مطالعات راهبردی مالی و بانکی (Financial and Banking Strategic Studies (FBS))

مطالعات راهبردی مالی و بانکی (Financial and Banking Strategic Studies (FBS))

طالعات راهبردی مالی و بانکی دوره 1 پاییز 1402 شماره 3

مقالات

۱.

تصمیم گیری در خصوص اعطای تسهیلات به متقاضیان وام بانک سپه بر اساس عوامل ریسک اعتباری با درنظر گرفتن مجموعه های فازی مردد

کلیدواژه‌ها: تصمیم گیری مجموعه های فازی مردد بانک ریسک اعتباری اعطای تسهیلات

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۷
تسهیلات بانکی در واقع همان خروجی های اصلی بانک است که از طریق آن نقدینگی جامعه که به صورت سرگردان در سطح جامعه قرار گرفته، به مبادی تعریف شده و هدفمند اقتصادی تزریق می شود. در این راستا، یکی از عمده ترین مسایلی که تصمیم گیرندگان در بانک ها با آن مواجه هستند اولویت بندی متقاضیان دریافت وام است. از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر و تدوین مدلی برای سنجش ریسک اعتباری مشتریان و تعیین یک الگوریتم مناسب برای اولویت بندی متقاضیان در بانک ها به صورت موردی در بانک سپه انجام شد. در این پژوهش، قضاوت های شهودی و نادقیق کارشناسان به صورت داده های فازی مردد درنظر گرفته شد و یک الگوریتم ساده مبتنی بر فاصله پیشنهاد شد. خروجی الگوریتم پیشنهادی یک رتبه بندی دقیق از متقاضیان دریافت تسهیلات بانکی است. مساله مطرح شده در این پژوهش یک مساله تصمیم گیری است که همواره به صورت شهودی انجام می شود و تا کنون پژوهشی به ارایه الگوریتم اولویت بندی در این زمینه نپرداخته است.
۲.

تحلیل پرتفوی صندوق پالایشی از راه اندازی تا بخشی شدن؛ مقایسه تئوری با عمل

کلیدواژه‌ها: صندوق پالایشی صندوق بخشی تئوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۶
امروزهETFها یا صندوق های قابل معامله در بورس به دلیل کارمزد کم، و مالیات های بالقوه، کارایی و ویژگی مشابه سهام بسیار جذاب هستند و همچنین به دلیل معامله آسان در ساعات معاملاتی و توانایی آن ها در ارائه راه حل های خلاقانه برای سرمایه گذاران جذاب هستند. با این دیدگاه رشد صندوق های قابل معامله در بورس تهران از سال 1392 تا به اکنون افزایش یافته است. از آنجایی که مبنای تشکیل این صندوق ها از جهت سرمایه گذاری بایستی علمی باشد، این مقاله به تحلیل صندوق پالایشی با در نظر گرفتن داد ه های قیمتی و بازدهی این صندوق و دارایی های موجود در آن با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون پرداخته تا تفکر تبدیل شدن و مدیریت آن به صندوق بخشی بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داد که صندوق پالایشی از کارایی قیمت گذاری و تنوع بخشی برخوردار نبوده و درصد سرمایه گذاری در دارایی های این صندوق با در نظر گرفتن مدل شارپ بیانگر بهینه نبودن پرتفوی این صندوق در زمان تاسیس بوده است. نتایج همچنین نشان داد که در صورت بخشی کردن این صندوق لازم است ضریب همبستگی بین صنعتی که صندوق از آن تشکیل شده با شاخص کل در نظر گرفته شود و متوازن سازی مجدد صندوق با هدف کاهش ریسک و افزایش بازدهی ضرورت دارد.
۳.

تأثیر نوآوری و تقسیم سود سهام بر ارزش شرکت در صنایع خودرو و فلزات بورس اوراق بهادار تهران

کلیدواژه‌ها: ارزش شرکت تقسیم سود سهام رقابت بازر محصول نوآوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۵
نوآوری شامل یک فرآیند طولانی است که مملو از عدم قطعیت است و احتمال شکست بالایی دارد. بنابراین، نوآوری شرکتی در مقایسه با سرمایه گذاری های سنتی با محدودیت های تامین مالی جدی تری مواجه خواهد شد. در این حالت، افزایش هزینه تامین مالی فرصت سرمایه گذاری شرکت ها را کاهش می دهد و سپس به طور غیرمستقیم مانع نوآوری شرکت می شود. سهامداران همواره به دنبال کسب بازدهی هستند و اگر شرکت ها شرایطی را به منظور افزایش تقسیم به وجود آورند، سهامداران بیشتری نسبت به سرمایه گذاری اقدام خواهند نمود. باتوجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نوآوری و تقسیم سود سهام بر ارزش شرکت در صنایع خودرو و فلزات بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1396 الی 1400 پرداخته شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی بر اساس آزمون رگرسیون و مبتنی بر داده های پنل می باشد؛ که در این راستا جامعه آماری این پژوهش، متشکل از کلیه صنایع خودرو و فلزات پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که به روش حذف سیستماتیک 27 شرکت انتخاب گردید. نتایج این پژوهش در خصوص فرضیه اول نشان میدهد که نوآوری بر ارزش شرکت تأثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین تجزیه و تحلیل در خصوص فرضیه دوم نشان داد که تقسیم سود سهام بر ارزش شرکت تأثیر مستقیم و معناداری دارد.
۴.

سنجش رضایت مشتریان از خدمات بانکی با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای و برنامه ریزی آرمانی

کلیدواژه‌ها: کیفیت خدمات فرآیند تحلیل شبکه ای برنامه ریزی آرمانی مدل کیفیت خدمات (سروکوآل)

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۸
هدف همه مؤسسات خدماتی از جمله بانک ها ارائه خدمات مناسب و مورد رضایت مشتریان است. برای سنجش کیفیت خدمات، در واقع تفاوت بین آنچه مشتریان احساس می کنند که باید دریافت کنند و خدمتی که واقعاً دریافت نموده اند؛ باید مورد سنجش قرار گیرد. در این پژوهش، با مطالعه درباره ویژگی ها و مدل های کیفیت خدمات، پنج شاخص از سنجه های کیفیت از طریق فرآیند تحلیل شبکه ای وزن دار گردیدند. وزن های اولویت بندی شده به نوبه خود، در مدل برنامه ریزی آرمانی بکار گرفته شدند تا در گزینش بهترین مجموعه از ابزارهای سنجش کیفیت خدمات مورد استفاده قرار گیرند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که از بین گزینه های موجود، با توجه به محدودیت هایی که برای ساعات در دسترس مسئولین و مدیران وجود دارد؛ بهترین گزینه، نظرسنجی از مشتریان در بانک و بصورت حضوری می باشد.
۵.

کاربرد تحلیل پوششی داده ها در تعیین شرکت های کارا در بورس اوراق بهادار

کلیدواژه‌ها: پورتفولیو برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده ها ریسک بازده و سهم

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۶
در این مقاله، ابتدا با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، کاراترین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تعیین می گردد. این روش در مورد شرکت های حاضر در سه صنعت بانکداری، پتروشیمی و دارویی بررسی می گردد تا شرکت های کارا در هر صنعت شناخته شوند. شرکت های کارا و ناکارا را مشخص، شرکت های ناکارا را رتبه بندی و برای انتخاب سبد سهام بهینه از بین شرکت های کارا استفاده می شود. در ادامه با استفاده از روش برنامه ریزی آرمانی درصد سرمایه گذاری سهم هر شرکت در سبد سهام محاسبه می گردد. در این روش یک بار تنها بازده و ریسک سهم به عنوان متغیرهای مدل در نظر گرفته می شوند و بار دیگر متغیر نقدشوندگی به آن ها اضافه می شود تا تاثیر این متغیر نیز بررسی گردد. درنهایت، مدل ها با داده های واقعی استخراج شده از صورت های مالی شرکت های مربوطه و بانک اطلاعاتی بورس اوراق بهادار تهران مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج پژوهش حاصل مورد تحلیل قرار گرفت.
۶.

مکان سنجی بهینه احداث شعب جدید بانک با استفاده از متدلوژی ترکیبی (DEMATEL و ANP)

کلیدواژه‌ها: مکان یابی شاخص ها بانک و موسسه مالی و اعتباری تکنیک DEMATEL ANP

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۱۱
در عصر حاضر به دلیل وجود رقابت بین بانک ها وموسسات مالی و ا عتباری برای جذب بیشتر منابع و صرف حداکثری مطلوب آن، تسلط برمولفه های موثر برتجهیز منابع مالی اهمیت ویژه ای یافته است. یکی از مولفه های تاثیر گذار بر تجهیز منابع ومصارف در بانکداری نوین توجه به مطلوبیت محل استقرارمکانی بانک ها وموسسات مالی و اعتباری است. مکان استقرار شعب بانک ها و موسسات مالی، محرک مهم در جذب مشتریان می باشد و بازاریابان بانکی باید آن را به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. این تحقیق به دنبال ارایه مدلی جهت تصمیم گیری بهینه در مورد انتخاب مکان های جدید استقرار شعب بانک ها و موسسات مالی و اعتباری با استفاده از تکنیک دی متل است. با توجه به تاثیر گذاری و تاثیر پذیری معیارها از یکدیگر در دنیای واقعی تکنیک دی متل برای شناسایی این روابط مورد استفاده قرار گرفته است و مدلی برمبنای تاثیرگذارترین شاخص ها در ارزیابی مکان استقرار بانک ها ارایه کرده است. انجام مطالعات امکان سنجی قبل از تاسیس، تجهیز و راه اندازی یک شعبه می توان از میزان موفقیت آن در جذب منابع، کسب درآمد و سود آوری در یک بستر امن تا حدود زیادی اطمینان حاصل کرد و از انتخاب مکان با روش سعی وخطا که هزینه های مادی و معنوی زیادی به همراه دارد جلوگیری نماید.