معرفی و باززنده سازی ظرف گیاهی «بوکله» در قوم بختیاری (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
در هنگام مطالعه و پژوهش در ادبیات شفاهی قوم بختیاری با اسم ظرفd به نام «بوکله» مواجه شدیم که تولید آن در اکثر مناطق بختیاری نشین به فراموشی سپرده شده بود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف یافتنروش تولید و باز زنده سازی آن شکل گرفت. در این راستا پس از کنکاش فراوان و یافتن نمونه ای از ظرف تولید شده در روستای صالح کوتاه واقع در دهستان موگوئی از توابع شهرستان کوهرنگ، اقدام به گردآوری داده ها به صورت میدانی و از طریق مصاحبه، مشاهده و ثبت اطلاعات و عکسبرداری نمودیم. در این روستا تعدادی از زنان بختیاری اقدام به تولید این ظرف می ;کردند. از ویژگیهای شاخص این ظرف می توان به مقاومت و سختی بالا، ضربه پذیر بودن، سهولت ساخت و استفاده از مواد بوم آورد در ساخت آن و زیست تخریب پذیر بودن این ظرف اشاره نمود؛ مقاومت آن در برابر آب ضعیف و در آن حل میگردد، به همین دلیل می توان استفاده از آن را به عنوان یک ابزار برای تعامل بیشتر انسان با محیط زیست مورد بازنگری قرار داد.Introduction and Resuscitation of "Bokele" Herbal Crock in Bakhtiari people.
Studying Bakhtiari culture and folk literature, is a way to gain local knowledge about their handicrafts. "Bokele" is a one of handicrafts, that its production knowledge has been almost forgotten. Therefore, the aim of this study is preserving the production knowledge of the Bokele crock and its reproduction and recording the popular culture related to the mentioned in the folk literature of Bakhtiari people. The research method in this article was field research and presence on site along with data collection through interviews, observation and recording of information by photography. a number of women produce Bokele by hand and with the root of local plant "Lowva". The presence of the Bokele mentioned among the local poems and proverbs indicates its long history in the culture and tradition of Bakhtiaries. This crock is water-soluble, and therefore, it can be reconsidered and reused as a tool for greater human interaction with the environment.