دانش بومی گیاهان دارویی کوهستان و دهستان آبیدر سنندج (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
ارزیابی اتنوبوتانیکی در مراتع کوهستان آبیدر واقع در جنوب غربی شهرستان سنندج و دهستان محدوده ی آن وجود تنوع بسیار بالای اکولوژیکی از یک سو و رویکرد گسترده ی مردم به استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی از سوی دیگر، شناسایی و معرفی گیاهان دارویی و بومی منطقه و موارد استفاده ی آن ها را ضروری ساخت. مطالعات پیشتاز و پیمایش صحرایی، تهیه لیست گیاهان دارویی و خوراکی منطقه با منابع معتبر گیاه شناسی، مطالعات اسنادی و مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته، باورها و دانستنی های جوامع محلی و مستندسازی آن ها. برای هر گونه ، خانواده ی گیاهی، نام علمی گونه، نام فارسی، نام محلی، خواص درمانی، اندام مورد استفاده و نحوه ی مصرف تدوین شد. شناسایی 215 گونه ی دارویی و خوراکی با ارزش دارویی متعلق به 49 خانواده ی گیاهی. از لحاظ فراوانی گونه های دارویی و خوراکی با خواص دارویی خانواده های Asteraceae با 64 گونه، Poaceae با 38 گونه و Apiaceae با 35 گونه دارای بیشترین فراوانی و فراوانی درصد توزیع همین ترتیب برقرارابوده ، برگ ها با 35% توزیع بیشترین استفاده و تهیه دمنوش بیشترین نوع مصرف، التیام دردهای مفصلی و رماتیسمی بیشترین مقدار فقدان مطالعات مستند اتنوبوتانیکی، لزوم حفاظت این گیاهان و ثبت و ضبط دانسته های مردم در رابطه با درمان های محلیInvestigation of indigenous knowledge of people about medicinal and edible plants with medicinal properties of Sanandaj
Ethnobotanical investigation in the rangelands of Abidar mountain, located in the southwest of Sanandaj city and the surrounding countryside high ecological diversity and the widespread approach of people to the use of medicinal plants and traditional medicine identification and introduction of plants It made medicinal and native of the region and their uses necessary. Pioneer studies and field surveys, preparation of the list of medicinal and edible plants documentary studies and in-depth and semi-structured interviews, beliefs and knowledge of local communities and their documentation. For each species, plant family, scientific name of the species, Persian name, local name, therapeutic properties, organ used and method of consumption were compiled. Identification of 215 medicinal and edible species belonging to 49 plant families. Asteraceae families with 64 species, Poaceae with 38 species and Apiaceae with 35 species have the most abundance and the distribution percentage is the same, leaves are the most used with 35% distribution and The preparation of tea is the most widely used, the healing of joint and rheumatic pains is the most The lack of documented ethnobotanical studies, the need to protect these plants and record people's knowledge about local treatments