بررسی همکاری نهادی در زنجیره تأمین غذا: مطالعه ای کیفی در تعاونی های تولید دامی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
زمینه و هدف: تعاونی های بخش کشاورزی به طور عمده از کنشگران کلیدی زنجیره تأمین غذا به شمار می روند. علی رغم آنکه این کنشگران می توانند از طریق برقراری روابط همکاری در حلقه های مختلف زنجیره تأمین غذا نقش آفرینی کنند، آن ها فاقد الگوی جامع برای ترسیم نقشه راه همکاری هستند. بر این اساس، مطالعه حاضر درصدد تبیین مدل همکاری تعاونی های دامی در طول زنجیره تأمین غذا است. روش شناسی/رهیافت: این مطالعه به شیوه کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیان کلاسیک انجام شد. داده ها از طریق مصاحبة نیمه ساختاریافته و با استفاده از تکنیک های نمونه گیری گلوله برفی و نظری در بین 32 نفر از کارشناسان و مدیران عامل تعاونی های تولید دامی جمع آوری شد. فرآیند جمع آوری و تحلیل داده ها طی پنج مرحله و در قالب گروه های هم خانواده 6Cs گلیزر هدایت شد. یافته ها و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که ایجاد مثلث همکاری میان تعاونی ها، اعضاء و اتحادیه بر مبنای رویکرد قراردادی، کنشگری تعاونی ها را در زنجیره تأمین هدایت می کند. این مثلث همکاری تحت تأثیر عوامل مختلفی تسهیل و یا محدود می شود که برای نمونه می توان به کنشگری مبتنی بر اعتماد اشاره کرد. به طور کلی، ساختار همکاری تعاونی ها دارای بستری بالقوه است و برای آنکه بتوان الگوی بالفعلی از این همکاری ارائه داد، لازم است اصول توافق های مبتنی بر همکاری را در سه سطح تولید، مدیریت و بازاریابی و بازار پیاده سازی کرد؛ به طوری که ظرفیت های تعاونی ها و نیازهای بازار نیز در آن لحاظ شود. در این میان، شفافیت و رسمیت بخشی به الگوی ظرفیت نیاز اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.Surveying the Institutional Collaboration in the Food Supply Chain: A Qualitative Study of Livestock Production Cooperatives
Context and purpose. Agricultural cooperatives are mainly considered as key actors in the food supply chain. Although these actors can play a role in the formation of cooperative relationships in different stages of the food supply chain, they lack a comprehensive pattern for mapping cooperation. Accordingly, the current study seeks to provide a model for the collaboration of livestock production cooperatives across the food supply chain. Methodology/approach. This qualitative study was conducted using classic grounded theory. Data were collected through semi-structured interviews with 32 experts and cooperatives' managing directors. Snowball and theoretical sampling techniques were used to select participants. In order to facilitate data collection and analysis, a five-step process was performed using Glaser's 6Cs coding family. Findings and conclusions. The results showed that the formation of a collaboration triangle among cooperatives, members, and the union, based on the contract approach, directs the activities of the cooperatives across the supply chain. This collaboration triangle is facilitated or restricted by various factors, such as trust-based action. Overall, the collaboration structure of cooperatives has a potential context, and in order to provide a real model of this cooperation, it is necessary to implement the principles of cooperation agreements at three levels of production, management, and marketing and market in such a way that the capacities of cooperatives and the needs of the market are taken into account. In the meantime, transparency and formalization of the capacity-need model seem inevitable.