مدل ساختاری اعتیاد به غذا براساس حساسیت به تنبیه و پاداش: نقش میانجی ولع به غذا و پردازش هیجانی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش میانجی ولع به غذا و پردازش هیجانی در رابطه بین حساسیت به پاداش و تنبیه با اعتیاد به غذا انجام شد. روش: پژوهش حاضر بنیادی از نوع توصیفی و به روش همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد چاقی بود که در بهار و تابستان ۱۴۰۲ به مراکز و کلینیک های تغذیه تهران مراجعه کردند. ۳۵۷ نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از محاسبه شاخص توده بدنی شرکت کنندگان و مقیاس اعتیاد به غذای یل (گرهارد و همکاران، ۲۰۰۹)، پرسشنامه حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش (کانر و همکاران، ۲۰۱۸)، پرسشنامه ولع به غذا-صفت (سپدابنیتو و همکاران، ۲۰۰۰) و مقیاس پردازش هیجانی (باکر و همکاران، ۲۰۰۷) جمع آوری و با استفاد از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos۲۴ تحلیل شدند. یافته ها: مدل با داده های مشاهده شده برازش مطلوب داشت. ضریب مسیرمستقیم بین حساسیت به تنبیه و اعتیاد به غذا منفی و معنادار بود. اثر غیرمستقیم حساسیت به تنبیه بر اعتیاد به غذا با میانجیگری ولع به غذا منفی و با میانجیگری پردازش هیجانی مثبت و معنادار بود. اثر غیرمستقیم حساسیت به پاداش بر اعتیاد به غذا با میانجیگری ولع غذا مثبت و با میانجی گری پردازش هیجانی منفی و معنادار بود. نتیجه گیری: به نظر می رسد مشکلات پردازش هیجان، ولع غذا و حساسیت به تنبیه و پاداش نقش معناداری در سبب شناسی و تداوم خوردن بیمارگون ایفا می کنند و تمرکز بر تعامل این عوامل می تواند در پیشگیری و درمان مشکلات خوردن افراد دارای اضافه وزن و چاقی سودمند باشد.Structural Model of Food Addiction based on sensitivity to punishment and reward: the Mediating Role of Food craving and Emotional Processing
Aim: The aim of the present study was to test the mediating role of food craving and emotional processing in the relationship between sensitivity to reward and punishment and food addiction. Method: This study was descriptive and correlational in design. The statistical population included obese individuals who were referred to nutrition clinics in Tehran in the spring and summer of 2023. A total of 357 participants were selected through the convenience sampling method. Body Mass Index, the Yale Food Addiction Scale (Gerhard, 2009), Sensitivity to Punishment and Reward Questionnaire (Conner, 2018), Food Craving Questionnaire-Trait (Sepda Benito, 2000), and Emotional Processing Scale (Baker, 2007) were used to collect data. Data were analyzed using structural equation modeling through AMOS 24 software. Results: The model had a good fit with the observed data. The coefficient of the direct path between sensitivity to punishment and food addiction was negative and significant. The indirect effect of sensitivity to punishment on food addiction was negatively mediated by food craving and positively and significantly mediated by emotional processing. The indirect effect of sensitivity to reward on food addiction was positively mediated by food craving and negatively and significantly mediated by emotional processing. Conclusion: It seems that emotional processing problems, food craving, and sensitivity to punishment and reward play a significant role in the etiology and continuation of pathological eating, and focusing on the interaction of these factors can be beneficial in the prevention and treatment of eating problems in overweight and obese individuals.







