 74/0 و 80/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری چولگی و کشیدگی، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر به روش حداقل مربعات جرئی در نرم افزارهای آماری SPSS و PLS استفاده گردید. یافته هانتایج نشان داد بین دانش و شایستگی معلمان ورزش با بهزیستی روانشناختی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین مؤلفه های دانش حرفه ای و دانش بین فردی واجد شرایط پیش بینی بهزیستی روانشناختی دانش آموزان می باشند. از طرفی دیگر نتایج به دست آمده دانش و شایستگی معلمان تأثیر مثبت و معناداری بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان (467/11=T-Value، 273/0=β) دارد.نتیجه گیریدر نهایت می توان اذعان داشت که با افزایش سطح دانش و شایستگی معلمان ورزش در مدارس که با ارتقاء سطح عملکرد آنها همراه خواهد بود، می توان شرایط بهبود بهزیستی روانشناختی را در بین دانش آموزان فراهم نمود.
۵.

اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب رقابتی ورزشکاران: فراتحلیل شواهد ایرانی 1396-1403

کلیدواژه‌ها: فراتحلیل اضطراب رقابتی ذهن آگاهی ورزشکاران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۷
پژوهش حاضر با استفاده از روش فراتحلیل، به تحلیل و ترکیب شواهد موجود در زمینه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب رقابتی ورزشکاران در ایران پرداخته است. این مطالعه شامل ده پژوهش شبه آزمایشی است که در فاصله زمانی 1396 تا 1403 در ایران انجام شده و به زبان فارسی منتشر گردیده اند. برای گنجاندن در این مرور، مطالعات باید مطابق با معیارهای خاصی از جمله استفاده از ابزارهای معتبر، ارائه داده های کافی برای محاسبه اندازه اثر، و انجام پژوهش به صورت آزمایشی یا نیمه آزمایشی باشند.نتایج فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر ترکیبی برابر با 1.275- است و اندازه اثر مشاهده شده در بازه ای از 0.086- تا 1.647- قرار دارد. مقدار شاخص Q برای 10 اندازه اثر با درجه آزادی 9 برابر با 15.419 به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار نبوده و نشان دهنده عدم وجود ناهمگنی در اندازه اثرهای پژوهش های اولیه است. برای بررسی بیشتر ناهمگنی، از شاخص مجذور I نیز استفاده شد که نشان داد 41.631% از پراکندگی اندازه اثرها ناشی از ناهمگنی واقعی است. بر اساس این تحلیل ها، مدل ثابت به عنوان مدل مناسب برای فراتحلیل انتخاب گردید و اندازه اثر ترکیبی معادل 1.275- محاسبه شد.نتایج این فراتحلیل با مبانی نظری و تجربی قبلی هم راستا است و اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش اضطراب رقابتی ورزشکاران را تأیید می کند. بنابراین، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان روشی مؤثر در بهبود عملکرد ورزشی و کاهش اضطراب رقابتی در برنامه های روان شناسی ورزشی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گیرد.
۶.

تأثیر بازی های رایانه ای مبتنی بر هوش مصنوعی بر مهارت های حرکتی درشت کودکان دارای اختلال حرکت

نویسنده:

کلیدواژه‌ها: هوش مصنوعی مهارت حرکتی کودکان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۷
هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر بازی های رایانه ای مبتنی بر هوش مصنوعی بر مهارت های حرکتی درشت کودکان دارای اختلال حرکت بود. پژوهش حاضر از نظر هدف جز پژوهشهای کاربردی و بر حسب نوع گردآوری داده ها از طرحهای نیمه آزمایشی محسوب می شود. روش گردآوری اطلاعات در بحث مبانی نطری از روش کتابخانه ایی و در بخش میدانی استفاده از آزمون رشد مهارت های حرکتی درشت اولریخ می باشد. جامعه آماری این تحقیق را دانش آموزان مقطع ابتدایی (مقطع اول دبستان) شهرستان ابهر در سال تحصیلی 1402-1403 تشکیل دادند. با توجه به حجم وسیع جامعه مورد پژوهش برای انتخاب نمونه از روش نمونه های در دسترس استفاده شد و حضور شرکت کنندگان به صورت داوطلبانه بود. پس از انجام پیش آزمون با استفاده از چک لیستی که بر مبنای آزمون رشد حرکتی درشت اولریخ (2017) تهیه شده بود، 40 نفر که دارای تأخیر رشدی بودند انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در 2 گروه 20 نفری (آزمایشی و کنترل) گزینش شدند. به منظور نرمال بودن داده ها از آزمون K-S استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین میانگین نمرات مهارت های حرکتی درشت (جابجایی و دستکاری) آزمودنی ها بر حسب عضویت گروهی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0=P؛ 37/0=η2). استفاده از بازی های رایانه ای حرکتی باعث بهبود مهارت های حرکتی درشت در گروه آزمایشی شده است. بنابراین، می توان با طراحی برنامه متناسب رشدی- حرکتی و مناسب سازی محیط آموزش برای کودکان دارای اختلال حرکت، زمینه را برای رشد حرکات پایه که اساس رشد مهارت های ورزشی هستند را در کودکان دارای تأخیر حرکتی فراهم نمود.