آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲

چکیده

بررسی نقش و کارکردهای خوراک در دو کشور ایران و عثمانی از نظر تاریخ سیاسی هدف اصلی این پژوهش بوده است. در این مقاله، چگونگی سبک و عادات تغذیه در بین مردم عامه و همچنین خلفا و سلاطین و اشراف مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. موضوع تغذیه و نیاز به غذا همواره در طول تاریخ حیات بشری یکی از احتیاجات ذاتی و فیزیولوژیک انسان بوده و مسئله ای که مهمترین عامل بقای زندگی انسان بوده است. همواره چگونگی تغذیه در دوران های مختلف حائز اهمیت بوده و در بسیاری از الواح به جای مانده از تمدن های بشری و کتب مذهبی به چگونگی تهیه و مصرف غذا پرداخته شده است. به نظر میرسد خوراک در ایران و عثمانی با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی تفاوت هایی داشته است از جمله تجملات که حین صرف غذا و قبل از آن وجود داشته، رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن و ... بوده است. در این پژوهش دریافت شد که ایرانیان از دیر باز به غذا خوری نه به عنوان صرف غذا و سیر کردن شکم، که به عنوان یک گردهمایی و نشست و برخاست نگاه کرده اند؛ غذا خوردن به عبارتی یک رخداد اجتماعی محسوب می شده است و به همین دلیل رستوران داری و قهوه خانه داری جزو مشاغل و کسب و پیشه قشر متوسط جامعه بوده است. فرهنگ آشپزی عثمانی نیز یکی از مهم ترین فرهنگ های آشپزی جهان است. فرهنگ آشپزی عثمانی ها به شدت متنوع بوده است.

Investigating the functions of food in Iran and the Ottoman Empire from the political dimension from the 11th to the 13th century and the role of geography in it

Investigating the role and functions of food in Iran and Ottoman countries in terms of political history has been the main goal of this research. In this article, the style and eating habits of common people as well as caliphs, sultans and nobles have been examined and criticized. The issue of nutrition and the need for food has always been one of the innate and physiological needs of human beings throughout the history of human life and an issue that has been the most important factor in the survival of human life. How to eat has always been important in different eras and how to prepare and consume food has been discussed in many tablets left over from human civilizations and religious books. It seems that the food in Iran and the Ottoman Empire had differences according to the economic and social conditions, such as the luxuries that existed during and before eating, the observance of hygiene rules in eating and drinking, etc. In this research, it was found that Iranians have long looked at eating, not as eating and filling their stomachs, but as a gathering and sitting down and getting up; In other words, eating is considered a social event, and for this reason, restaurant and coffee house management has been among the occupations of the middle class of society. Ottoman culinary culture is also one of the most important culinary cultures in the world. The culinary culture of the Ottomans was extremely diverse.

تبلیغات