
مطالعات رفتاری در مدیریت
مطالعات رفتاری در مدیریت سال 15 پاییز 1403 شماره 39 (مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
مقالات
حوزههای تخصصی:
در این تحقیق ارائه و تبیین مدل برندسازی حسی در بازارهای صنعتی مواد ضدعفونی کننده با استفاده از رویکرد کیفی انجام شد. روش تحقیق از نوع کاربردی، با رویکرد اکتشافی - تبیینی و شیوه انجام کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل 11 نفر از مدیران شرکت های فعال در صنعت ضدعفونی کننده و اساتید دانشگاه که به روش گلوله برفی هدفمند به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شد. در این تحقیق برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش نظریه داده بنیاد کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، بر اساس نظریه داده بنیاد و نرم افزار MaxQDA 21 استفاده شد. نتایج نشان داد، شرایط علی ( بازاریابی عصب پایه و مدیریت رفتار مصرف کننده)، شرایط زمینه ای ( مدیریت تجربه مشتری)، پدیده محوری (برندسازی حسی جهت تغییر رفتار مصرف کننده )، راهبردها و اقدامات (مدیریت تبلیغات، استراتژی ها و عوامل مرتبط با هویت برند)، شرایط مداخله گر (کانال های ارتباط با مشتری و استفاده از حواس) و در نهایت پیامدها (وفاداری مشتری و برانگیختن مشتری) شناسایی شد.
طراحی و اعتبارسنجی مدل پیشایندهای دوسوگرایی رفتار شهروندی سازمانی در سازمان های دولتی(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
هدف این تحقیق طراحی و اعتبارسنجی مدل پیشایندهای دوسوگرایی رفتارشهروندی سازمانی در سازمان های دولتی می باشد. روش تحقیق آمیخته است. در بخش کیفی، تحلیل مضمون و در بخش کمی، روش پیمایشی استفاده شده است. مشارکت کنندگان بخش کیفی 8 تن از مدیران دستگاه های اجرایی دولت همچنین 5 تن از اساتید دانشگاهی می باشند.جامعه آماری در مرحله کمی، کلیه کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی به تعداد 180 نفر است .روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع هدفمند و گلوله برفی و در بخش کمی، تصادفی ساده و حجم نمونه 100 نفر برآورد شده است. جهت پایایی مدل کیفی از ضریب توافق دو کدگذار استفاده شده است که عدد 0.784 بدست آمده است که نشان دهنده ی اعتبار مدل می باشد. روایی بخش کمی نیز با آزمون های معادلات ساختاری سنجیده شده است. یافته های تحقیق در بخش کیفی دربرگیرنده 4 مضمون فراگیر به نام های مضمون شناختی، مضمون ساختاری، مضمون اجتماعی، مضمون عاطفی و مضمون فردی می باشد، تعداد مضمون های سازمان دهنده، 12 مضمون به نام های خودکارآمدی، مدیریت برداشت، الزامات شغلی، ساختار سازمان، علل مدیریتی، ائتلاف گروه ها، ساختار اجتماعی، هوش هیجانی، ویژگی های شخصیتی، تعهد پذیری، جمعیت شناختی و مدیریت تعارض فردی و 152مضمون پایه است. یافته های بخش کمی، نشان داده است که مدل از اعتبار لازم برخوردار بوده است.
بررسی عوامل مؤثر بر توسعه منابع انسانی عملکرد بالا با رویکرد تیم کوچینگ در شرکت های دانش بنیان پارک های علم و فناوری تهران(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
این تحقیق در راستای بررسی تاثیر پذیری توسعه منابع انسانی عملکرد بالا با رویکرد تیم کوچینگ از عوامل (مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مدیریت الکترونیکی منابع انسانی ، چابکی استراتژیک منابع انسانی و بلوغ سیستم های مدیریت منابع انسانی) در شرکت های دانش بنیان پارک های علم و فناوری تهران انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت از کلیه کارکنان شرکت های دانش بنیان پارک های علم و فناوری تهران می باشند که تعداد آنها حدودا 1500 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری ساده می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (براساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان( تعداد 308 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در 4 بعد و 32 گویه تنظیم براساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت، و گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی نیز، توصیف داده ها در دو بخش متغیرهای زمینه ای و متغیر های اصلی ارائه گردیده و در بخش آمار استنباطی، جهت بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است.
رفتارهای دولت و پیمانکار در خاتمه زودهنگام پروژه های «ساخت، بهره برداری و انتقال» احداث پل های عابر پیاده برون شهری با استفاده از نظریه بازی ها(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
هدف این پژوهش، مدل سازی رفتارهای دولت و پیمانکار در خاتمه زودهنگام پروژه های BOT احداث پل های عابر پیاده برون شهری، با استفاده از نظریه بازی ها است. مطالعه موردی شامل پروژه های BOT احداث پل های عابر پیاده در محور تهران-سمنان می باشد. با به کارگیری نظریه بازی ها و تحلیل رفتار طرفین در قالب یک بازی چانه زنی، به بررسی پیامدهای تصمیمات دولت و پیمانکار در شرایط خاتمه زودهنگام پروژه ها پرداخته و مدلی برای پیش بینی این رفتارها و نتایج اقتصادی آن ارائه شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش از متخصصین اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای شهر تهران و مدیران پروژه های BOT و همچنین اسناد و مدارک مرتبط استخراج شده است. مدل پیشنهادی سه ویژگی کلیدی را برای تحلیل رفتارهای طرفین ارائه می دهد و با استفاده از یک مثال کاربردی، این ویژگی ها محاسبه و تأیید شده اند. نتایج نشان می دهد که میزان غرامت و تصمیمات پیرامون آن ارتباط مستقیم با رفتار دولت و پیمانکار دارد؛ غرامت بالا می تواند به پیشنهاد متقابل دولت یا ساخت پل جدید منجر شود، اما ممکن است مذاکرات را به تأخیر بیاندازد، در حالی که غرامت پایین باعث تداوم پروژه به شکلی ناکارآمد و آسیب به منافع عمومی می شود. در نهایت، مدیریت رفتارهای پیش بینی شده در بخش دولتی و خصوصی و رسیدن به توافق در مورد غرامت، به عنوان راه حلی مناسب برای کاهش تعارضات رفتاری و حفظ منافع عمومی پیشنهاد می شود.
بررسی عوامل رفتاری مؤثر بر توسعه رویکرد تیمی در مدیریت منابع انسانی مدارس آموزش و پرورش شهرستان سنندج(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
این تحقیق در راستای بررسی عوامل رفتاری موثر بر توسعه رویکرد تیمی در مدیریت منابع انسانی مدارس آموزش وپرورش شهرستان سنندج انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت از کلیه کارکنان مدارس آموزش وپرورش شهرستان سنندج می باشند که تعداد آنها حدودا 2500 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری ساده می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (براساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان( تعداد 330 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در چهار بعد و 32 گویه تنظیم براساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت، و گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی نیز، توصیف داده ها در دو بخش متغیرهای زمینه ای و متغیر های اصلی ارائه گردیده و در بخش آمار استنباطی، جهت بررسی فرضیه ها از آزمون t و جهت رتبه بندی عوامل رفتاری موثر بر توسعه رویکرد تیمی در مدیریت منابع انسانی مدارس آموزش وپرورش شهرستان سنندج از آزمون فریدمن استفاده شده است. با توجه به داده های تحقیق می توان گفت، مولفه های رفتاری بر توسعه رویکرد تیمی در مدیریت منابع انسانی مدارس آموزش وپرورش شهرستان سنندج اثر مثبت و معنی داری دارد.
الگوی مدیریت مخاطرات رفتاری ارائه نسخه ای رفتاری برای مدیریت منابع انسانی بانک های خصوصی(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
هدف از تحقیق کاربردی حاضر ارائه الگویی به منظور مدیریت مخاطرات رفتاری در بانک های خصوصی است.رویکرد تحقیق توصیفی - پیمایشی است. بدین منظور ضمن تعریف موقعیت مساله زا که شامل شناسایی و کاربست الزامات نقش آفرین در حوزه الزامات مهندسی مخاطرات متنوع در بانک های خصوصی بود پرسشنامه محقق ساخته برمبنای پرسشنامه های استانداردشده ردمن و کارابولوت ، جهت بررسی بر روی 384 نفر از مدیران و کارشناسان خبره به عنوان گروه نمونه، که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، مورد بهره برداری قرار گرفت؛ بدین منظور از آزمون های آماری شامل: آلفای کرونباخ ، کلوموگروف، اسمینروف و معادلات ساختاری با نرم افزارهای spss و Smart PLS بهره گرفته شد. مبتنی بر یافته ها بانک های خصوصی با مخاطرات متنوعی دست وپنجه نرم می نمایند که مهم ترین آن ها شامل مخاطره اطلاعاتی برای سرمایه گذاران مبتدی، مخاطره مبدأ اطلاعاتی، مخاطره واسطه های اطلاعاتی است که همگی برگرفته از مخاطره رفتاری سرمایه انسانی بانک ها است. در ادامه بررسی های به عمل آمده به منظور مدیریت مخاطرات مذکور تحقیق حاضر با چهارعنصر تنوع فعالیت های سازمانی مخاطره زا، ویژگی های رفتاری سرمایه انسانی بانک ها، کم و کیف کارایی فردی- سازمانی سرمایه انسانی بانک ها و همچنین مخاطرات سازمانی ناشی از عملکرد مالی سرمایه انسانی بانک ها مواجه شد؛ درنتیجه بررسی های آماری روایت نظری تحقیق حاضر به عنوان نسخه ای سازمانی برای مدیریت مخاطرات رفتاری ارائه نسخه ای رفتاری برای مدیریت منابع انسانی بانک های خصوصی چنین احصا گردید که مدیریت تنوع فعالیت های سازمانی بانک ها چنانچه منطبق با ویژگی های رفتاری و کارایی فردی- سازمانی سرمایه انسانی تعریف شود می تواند با پیش بینی و مدیریت بهینه مخاطرات رفتاری- اخلاقی اعضا، کنترل مخاطرات سازمانی ناشی از عملکرد مالی سرمایه انسانی بانک ها را نیز تضمین نماید درنهایت نیز مبتنی مدل احصا شد تحقیق پیشنهادهای علمی- کاربردی مرتبط ارائه شد.
شناسایی معیارهای رهبری اخلاقی باتوجه به شایستگی های مدیران وزارت نیرو(مقاله پژوهشی دانشگاه آزاد)
حوزههای تخصصی:
این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل معیارهای رهبری اخلاقی با توجه به شایستگی مدیران وزارت نیرو انجام شده است. روش تحقیق از نوع آمیخته (کیفی و کمی) بوده و از مدل پیاز پژوهش ساندرز استفاده شده است. در بخش کیفی، تحلیل مضمون (تم) و در بخش کمی، روش توصیفی-پیمایشی به کار رفته است. نمونه گیری هدفمند از میان مدیران وزارت نیرو و نخبگان دانشگاهی انجام شده و تعداد 11 نفر بر اساس اشباع نظری در تحقیق شرکت کرده اند. به منظور بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و برای ارزیابی مناسب بودن داده ها از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد 19 مضمون پایه شناسایی شد که در 3 مضمون فراگیر و 9 مضمون سازمان دهنده اصلی شامل الگوی قابلیت های رفتاری و عملکردی مدیران، اخلاق و عملکرد شغلی، و توسعه منابع انسانی طبقه بندی شدند. نتیجه گیری نشان می دهد که رهبری اخلاقی با افزایش تعهد سازمانی، کاهش تخلفات و بهبود رضایت شغلی، به توسعه پایدار وزارت نیرو کمک کرده و باعث ارتقاء عملکرد سازمان می شود.