شناسایی و ارزیابی راهبردهای مرتبط با کاهش هدر رفت گروه میوه و سبزیجات در سطح خرده فروشی و مشتری (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
افزایش گرمایش جهانی، صنعتی شدن جوامع، افزایش عرضه و تقاضا و کاهش منابع تجدیدناپذیر، با چالش اساسی در بخش تولید مواجه شده است. با توجه به این ضرورت، مسئله اصلی پژوهش حاضر به تعیین شناسایی دلایل ایجاد و ارزیابی راهبردهای مرتبط با کاهش ضایعات اقلام مربوط می شود. جامعه موردمطالعه این تحقیق به طورکلی دربرگیرنده کارشناسان و متخصصان فعال در زنجیره تأمین میوه و سبزیجات می باشد که با مفهوم بازیافت و نظام مدیریت کاهش ضایعات آشنایی داشته و تعریف عملیاتی آن ها در متن قیدشده است. روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند (قضاوتی) و نمونه گیری گلوله برفی می باشد. پس از مطالعه ادبیات، دلایل و راهبردها در اختیار خبرگان قرار گرفت تا با کمک روش دلفی، نهایی سازی صورت گیرد. سپس، برای وزن دهی به راهبرد ها از روش سوارا (تجزیه وتحلیل ارزیابی گام به گام اوزان) استفاده شد. به این ترتیب، چنین مشخص شد که «بهبود در حمل ونقل، جابجایی و ذخیره سازی برای جلوگیری از خرابی و فساد اقلام» و «ارائه اقلام مطابق با تقاضای مشتری» رتبه های اول و دوم را در طبقه راهبرد های کاهش هدر رفت اقلام در قسمت خرده فروشی به دست آورده و همچنین، راهبرد های «رفتار خرید منظم و استفاده آگاهانه» و «آموزش و آگاهی بخشی در مدارس» رتبه های اول و دوم را در طبقه راهبرد های کاهش هدر رفت اقلام در قسمت مشتری به خود اختصاص می دهند. با توجه به نتایج به دست آمده، به پژوهشگران آتی توصیه می شود به تبیین نقشه راه پیاده سازی راهبردهای مشخص شده در مطالعه حاضر بپردازند.Identify and Evaluate Strategies Related to Reducing Fruit and Vegetable Waste at the Retail and Consumer Levels
Increasing global warming, industrialization of societies, increasing supply and demand, and decreasing non-renewable resources have faced a fundamental challenge in the production sector. Given this necessity, the main issue of the present study is related to determining the reasons for creating and evaluating strategies related to reducing waste of items. The study population of this study generally includes experts and specialists active in the fruit and vegetable supply chain who are familiar with the concept of recycling and waste reduction management system and their operational definition is stated in the text. The non-probability sampling method is purposeful (judgmental) and snowball sampling. After studying the literature, the reasons and strategies were provided to the experts to be finalized with the help of the Delphi method. Then, the Swara method (step-by-step evaluation analysis of weights) was used to weight the strategies. Accordingly, it was found that “Improvement in transportation, handling, and storage to prevent damage and spoilage of items” and “Providing items in accordance with customer demand” ranked first and second in the category of strategies for reducing item waste in the retail sector and also, the strategies “Regular purchasing behavior, and conscious use” and “Education and awareness in schools” ranked first and second in the category of strategies for reducing item waste in the customer sector. Considering the results obtained, future researchers are advised to explain the roadmap for implementing the strategies identified in the present study.