آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۱

چکیده

حفظ و تداوم سبک زندگی تغذیه ای در هر فرهنگ به عنوان یک مولفه هویتی از اهمیت خاصی برخوردار است. تداوم این فرهنگ همچنین تاثیر مثبتی در امنیت غذایی مردم جامعه دارد، که نتیجه ی آن می تواند پرورش انسان های سالم و جامعه ای کارآمد باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل فرهنگی مرتبط با سبک زندگی تغذیه ای (با تاکید بر مصرف غذای بیرون بر) در بین ساکنین 18 سال و بالاتر شهر شیراز نگاشته شده است. این پژوهش به روش پیمایشی با رویکرد کمی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل ساکنین 18 سال و بالاتر شهر شیراز بوده که تا سال 1395 برابر با 1193693 نفر برآورد شده است. داده ها در این پژوهش به کمک روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای جمع آوری شده اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 420 نفر است. در این پژوهش، سرمایه فرهنگی در ابعاد عینیت یافته، تجسم یافته و نهادی مورد بررسی قرار گرفته است. متغیر سرمایه فرهنگی با سبک تغذیه ای ارتباط معناداری نداشته است. سرمایه فرهنگی در بعد نهادی، رابطه معناداری با سبک تغذیه ای داشته است. در نهایت می توان چنین نتیجه گرفت که در بین مردم شیراز سبک تغذیه ای مبتنی بر بیرون بر هنوز نتوانسته است به سبک رایج تغذیه ای تبدیل شود. واژگان کلیدی: سبک زندگی، سبک زندگی تغذیه ای، فست فود، مصرف غذای بیرونبر

The cultural factors related to nutritional lifestyle, with emphasis on take away food (A survey on Shiraz's residents)

Maintaining and continuing a nutritional lifestyle in any culture as an identity component, is matter. The continuation of this culture also has a positive effect on food security and maintaining the health of the people of the society, the result can be the cultivation of healthy human beings and dynamic and efficient societies. The aim of this study is investigating the cultural factors related to a nutritional lifestyle (with emphasis on the consumption of takeaway food) among residents aged 18 and older in Shiraz. The method of this research is surveying with a quantitative approach and cross-sectional based on time criteria. Also, the method of collecting information is through field research and the tools used in that questionnaire. Data in this study were collected using stratified cluster sampling method. The sample size according to Cochran's formula is 420 people. In this study, cultural capital is in objective, visualized and institutional dimensions between different groups has been studied. The cultural capital variable had no significant relationship with nutritional lifestyle But viewed from an institutional point of view, cultural capital, which includes validated credentials in various skills, has had a meaningful relationship with the nutritional style; that is, the higher the qualifications the individuals held, the more their inclination has been towards outsourced nutritional style. Finally, it can be concluded that the take a way food style has not yet been able to become a common nutrition style.

تبلیغات