پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی

پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی

پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی دوره 123 تابستان 1403 شماره 1 (پیاپی 49) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

ارتباط بین هوش هیجانی و مشتری مداری کارکنان سازمان های ورزشی استان تهران با درنظر گرفتن رضایت شغلی و تعهد سازمانی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: هوش هیجانی مشتری مداری رضایت شغلی تعهد سازمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۷
دغدغه اصلی سازمانهای ورزشی و تربیت بدنی نحوه پاسخگویی به نیازهای رو به رشد ورزشکاران و ارباب الرجوع، و نیز جذب مشتریان تازه وارد با شیوه های جدید بازاریابی می باشد. از این رو هدف اصلی تحقیق بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و مشتری مداری کارکنان سازمانهای ورزشی استان تهران با درنظر گرفتن رضایت شغلی و تعهد سازمانی است. پژوهش جاری از نوع پژوهش های کابردی و از نظر دسته بندی پژوهش بر حسب نحوه ی گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از نظر روش از نوع تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان صرفا تحت پوشش وزارت ورزش و جوانان بصورت تمام وقت با سطح تحصیلات دیپلم و بالاتر می باشند. از روش نمونه گیری تصادفی در این تحقیق استفاده شده و تعداد حجم نمونه از طریق جدول مورگان 181 نفر تعیین شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه است و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و PLS انجام شده است. نتایج سئوالات تحقیق حاکی از وجود ارتباط معنادار بین هوش هیجانی با مشتری مداری، رضایت شغلی و تعهد سازمانی است که به نقش میانجی رضایت شغلی در ارتباط بین هوش هیجانی و مشتری مداری نیز اشاره شده است. همچنین یافته ها نشان داد که رضایت شغلی و تعهد سازمانی با مشتری مداری ارتباط معنادار دارند.واژگان کلیدی: هوش هیجانی، مشتری مداری، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
۲.

کاربرد تصویر در تبلیغات جام جهانی 2022 قطر از دیدگاه زبان شناسی اجتماعی شناختی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: کاربرد تصویر تبلیغات جام جهانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۵
جام جهانی قطر یکی از مهمترین رویدادهای قطر به عنوان کشوری کوچک در حوزه خلیج فارس بوده است. توریست های بسیاری از سراسر جهان برای دیدن این تورنومنت جهانی، به این کشور سفر کردند. در طول دوره برگزاری جام جهانی تبلیغات گسترده ای در انواع شیوه های گوناگون در قطر مشاهده شد. فصل مشترک همه تبلیغات، تصاویر هستند که به طور خودآگاه یا ناخودآگاه تاثیر بسیاری روی ذهن بیننده و مخاطب می گذارند. در پژوهش حاضر، محققین با استفاده از نظریه کرس و ون لیون (2006) در حوزه نشانه شناسی اجتماعی، به تفسیر تعدادی از تصاویر تبلیغاتی جام جهانی 2022 قطر پرداخته اند و به روش کیفی و تحلیل محتوا، تصاویر تبلیغاتی انتخاب شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند تا دریابند هرکدام از تصاویر قصد انتقال چه مفاهیمی را به ذهن مخاطب دارند. جامعه آماری پژوهش، از میان تصاویر تبلیغاتی بسیار زیاد به دست آمده از جام جهانی 2022 قطر، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. یافته ها نشان دادند که تصاویر در بررسی نه تنها نمایانگر تلاش قطر برای حفظ و ترویج هویت فرهنگی و ملی خود هستند، بلکه نیز از قدرت اقتصادی و توانایی های زیرساختی این کشور شاهکارهایی ارائه می دهند. همچنین بهره گیری از نمادهای فرهنگی مانند "لعیب"، به قطر امکان می دهد تا پیام های قوی و مثبتی از تعاملات فرهنگی و توانایی های خود را به جهانیان منتقل کند و تصویر مثبت خود را در میان مردمان جهان بهبود بخشد.
۳.

پیشرانه های مدل معماری منابع انسانی در مدیریت داوطلبان رویدادهای ورزش دانشگاهی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پیشرانه داوطلبی رویدادهای ورزشی مدیریت داوطلبان معماری منابع انسانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۲۱
پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیشرانه های مدل معماری منابع انسانی در مدیریت داوطلبان رویدادهای ورزش دانشگاهی انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی می باشد که در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کیفی شامل متخصصین حوزه مدیریت منابع انسانی، داوطلبی و ورزش دانشگاهی بوده و 19 نفر با روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. در بخش کمی نیز 278 نفر از نیروهای داوطلب دارای سابقه داوطلبی در رویدادهای ملی و بین المللی ورزش دانشگاهی به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و سازه آن تایید و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و Amos ورژن 24 انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، مولفه های اصلی پیشرانه معماری مدیریت منابع انسانی شامل شایستگی داوطلبان، آموزش، ترغیب به مشارکت، توانمندسازی، رهبری، شایستگی مدیران، اجرا و بازخورد، شناخت انگیزه های مشارکت، تشریح شغلی، تنظیم شغلی، نردبان شغلی، شناسایی و بهسازی داوطلبان، جبران خدمات و تامین و حمایت است که در قالب شش مقوله اصلی دانش و اطلاعات، توانمندسازی روان-شناختی، توانایی مدیریتی، کارراهه شغلی، جذب و نگهداری و حمایت از داوطلبان دسته بندی شدند.
۴.

شناسایی مؤلفه های توسعه بازی های دیجیتال ورزشی ایرانی بر اساس مدل بازاریابی RACE(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ورزش بازی های دیجیتال ورزشی مدل بازارایابی RACE تحلیل مضمون

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۰
هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های توسعه بازی های دیجیتال ورزشی ایرانی بر اساس مدل بازاریابی RACE بود. روش انجام این مطالعه کیفی و از نوع تحلیل مضمون (به روش قیاسی) و ترسیم شبکه مضامین بود. علاوه بر بررسی ادبیات پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15نفر از صاحب نظران حوزه بازاریابی، تولید کنندگان، برخی مدیران دولتی و اساتید دانشگاه و بازیکنان حرفه ای بر مبنای مدل بازارایابی فوق تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. برای هر یک از مضامین اصلی مدل RACE به ترتیب مولفه های مدل فوق نتایج ذیل حاصل گردید؛ برای تم اصلی «افزایش آگاهی از برند» شش مضمون یکپارچه:«محتوای تبلیغ و ترویج، فرایند تبلیغ و ترویج، بستر ترویج و تبلیغ، بسترسازی برندینگ، برندینگ موفق، زیرساخت حمایتی» شناسایی شد. برای تم اصلی «تعامل مخاطبان با برند» چهار مضمون یکپارچه:«جذابیت معرفی محصول، جذابیت بستر اجرای بازی، جذابیت فرایند بازی و پشتیبانی و لجستیک». برای تم اصلی «جذب مخاطبین بالقوه» پنج مضمون یکپارچه: «ساختار بازی، تبلیغات دامنه دار، الزامات مدیریتی، اقتصاد بازی، امنیت بازی». در نهایت برای تم اصلی «افزایش توسعه ارتباط با مشتریان» شش مضمون یکپارچه:«کیفیت محصولات و خدمات، نیازمندهای مشتری، تبلیغات دامنه دار، ارتباطات، زنجیره ارزش در بازی و امنیت بازی» شناسایی و شبکه مضامین مدل بازاریابیRACE ترسیم شد. مقبولیت، انتقال پذیری و تأییدپذیری نتایج با روش های علمی ارزیابی گردید. با توجه به تجمیع مضامین یکپارچه در یک شبکه مضامین منسجم، پیشنهاد می گردد، مدیران، تولید کنندگان و بازاریابان بازی های دیجیتال ایرانی به همه عوامل شناسایی شده در این پژوهش به طور همزمان توجه لازم داشته باشند.
۵.

شناسایی استراتژی های مقابله ای هواداران تیم ملی فوتبال در برابر تهدید هویت تیمی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استراتژی های مقابله ای تهدید هویت تیم ملی هواداران فوتبال هویت تیمی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۳ تعداد دانلود : ۱۶
مفهوم استراتژی های مقابله ای هواداران فوتبال در برابر تهدید هویت تیمی، حوزه جدیدی در ادیبات مدیریت و روان شناسی ورزشی است که به تازگی علاقه محققان رفتار مصرف کننده ورزشی را به خود جلب کرده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف استراتژی های مقابله ای هواداران تیم ملی فوتبال در برابر تهدید هویت تیمی انجام پذیرفت. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی و به صورت تحلیل مضمون بوده و جامعه آماری شامل هواداران تیم ملی بودند که صفحه اینستاگرام فدراسیون فوتبال را دنبال می کردند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و مصاحبه عمیق با 16 شرکت کننده تا اشباع نظری صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری و از نرم افزار ان ویوو استفاده شد. نتایج نشان داد استراتژی های مقابله ای هواداران تیم ملی در دو مضمون اصلی؛ استراتژی های مقابله ای احساسات- محور و مسأله- محور و شش مضمون فرعی؛ فاصله گرفتن از تیم، تقویت، موفقیت و دستاوردهای گذشته، تعصب درون گروهی و خوش بینی به آینده، رفتار تخریبی و انفجار هستند. نتایج این پژوهش در دو بخش نظری و عملی کاربردهای حائز اهمیتی را فراهم کرده است. از یک طرف، اولین مطالعه صورت گرفته در زمینه استراتژی های مقابله ای هواداران تیم ملی در شرایط تهدید هویت تیمی بوده و بخشی از شکاف عظیم این حوزه در تحقیقات داخلی و خارجی را برطرف کرده است. از طرف دیگر، دیدگاهی منسجم و درک کاملی از استراتژی های مقابله ای هواداران تیم ملی فوتبال و طیف وسیعی از اقدامات لازم مدیریتی برای مدیریت هرچه بهتر این استراتژی ها را ارائه داده است.
۶.

مضامین استراتژیک توسعه ورزش حرفه ای ایران مبتنی بر سناریو: از طریق سناریو ویزارد(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آینده نگاری اقتصاد باشگاه ها پیشران عدم قطعیت

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۶
هدف: پژوهش حاضر تلاش دارد با تمرکز بر آینده نگاری استراتژیک ورزش حرفه ای ایران با رویکرد کلاس جهانی عوامل موثر بر رشد باشگاه های ورزش حرفه ای که تاثیرگذار بر توسعه صنعت ورزش است، را شناسایی نماید.روش شناسی: داده های این پژوهش کیفی که ماهیتی اکتشافی- بنیادی داشت، از طریق نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی و بر اساس مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان حوزه باشگاه های ورزش حرفه ای جمع آوری شد. درک تفسیری دقیق و کدگذاری های اولیه و نظری مشخص کرد که باشگاه های ورزش حرفه ای بر اساس ملزومات شکل دهنده آینده، با غلبه بر وزن گذشته، فشار حال و هم راستا با کشش آینده و انتخاب رفتار پیش نگرانه در رویارویی با آینده می تواند آینده مطلوب خود را بسازد و برای آن چشم انداز تعیین نماید.نتایج: در این پژوهش مجموعاً پانزده عامل اصلی موثر بر آینده نگاری استراتژیک ورزش حرفه ای ایران با رویکرد کلاس جهانی شامل: ساختار ورزش، عوامل بستر ساز، زیرساخت های سخت افزاری، عوامل زمینه ای، ذی نفعان کلیدی، توسعه با رویکرد جهانی، بازیگران کلیدی، توسعه منابع انسانی، پیامدهای احتمالی، پیامدهای توسعه با جهانی، آینده مرجح، عدم قطعیت ها، پیشران ها و شگفتی سازها شناسایی شد.نتیجه گیری: به طور کلی در ورزش حرفه ای در کلاس جهانی ملاحظات اقتصادی و بیشتر از هر چیز دیگر توصیف می شود، هرچند که عناصر فرهنگی نیز نقشی را در این عرصه بازی می کند. باوجود اهمیت فرهنگ در گفتمان های جهانی شدن در ورزش، ملاحظات اقتصادی نقش مهمی را بازی می کند.
۷.

شناسایی عوامل مدیریت راهبردی حامیان مالی ورزش در استان کرمانشاه(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: حامیان مالی ورزش مدیریت راهبردی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۷
هدف از تحقیق حاضر، شناسایی عوامل مدیریت راهبردی حامیان مالی در ورزش و ارائه الگو است. روش تحقیق، آمیخته و از نوع اکتشافی متوالی است. جامعه آماری در بخش کیفی متخصصین مدیریت ورزشی، مدیران و کارشناسان تیم های ورزشی استان کرمانشاه در رده بزرگسالان در لیگ های برتر و نیز مدیران ارشد، مدیران عامل، مدیران مالی یا مدیر فروش واحدهای صنعتی بزرگ استان کرمانشاه بودند که نمونه گیری به روش گلوله برفی بود. جهت جمع آوری اطلاعات کیفی محقق با انجام 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته به اشباع نظری رسید. در بخش کمی از کلیه کارکنان فدراسیون های ورزشی، بر اساس جدول مورگان تعداد 248 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. از طریق اطلاعات دریافتی از مصاحبه ها و انجام کدگذاری از طریق نرم افزار MAXQDA پرسشنامه طراحی و روایی سازه آن از طریق تحلیل عامل تاییدی مورد تایید قرار گرفت. با استفاده نرم افزار AMOS ، مدل نهایی تحقیق ارائه شد. نتایج نشان داد که تصویر حامی مالی، بیشترین نقش را در مدیریت راهبردی حامیان مالی در ورزش دارد و باورها در مدیریت راهبردی حامیان مالی نقشی ندارد و عوامل مشارکت، دلبستگی، صداقت، عملکرد، تصویر، نگرش و آگاهی توانایی پیش بینی 91 درصد از مدیریت راهبردی حامیان در ورزش را دارند. بنابراین باید در مدیریت راهبردی حامیان مالی در ورزش به توسعه زیرساخت های ورزشی و ایجاد جذابیت برای جامعه هدف توجه ویژه کرد.
۸.

مطالعه وضعیت رشد سازمانی زنان در سطوح مدیریتی ورزش (رویکرد تئوری سقف شیشه ای)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: رشد سازمانی زنان سطوح مدیریت ورزش سقف شیشه ای

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۸ تعداد دانلود : ۱۹
به رغم حضور موثر بانوان در مقاطع تحصیلی عالی و احراز شایستگی های عمومی وجود نوعی مانع نامریی به نام سقف شیشه ای در مدیریت ورزش کشور بسیار بارز است. هدف از انجام این پژوهش مطالعه عدم رشد سازمانی زنان در سطوح مدیریتی ورزش می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و از نظر هدف کاربردی می باشد. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخت استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط مختصصان صورت و پایایی پرسشنامه 88/0 محاسبه شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل مدیران وزارت ورزش و جوانان، نایب رئیسان زن فدراسیون ها و هیات های ورزشی و اعضای هیات علمی زن متخصص تربیت بدنی تشکیل می دادند. در این پژوهش نمونه تحقیق برابر جامعه و به صورت تمام شمار تعیین گردید. که در مجموع 250 نفر بعنوان نمونه تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف اسمیرنف، مقایسه میانگین یک جامعه و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد بطور کلی توسعه مدیریتی ورزش زنان در کشور دارای موانع تایید شده ای می باشد و مهمترین موانع تاثیر گذار در ارتقای زنان در سطوح مدیریتی ورزش کشور به ترتیب اهمیت عبارت بودند از؛ موانع اقتصادی، موانع سازمانی، موانع فرهنگی، موانع سیاسی و موانع اجتماعی. به عنوان نتیجه گیری، زنان به سه روش؛ توانمندسازی خود، پذیرش نقش های مدیریت و کارآفرینی(شناخت و فرصت های تازه) می توانند راه پذیرش نقش های مدیریت را بر خود هموار کنند.
۹.

تدوین چارچوب فرهنگ زیست محیطی ورزش کشور مبتنی بر شاخص های توسعه پایدار(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: فرهنگ محیط زیست توسعه پایدار ورزش

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۷
هدف از مطالعه حاضر تدوین چارچوب فرهنگ زیست محیطی ورزش کشور مبتنی بر شاخص های توسعه پایدار می باشد. روش تحقیق از نوع کیفی از مطالعه نظامند مبتنی بر رویکرد داده بنیاد استفاده شد. مشارکت کنندگان شامل دو بخش منابع انسانی و منابع اطلاعاتی بود. مشارکت کنندگان به تعداد قابل کفایت، به صورت هدفمند و بر مبنای رسیدن به اشباع نظری انجام شد (16 نفر و 55 سند). ابزار پژوهش شامل مصاحبه های اکتشافی نیمه ساختارمند به همراه مطالعه کتابخانه ای نظام مند بود. روایی ابزار براساس اعتبار حقوقی و علمی نمونه، نظر خبرگان و توافق بین مصححان ارزیابی و تائید گردید. چارچوب مفهومی نهایی شامل 6 مقوله اصلی شامل شرایط علی (الزامات و مفروضات فرهنگ ورزش سبز و پایدار)، عوامل زمینه ای (بستر و ظرفیت فرهنگ ورزش سبز و پایدار)، عوامل مداخله گر (چالش های فرهنگ ورزش سبز و پایدار)، پدیده محوری (فرهنگ ورزش سبز و پایدار)، استراتژی ها (رویکردهای ترویج فرهنگ ورزش سبز و پایدار) و مقوله پیامدها (نتایج و کارکردهای فرهنگ ورزش سبز و پایدار) بود. نتیجه گیری می شود مقوله های شناسایی شده و پیامدهای این اقدامات در زمینه زیست محیطی و توسعه پایدار، کمک به کاهش مشکلات زیست محیطی و توسعه پایدار ملی، همچنین ارتقای کارکردهای تربیتی و کارکردهای فرهنگی اجتماعی ورزش در کشور، ارتقای جایگاه ورزش در برنامه های کلان توسعه پایدار کشور و در نهایت تأمین رضایت ذینفعان و جامعه ورزشی را در بر خواهد داشت. چارچوب حاضر به مسئولان ذی ربط کشور کمک می کند تا با بکارگیری این چارچوب بتوان امیدوار بود که در جهت فرهنگ زیست محیطی ورزش کشور و در نهایت توسعه پایدار ورزش کشور اقدامات موثری انجام داد.
۱۰.

بررسی نقش مشارکت جامعه و تأثیرات گردشگری در حمایت ساکنان از توسعه گردشگری رویدادهای ورزشی در شهرهای ساحلی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مشارکت جامعه تاثیرات گردشگری حمایت ساکنان از توسعه گردشگری رویدادهای ورزشی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۵
مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نقش مشارکت جامعه و تأثیرات گردشگری در حمایت ساکنان از توسعه گردشگری رویدادهای ورزشی در شهر های ساحلی انجام گرفت. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی می باشد و بر اساس گردآوری داده ها توصیفی-تبیینی و از نوع همبستگی است که به شیوه پیمایشی انجام گرفته است. ابزار گرداوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه استاندارد می باشد. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران384 نفر تعیین شد. تحقیق حاضر با استفاده از روش های کمی و با استفاده از نرم افزار های EXCEL و SPSS به منظور جمع آوری داده و PLS Smart جهت تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج بیانگر این است که ضریب مسیر بین مشارکت جامعه و حمایت ساکنین از توسعه ی گردشگری ورزشی در شهر های ساحلی276/0، ضریب مسیر بین مشارکت جامعه و تاثیرات اجتماعی-فرهنگی گردشگری شهر های ساحلی653/0، ضریب مسیر بین مشارکت جامعه و تاثیرات اقتصادی گردشگری شهر های ساحلی567/0، ضریب مسیر بین مشارکت جامعه و تاثیرات محیطی شهر های ساحلی646/0، ضریب مسیر بین تاثیرات اجتماع- فرهنگی و حمایت ساکنین از توسعه ی گردشگری ورزشی 203/0، ضریب مسیر بین تاثیرات اقتصادی و حمایت ساکنین از توسعه ی گردشگری ورزشی 227/0 و ضریب مسیر بین تاثیرات محیطی و حمایت ساکنین از توسعه ی گردشگری ورزشی 265/0 بوده است. نتایج این تحقیق نشان هنده این است که بین مشارکت جامعه و تاثیرات اجتماعی، اقتصادی و محیطی گردشگری در شهر های ساحلی رابطه معنا داری وجود دارد و با تقویت آنها می توان به این تاثیرات مطلوب دست یافت.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۹