آرشیو

آرشیو شماره ها:
۳۰

چکیده

مقدمه و هدف: با توجه به شیوع آسیب های عضلانی در زنان فوتسالیست و اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی مکمل روغن ماهی (FO)، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر شش هفته مصرف مکمل روغن ماهی بر شاخص های آسیب عضلانی در زنان فوتسالیست انجام شد.مواد و روش ها: 20 زن فوتسالیست با سن 3.58±22.56 سال، وزن 17/5±31/57 کیلوگرم و شاخص توده بدن 1.72±20.56 کیلوگرم بر متر مربع به طور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت شش هفته مکمل FO و گروه کنترل در طی همین مدت، تری گلیسرید دریافت کردند (3 گرم در روز). همه آزمودنی ها پس از شش هفته مصرف مکمل FO و دارونما در آزمون یویو شرکت کردند. سطوح سرمی آنزیم های لاکتات دهیدروژناز (LDH)  و کراتین کیناز (CK) به عنوان شاخص های آسیب عضلانی در چهار مرحله اندازه گیری شد؛ در حالت پایه (قبل از مصرف مکمل)، پس از شش هفته مصرف مکمل (قبل از آزمون یویو)، بلافاصله و 24 ساعت پس از آزمون یویو. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و در سطح معناداری کمتر از 0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: پس از شش هفته مصرف مکمل FO، تفاوت سطوح LDH و CK بین گروه ها معنادار نبود (0.05 ). البته LDH و CK در گروه تجربی در مقایسه درون گروهی به طور معناداری کاهش یافت. همچنین، تغییرات LDH و CK در پاسخ به آزمون یویو متعاقب شش هفته مصرف مکمل FO در بین دو گروه کنترل و تجربی معنادار نبود (0.05 ).بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد که شش هفته مصرف مکمل روغن ماهی نمی تواند از بروز آسیب های عضلانی ناشی از ورزش در زنان فوتسالیست پیشگیری نماید.

The effect of six weeks of fish oil supplementation on muscle damage markers in female futsal players

Introduction and purpose: Considering the Anti-inflammatory and antioxidant effects of fish oil (FO) and the prevalence of muscle damage in female futsal players, the present study aimed to investigate the effect of six weeks of FO supplementation on muscle damage markers in female futsal players.Materials and Methods: 20 female futsal players (age, 22.56±3.58 years; weight, 57.31±5.17 kg; and BMI, 20.56±1.72 kg /m2) were randomly divided to experimental (n = 10) and control (n = 10) groups. The experimental group received FO, and the control group received triglyceride oil for six weeks (three-gram per day). All subjects were tested by the "Yoyo test" after six weeks of FO supplementation and placebo. Serum levels of lactate dehydrogenase (LDH) and creatine kinase (CK) enzymes were measured as markers of muscle damage in four phases; at the basic state (before the supplementation), after six weeks' supplementation (before the Yoyo test), immediately, and 24 hours after the Yoyo test. The data were analyzed by repeated measure ANOVA and Bonferroni using SPSS version 20 software at a significance level of P<0.05.Results: After six weeks of FO supplementation, the difference in LDH and CK levels between the groups was not significant (P>0.05). Of course, in the within-group comparison, LDH and CK in the experimental group decreased significantly. Also, the changes in LDH and CK in response to the Yoyo test after six weeks of FO supplementation were not significant between the control and experimental groups (P>0.05).Discussion and Conclusion: It seems that the six weeks of FO supplementation can't prevent exercise-induced muscle damage in female futsal players.

تبلیغات