مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی

مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی

مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی سال چهارم پاییز 1402 شماره 3

مقالات

۱.

استعاره تخت پروکروستس؛ شناخت مساله خلاقیت و نوآوری در منابع انسانی شرکت های دولتی ایران

کلید واژه ها: استعاره مدیریت منابع انسانی شرکت های دولتی خلاقیت نوآوری

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۷
هدف: نیروی انسانی خلاق و نوآور تاثیر شگرفی بر بقا و ارتقای سازمان دارد. مدیریت وظیفه دارد زمینه را برای بروز خلاقیت و نوآوری هموار کند. پژوهش حاضر به دنبال آن است تا به کمک استعاره (در این جا، استعاره تخت پروکروستس) یکی از دلایل اساسی بروز مساله خلاقیت و نوآوری در شرکت های بزرگ دولتی ایران را تبیین نماید.روش شناسی پژوهش: این پژوهش به صورت توصیفی-پیمایشی انجام شده است. برای بررسی وضعیت موجود، با کمک صاحب نظران حوزه منابع انسانی و با استفاده از روش دلفی، پرسش نامه ای حاوی شش پرسش با طیف لیکرت طراحی شد. پرسش نامه ها میان کارشناسان و کارشناسان مسئول پنج شرکت دولتی بزرگ توزیع و در نهایت، 124 پرسش نامه مورد بررسی توصیفی قرار گرفت.یافته ها: یافته های پژوهش بیانگر آن است که در سازمان های بزرگ دولتی ایران تخت پروکروستس تبدیل به میز کار در شرکت ها شده است؛ آزادی عمل برای ارایه ایده های خلاقانه و نوآورانه، امکان اجرای ایده های بدیع، استقبال از ایده های نو، ساختار مدیریتی حمایت گر، ارایه پاداش به ایده های جدید و در مجموع، رضایت از وضعیت کنونی جمله گی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.اصالت/ارزش افزوده علمی: به تاسی از علوم اجتماعی و به ویژه، رویکردهای ساختاردهی و حل مساله، معتقدیم شناخت مساله نخستین و مهم ترین گام در حل یک مساله است. بر این اساس، در این پژوهش استعاره تخت پروکروستس را برای شناخت مساله موجود معرفی کردیم.
۲.

تاثیر برنامه ریزی منابع سازمانی بر عملکرد عملیاتی از طریق جهت گیری زنجیره تامین (مورد مطالعه: شرکت فرادانه)

کلید واژه ها: برنامه ریزی منابع سازمانی جهت گیری زنجیره تامین عملکرد عملیاتی مثلث بندی متدولوژریکی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۹
هدف: هدف اصلی این پژوهش تاثیر برنامه ریزی منابع سازمانی بر عملکرد عملیاتی از طریق جهت گیری زنجیره تامین می باشد.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش پژوهش، توصیفی-پیمایشی می باشد. برای سنجش متغیرهای مدل پژوهش، از پرسشنامه استاندارد آکار و همکاران [1] استفاده شده است. پرسشنامه مذکور، پس از سنجش روایی (محتوایی لاوشه، تحلیل عاملی تاییدی، اکتشافی، همگرا و واگرا) و پایایی (کرونباخ، ترکیبی و دایسترا)، از طریق مشارکت 135 نفر از مدیران و کارکنان شرکت فرادانه که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند، اجرا گردید.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد، برنامه ریزی منابع سازمانی، با میانجی گری جهت گیری زنجیره تامین بر عملکرد عملیاتی شرکت فرادانه، تاثیر بسیار قوی و معناداری داشته است که مبین قدرت پیش بینی کنندگی بالای مولفه های برنامه ریزی منابع سازمانی می باشد (R2=0.93)، هم چنین مسیر برنامه ریزی منابع سازمانی با ضریب مسیر 0.71 و معناداری p < 0.001 بیش ترین اثرگذاری را بر عملکرد داشته است.اصالت/ارزش افزوده علمی: پژوهش حاضر در راستای همین موضوع به بررسی تاثیر برنامه ریزی منابع سازمانی بر عملکرد عملیاتی از طریق جهت گیری زنجیره تامین در کارکنان شرکت تولید مواد غذایی آبزیان فرادانه می پردازد.
۳.

تاثیر معیارهای ریسک بر استمرار معاملات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر نقش اثربخشی مدیریت ریسک

کلید واژه ها: معاملات مدیریت ریسک

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۷
هدف: معمولا سرمایه گذاران نسبت به ریسک واکنش نشان داده و معیارهای ریسک بر تصمیم های سرمایه گذاری آن ها، تاثیر می گذارد. استمرار معاملات سهام برای سرمایه گذاران نیز اهمیت شایانی می تواند داشته باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر معیارهای ریسک بر استمرار معاملات شرکت های بورسی با تاکید بر اثربخشی مدیریت ریسک طی سال های 1390 تا 1399 می باشد.روش شناسی پژوهش: بدین منظور، جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چند متغیره و اطلاعات مالی 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. روش پژوهش به صورت استقرایی-قیاسی است که در آن مبانی نظری و پیشینه پژوهش از راه کتابخانه، مقاله و اینترنت جمع آوری شده و در رد یا اثبات فرضیه های پژوهش با به کارگیری روش های آماری مناسب در تعمیم نتایج استفاده شده است. داده های مالی در نرم افزار اکسل جهت تشکیل پایگاه داده ها جمع آوری شده است و سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز نسخه 12 جهت آزمون فرضیه های تحقیق مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که معیارهای ریسک مطابق مبانی نظری پژوهش، کاهش استمرار معاملات شرکت ها را به دنبال دارد و هم چنین مدیریت ریسک بر رابطه ریسک سیستماتیک، ریسک مالی و ریسک قیمت سهام با استمرار معاملات شرکت تاثیر معنادار و مستقیم داشته اما اثربخشی مدیریت ریسک بر رابطه ریسک بحران مالی و استمرار معاملات تایید نشد.اصالت/ارزش افزوده علمی: از جنبه نوآوری پژوهش می توان به این موضوع اشاره کرد که در ایران به بحث استمرار معاملات و ریسک باوجوداین که هر دو معیار معمولا مدنظر سرمایه گذاران و هم چنین مدیران شرکت ها می باشد، تحقیقی انجام نشده است و وجود سیستم مدیریت ریسک اثربخش نیز می تواند در رابطه با ریسک و استمرار معاملات دارای محتوای اطلاعاتی باشد که در تحقیق حاضر نیز این موضوع موردبررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج تحقیق می توان بیان کرد معیارهای ریسک برای سرمایه گذاران دارای محتوای اطلاعاتی می باشند؛ لذا مدیرانی که نقد شوندگی سهام شرکت آن ها در اولویت اهدافشان می باشد، باید در تصمیمات خود به گونه ای عمل کنند که سطح بدهی به دارایی در حد بهینه قرار گیرد یا به شکلی رفتار کنند که شرکت دچار مشکلات بحران مالی نگردد.
۴.

تحلیل تاثیر تمایز ساختاری و روابط بین سازمانی بر دوسوتوانی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی بستر سازمانی به منظور افزایش عملکرد سازمانی (مطالعه موردی: اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام)

کلید واژه ها: تمایز ساختاری روابط بین سازمانی بستر سازمانی دوسوتوانی سازمانی عملکرد سازمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶ تعداد دانلود : ۱۱
هدف: هدف از این پژوهش تحلیل تاثیر تمایز ساختاری و روابط بین سازمانی بر دوسوتوانی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی محتوای سازمانی به منظور افزایش عملکرد سازمانی می باشد.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 250 نفر از کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام را شامل می شود که با استفاده از فرمول کوکران 150 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های استانداری است که در این زمینه وجود دارند. روایی و پایایی پرسش نامه ها نیز حاکی از آن هستند که ابزارهای اندازه گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردار هستند.یافته ها: نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم افزار SMART-PLs 3.8 و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که تمایز ساختاری بر بستر سازمانی و دوسوتوانی سازمان به ترتیب دارای اثر مستقیم، معنادار و متوسط، اثر مستقیم و غیرمستقیم و معنادار و متوسط می باشد. هم چنین روابط بین سازمانی بر بستر سازمانی و دوسوتوانی سازمانی سازمان به ترتیب دارای اثر مستقیم، معنادار و متوسط، اثر مستقیم و غیرمستقیم و معنادار و متوسط می باشد. هم چنین بستر سازمانی بر دوسوتوانی سازمانی اثر مستقیم، معنادار و متوسط و نهایتا دوسوتوانی سازمانی بر عملکرد سازمانی اثر مستقیم، معنادار و متوسط دارد. در آخر نیز، نقش میانجی بستر به تایید رسید.اصالت/ارزش افزوده علمی: بر اساس نتایج، مدیران و تصمیم گیرندگان اداره مذبور، به منظور افزایش عملکرد سازمانی شان می توانند به نقش دوستوانی سازمانی توجه کنند؛ البته در این میان بایستی بتوانند به نقش مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای هم چون تمایز ساختاری و روابط بین سازمانی و هم چنین بستر سازمانی توجه کنند. این متغیرها خواهند توانست اثر معناداری بر دوسوتوانی سازمانی به منظور افزایش عملکرد سازمانی داشته باشند.
۵.

بررسی تاثیر شیوه های نوآوری سبز بر توان رقابتی (مورد مطالعه: شرکت عارف دارو)

کلید واژه ها: توان رقابتی توسعه پایدار مدیریت سبز نوآوری سبز

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۶
هدف: به دلیل افزایش فشارهای زیست محیطی، نوآوری سبز به یکی از ابزارهای استراتژیک مهم در جهت توسعه پایدار در صنایع تبدیل شده است. نوآوری می تواند باعث رشد توان رقابتی، افزایش بهره وری و ثروت اقتصادی کشورها شود. هم چنین به کاهش ضایعات و آسیب های زیست محیطی زمین، ارایه محصولات و خدمات بهتر و با قیمت مناسب تر و ایجاد شغل مناسب برای افراد کمک کند.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شیوه های نوآوری سبز بر توان رقابتی صورت گرفته است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و بر مبنای روش از پژوهش های توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری موردنظر، کارکنان شرکت عارف دارو اصفهان می باشد. نمونه آماری این پژوهش 92 نفر از کارکنان این شرکت با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس برآورد شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که پیش از توزیع، روایی آن از طرق روایی محتوی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ا از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است.یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، نوآوری سبز در طراحی بر توان رقابتی شرکت عارف دارو تاثیر دارد. بر این اساس و با توجه به فشارهای اجتماعی و نهادهای مردمی و هم چنین دولت ها، شرکت ها بایستی نوآوری سبز را در سازمان تقویت نمایند و بر آن تمرکز ویژه ای نمایند.اصالت/ارزش افزوده علمی: با توجه به فشارهای اجتماعی و نهادهای مردمی و هم چنین دولت ها، شرکت ها بایستی نوآوری سبز را در سازمان تقویت نمایند و بر آن تمرکز ویژه ای نمایند و برای پیشرفت پایدار و کسب مزیت رقابتی بر سبز بودن به عنوان یک ویژگی موثر تمرکز نمایند. هدف این مطالعه پر کردن شکاف تحقیقاتی در مورد تاثیر نوآوری سبز و توان رقابتی در بازار در حال ظهور است.
۶.

رابطه رتبه اعتباری، خطر اقامه دعوا علیه حسابرس و تعدیل اظهارنظر حسابرس

کلید واژه ها: تعدیل اظهارنظر خطر اقامه دعوا علیه حسابرس رتبه اعتباری تعدیل گزارش حسابرس

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۴
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی رابطه بین رتبه اعتباری، خطر اقامه دعوا علیه حسابرس و تعدیل اظهار نظر حسابرس در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.روش شناسی پژوهش: نمونه آماری این پژوهش شامل 158 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در بازه زمانی 1396 تا 1400 موردبررسی قرار گرفته اند. این پژوهش از نوع کاربردی و پس رویدادی است و فرضیه های پژوهش از طریق رگرسیون لجستیک در نرم افزار Eviews نسخه 10 مورد آزمون قرار گرفت.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که با افزایش رتبه اعتباری، خطر اقامه دعوا علیه حسابرس کاهش می یابد. هم چنین، بین رتبه اعتباری و تعدیل اظهار نظر حسابرس نیز رابطه منفی و معناداری وجود دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: این مطالعه نقش رتبه اعتباری در گزارش حسابرسی و مدیریت ریسک اقامه دعوا را روشن می سازد و بینش جدیدی در مورد عواملی که بر اصلاح نظر حسابرسی تاثیر می گذارند، ارایه می دهد. این یافته ها پیامدهای مهمی برای شرکت ها، حسابرسان و سرمایه گذاران در افزایش کیفیت و قابلیت اطمینان اطلاعات مالی دارد. این مطالعه هم چنین، با تاکید بر نیاز به پژوهش های بیش تر در مورد عوامل تعیین کننده رتبه اعتباری و تاثیر آن ها بر گزارشگری مالی، به توسعه ادبیات کمک می کند.
۷.

رابطه استراتژی تنوع بخشی شرکت و ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر سستی عملیات و توانایی مدیریت

کلید واژه ها: سستی عملیاتی توانایی مدیریتی استراتژی تنوع بخشی ریسک سقوط قیمت سهام

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۵
هدف: سرمایه گذاران به طور قابل توجهی برای ریسک سقوط ارزش قایل هستند و ریسک سقوط را به عنوان یک عامل قیمت گذاری مهم در نظر می گیرند. تغییرات منفی قیمت هم تحت تاثیر توانایی مدیران در انتخاب استراتژی ها و قدرت اجرای مناسب عملیات شرکت می باشد؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استراتژی تنوع بخشی شرکت و ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر سستی عملیات و توانایی مدیریت طی سال های 1395 تا 1401 می باشد.روش شناسی پژوهش: جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندمتغیره و اطلاعات مالی 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. رد یا اثبات فرضیه های پژوهش با به کارگیری روش های آماری مناسب در تعمیم نتایج استفاده شده است. داده های مالی در نرم افزار اکسل جهت تشکیل پایگاه داده ها جمع آوری شده است و سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز جهت آزمون فرضیه های تحقیق مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد طبق فرضیه اول، استراتژی تنوع بخشی شرکت با ریسک سقوط قیمت سهام ارتباط منفی دارد. هم چنین طبق فرضیه دوم که بر سستی عملیاتی رابطه منفی بین استراتژی تنوع بخشی و ریسک سقوط قیمت سهام را تقویت می کند، تایید نمی شود و طبق فرضیه سوم، مبنی بر توانایی مدیریتی رابطه منفی بین استراتژی تنوع بخشی و ریسک سقوط قیمت سهام را تقویت می کند، تایید نمی شود.اصالت/ارزش افزوده علمی: از جنبه نوآوری پژوهش می توان به این موارد اشاره کرد: اول نشان داد که عملیات متنوع شرکت ها هم چون عاملی برای کاهش ریسک سقوط آن ها عمل می کند، در نتیجه دلیل جدیدی را برای شرکت ها برای گسترش دامنه عملیاتی خود روشن می کند. علاوه بر این، نشان داد که اثربخشی تنوع با شواهد ارایه شده توسط ادبیات نظریه احتکار اخبار بد همراه است، یعنی این که تنوع می تواند تاثیرات منفی اخبار بد را کاهش دهد. دوم، این مطالعه با پیشگامی در اکتشاف مربوط به ریسک سقوط در زمینه عملیات استراتژیک شرکت ها، به ادبیات ریسک سقوط کمک می کند. با چنین بینش هایی، راه جدیدی را برای تحقیقات آینده باز می نماید تا چگونگی کاهش ریسک سقوط از طریق طراحی استراتژیک عملیات و تولید شرکت ها بررسی شود. سوم، اجماع غالب در میان محققان مدیریت این است که تنوع از نظر عملکرد اقتصادی و کاهش ریسک دارای اهمیت است. یافته های این مطالعه، درک موجود از تنوع شرکت ها را بر ریسک سقوط ارتقا می دهند. چهارم، مطالعه حاضر مجموعه ای از عوامل زمینه ای را در نظر می گیرد که ارتباط اولیه را تعدیل می کند. این تجزیه وتحلیل، نگاه دقیقی به موارد احتمالی که بین تنوع و ریسک سقوط دخالت می کند، ارایه می دهد.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۱۵