آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۶

چکیده

با توجه به افزایش جمعیت شهرنشین جهان، نیاز به مواد غذایی بیش از پیش اهمیت یافته است. از این رو یکی از راهکارهای مؤثر در واکنش به افزایش جمعیت شهرنشینان به ویژه در کشورهای درحال توسعه، گسترش و ترویج کشاورزی شهری است. در واقع شهروندان جامعه می توانند از فضای اختصاص داده شده به کشاورزی شهری، نهایت بهره برداری را در قالب ظرفیت های زیست محیطی و اقتصادی ببرند. کشاورزان شهری از طریق مزارع شهری و تولید محلی خودمصرف، سوخت فسیلی مورد نیاز برای حمل ونقل، بسته بندی و فروش مواد غذایی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند. همچنین به دلیل نزدیکی به مصرف کنندگان، باعث گردش درآمد در سراسر یک منطقه می شود که این کار به سهم خود رشد اقتصادی را برای جامعه مورد نظر به همراه دارد. در این فضاها اغلب مردم با هدف تولید غذا، دورهم جمع می شوند و به فعالیت می پردازند، بنابراین توسعه مشارکت اجتماعی از دیگر مزایایی این پدیده است.لازم به ذکر است، کشاورزی شهری در کنار مزایای فوق، با موانع و چالش هایی نیز مواجه است. در واقع با مرور تجربه کشاورزی شهری در شهرهای مختلف دنیا به این نتیجه می رسیم که این پدیده باید توأم با بسترسازی در حوزه های فضایی و اجتماعی و فرهنگی صورت گیرد و در غیر این صورت، توسعه و ترویج کشاورزی شهری قطعاً با چالش هایی همراه است. در واقع برای دستیابی به منافع و مزایای کشاورزی شهری لازم است بر این چالش ها غلبه کرد. در واقع اگر می خواهیم کشاورزی شهری گسترده و کارآمدی داشته باشیم، نیاز به ایجاد قوانین و بسترهای لازمی از سوی حاکمیت داریم. در واقع باید هم زمان با توسعه و ترویج کشاورزی شهری، مقررات و قوانین شهرداری ها کاملاً مشخص و صریح در این مورد تدوین شود و همچنین واحدهای تولید محصولات کشاورزی شهری به ثبت برسند تا قابل نظارت و بر اساس اصول محیط زیستی باشند.

An analysis of urban agriculture and the possibility of its implementation in the Tehran metropolitan

Due to the increase in the world's urban population, need for food has become more important. Therefore, one of the effective solutions in response to the increase in urban population, especially in developing countries, is the expansion and promotion of urban agriculture. In fact, the citizens of society can take maximum advantage of the space dedicated to urban agriculture in form of environmental and economic capacities. Through urban farms and local self-sufficient production, urban farmers significantly reduce the fossil fuel needed to transport, package and sell food. Also, due to its proximity to consumers, it causes the circulation of income throughout a region, which in turn leads to economic growth for the community in question. In these spaces, most people gather and engage in activities with the aim of producing food, so the development of social participation is one of other benefits of this phenomenon. It should be noted that, in addition to above benefits, urban agriculture also faces obstacles and challenges. In fact, by reviewing the experience of urban agriculture in different cities of the world, we come to the conclusion that this phenomenon must be accompanied by creation of a platform in the spatial, social and cultural fields, and otherwise, the development and promotion of urban agriculture is definitely associated with challenges. Actually, to achieve the benefits of urban agriculture, it is necessary to overcome these challenges. In fact, if we want to have extensive and efficient urban agriculture, we need to create necessary laws and platforms from the government. Actually, together with the development and promotion of urban agriculture, regulations and laws of municipalities should be formulated clearly and explicitly in this matter, and also the production units of urban agricultural products should be registered so that they can be monitored and based on environmental principles.

تبلیغات