آرشیو

آرشیو شماره ها:
۵۷

چکیده

در ادیان اسلامی به خصوص دین مبین اسلام، لزوم استفاده از خوراکی های حلال و عدم استفاده از غذاهای حرام تأکید شده است که این امر می تواند بر رفتار و تربیت انسان تأثیرگذار باشد. در دنیای امروزی داشتن جسم و روح سالم، از الزامات رسیدن به سعادت دنیا و آخرت می باشد. بنابراین در این تحقیق پژوهشی، مروری بر دیدگاه اسلام به روی غذای حلال و تأثیری که در زندگی بشر داشته و در نهایت با نحوه تعیین غذای حلال از حرام و نکات افتراقی این مهم، به شرح نهادینه شدن آن به عنوان یک الزام در علوم اجتماعی امروز پرداخته می شود. علاوه بر آن، سهم بازارهای جهانی در این عرصه و رقابت در بین کشورهای مسلمان نشین نیز شرح داده شده است. همچنین با مروری بر احادیث و روایت های دین مبین اسلام، پیشنهاد جهانی شدن نشان غذای حلال در کلیه نقاط دنیا، بحث و بررسی می شود.

Halal Food from Quran’s Perspective and Food Quality Control

in Islamic religions, especially Islam, the necessity of using halal foods and not using (religiously) unclean foods has been emphasized, which can affect human behavior and education. In today's world, having a healthy body and soul is one of the requirements for achieving happiness in this world and the hereafter. Therefore, in this research, a review of Islam's view on halal food and its effect on human life, and finally, how to determine halal food from unlawful and the differential points of this important is studied to describe its institutionalization as a requirement in today's social sciences. In addition, the share of global markets in this field and competition among Muslim countries is also described. Also, by reviewing the hadiths and narrations of Islam, the proposal for the globalization of the halal food label in all parts of the world is discussed.

تبلیغات