چکیده

مقدمه: نوآوری فرایند، زیرمجموعه ای از نوآوری است که به بهبود یا پیکربندی مجدد روش های تولید، گردش کار یا تکنیک ها مربوط می شود. هدف نوآوری فرایند، بهینه سازی روش تولید یا تحویل کالاها یا خدمات موجود است. اهمیت نوآوری فرایند، در پتانسیل آن برای ساده کردن عملیات، کاهش هزینه ها، به حداقل رساندن مصرف منابع و بهبود بهره وری و کیفیت کلی است. درحوزه کشاورزی، نوآوری به عنوان یک تسهیلگر برای تحول، تقویت کارایی، پایداری و انعطاف پذیری در سامانه های تولید عمل می کند. نوآوری فرایندی در تولید و فراوری نیشکر برای پرداختن به چالش های چندوجهی پیشروی صنعت، از جمله نوسانات تقاضای بازار، تخریب محیط زیست و نیز نابرابری های اقتصادی- اجتماعی، حیاتی است. با پذیرش نوآوری، ذی نفعان می توانند بهره وری را افزایش دهند، استفاده از منابع را بهینه کنند، اثرات محیط زیستی را کاهش دهند و درنتیجه، پایداری و انعطاف پذیری طولانی مدت بخش نیشکر را تضمین کنند. دراین راستا، پژوهش حاضر باهدف تبیین مؤلفه های بومی تولید و فراوری نیشکر با تأکید بر نوآوری های فرایندی طراحی و انجام شد.روش شناسی: در این مطالعه از رویکرد کیفی فراترکیب سندلوسکی و بارسو استفاده شده است. فرایند پژوهش با بررسی نظام مند 405 مقاله اولیه آغاز و درنهایت، 33 مقاله مرتبط باهدف پژوهش انتخاب گردیده است، معیارهای ورود مقالات منتش ر شده در حوزه تولید و فراوری نیشکر در فاصله زمانی سال های 2010 تا 2023 بوده است. برای اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی و افزایش مقبولیت از روش دلفی فازی توسط خبرگان این حوزه بهره گرفته شده و نتایج به دست آمده ازسوی خبرگان نیز تأیید و بازبینی شده است.یافته ها: یافته ها نهایی پژوهش در دلفی فازی، دست یابی به 57 شاخص کلیدی بومی در قالب چهار فرایند کاشت، داشت، برداشت و فراوری، را نشان داد. همچنین براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تلفیق سامانه های دانش بومی با نوآوری ها برای افزایش پایداری، انعطاف پذیری و فراگیری در صنعت نیشکر اهمیت دارد و نیاز به تلاش های مشترک بین ذی نفعان برای تقویت نوآوری، ترویج تبادل دانش و توسعه راهبُردهای جامع برای پیشبرد پایداری و شکوفایی بخش نیشکر است.  نتیجه گیری/ دستاوردها: برمبنای یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که اهمیت نوآوری در فرایند تولید نیشکر را نمی توان نادیده گرفت؛ زیرا به عنوان یک تسهیلگر برای افزایش بهره وری، پایداری و انعطاف پذیری در صنعت عمل می کند. براین اساس پیشنهاد می شود، بستری بین رشته ای برای همکاری و تبادل دانش باهدف تلفیق سامانه های دانش بومی با نوآوری های نوین در فرایند تولید نیشکر ایجاد شود تا امکان گفتگو بین پژوهشگران، سیاست گذاران، بازیگران صنعت و جوامع محلی برای ایجاد و اجرای راه حل های نوآورانه متناسب با نیازها و زمینه های خاص تولیدکنندگان نیشکر تسهیل شود.

Explaining the Indigenous Components of Sugarcane Production and Processing with Emphasis on Process Innovations: A Fuzzy Approach

Introduction: Process innovation is a subset of innovation related to improving or reconfiguring production methods, workflows, or techniques. Process innovation aims to optimize the production or delivery method of existing goods or services. The importance of process innovation lies in its potential to simplify operations, reduce costs, minimize resource consumption, and improve productivity and quality. In agriculture, innovation catalyzes transformation, efficiency improvement, sustainability, and flexibility in production systems. Process innovation in sugarcane production and processing is vital to address the multifaceted challenges facing the industry, including market demand fluctuations, environmental degradation, and socio-economic inequalities. By embracing innovation, stakeholders can increase productivity, optimize resource use, reduce environmental impacts, and as a result, ensure the long-term sustainability and resilience of the sugarcane sector. In this regard, the present research was designed and carried out to explain the indigenous components of sugarcane production and processing with an emphasis on process innovations.Methodology: The research adopted Sandelowski and Barso's meta-composite qualitative approach. The process started with a systematic review of 405 primary articles and finally, 33 articles related to the research purpose were selected. The inclusion criterion was the publication in the field of sugarcane production and processing between 2010 and 2023. To validate the proposed model and increase acceptability, the fuzzy Delphi method with a panel of experts was used. The results were verified and reviewed by the experts.Findings: The fuzzy Delphi resulted in deriving 57 key local indexes within four processes, i.e. planting, growing, harvesting, and processing. According to the results, it can be concluded that the integration of indigenous knowledge systems with modern innovations is important to enhance sustainability, flexibility, and learning in the sugarcane industry. In addition, joint efforts among the beneficiaries are needed to reinforce innovation, promote knowledge exchange, and develop comprehensive strategies to advance the sustainability and prosperity of the sugarcane sector.Conclusion/ Implications: It can be inferred that innovation in the process of sugarcane production is too important to be ignored because it acts as a catalyst to enhance productivity, sustainability, and flexibility in the industry. Hence, it is suggested to create an interdisciplinary platform for cooperation and knowledge exchange to integrate indigenous knowledge systems with modern innovations in the process of sugarcane production. This way, communication among researchers, policymakers, industry players, and local communities is facilitated to create and implement innovative solutions proportional to specific fields and needs of sugarcane producers. 

تبلیغات