شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر بلوغ شرکت های دانش بنیان صنایع غذایی با رویکرد صنعت نسل چهارم (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف: تحقیق حاضر به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بلوغ شرکت های دانش بنیان صنایع غذایی با تمرکز بر رویکرد صنعت نسل چهارم است.روش: تحقیق حاضر از نظر جهت گیری، کاربردی بوده و از منظر روش شناسی، یک مطالعه کمی است. جامعه نظری پژوهش، متخصصان بلوغ سازمانی و صنعت نسل چهارم در صنعت مواد غذایی هستند. نمونه گیری در این پژوهش بر اساس تخصص خبرگان در حوزه تحقیق انجام شد. در این پژوهش از روش دلفی فازی برای غربال عوامل و از فنون کپراس و ماباک برای اولویت بندی عوامل غربال شده استفاده شد. همچنین از مصاحبه با گروه های کانونی به منظور ارایه پیشنهادهای کاربردی بهره گرفته شد.یافته ها: تحقیق حاضر در چند مرحله اجرا شد. در گام اول، عوامل موثر بر بلوغ شرکت های دانش بنیان صنایع غذایی از طریق مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان استخراج شد. برای غربال عوامل، پرسشنامه های خبره سنجی بین خبرگان توزیع شد و خبرگان، نظرات خود را در مورد هر یک از عوامل در قالب طیف پنج درجه فازی بیان کردند. 10 عامل دارای عدد دی فازی مطلوبی بودند و برای اولویت بندی نهایی گزینش شدند. عوامل غربال شده با توزیع پرسشنامه های اولویت سنجی و فنون کپراس و ماباک ارزیابی شدند. خبرگان نظرات خود را در قالب طیف 10تایی بر اساس چهار شاخص بیان کردند. عوامل اولویت دار عبارت بودند از حاکمیت فرهنگ تصمیم گیری داده محور، میزان استفاده از روش های نوین یادگیری در سازمان، میزان استفاده از پلتفرم های ابری در سازمان، میزان استفاده از ماشین آلات و تجهیزات هوشمند در شرکت و سیاست های نوآوری در سازمان.اصالت/ارزش افزوده علمی: پیشنهادهای کاربردی پژوهش بر اساس مهم ترین عوامل توسعه یافت. برخی پیشنهادها عبارت بودند از استفاده از فناوری های داده محور مثل هوش کسب وکار و کلان داده ها برای تقویت تصمیم گیری داده محور، استفاده از رویکرد ترکیبی در آموزش و کاربست فناوری های نوین در حوزه آموزش مثل متاورس، استفاده از فناوری های اینترنت اشیا و بلاک چین برای خودکارسازی و هوشمندسازی فرآیندها و نهایتا حرکت به سمت سیاست نوآوری باز.Identification and analysis of factors affecting the maturity of knowledge-based companies in the food industry with the approach of the fourth-generation industry
Purpose: The current research seeks to identify and prioritize factors affecting the maturity of knowledge-based companies in the food industry, focusing on the approach of the fourth-generation industry.Methodology: The current research is applied in terms of orientation and it is a quantitative study from the point of view of methodology. The theoretical population of the research is the specialists of organizational maturity and the fourth-generation industry in the food industry. Sampling in this research was done based on the expertise of experts in the field of research. In this research, the fuzzy Delphi method was used to screen the factors and Copras and Mabac techniques were used to prioritize the screened factors. Interviews with focus groups were also used to provide practical suggestions.Findings: The present research was carried out in several stages. In the first step, factors affecting the maturity of knowledge-based companies in the food industry were extracted through literature review and interviews with experts. To screen the factors, expert questionnaires were distributed among the experts, and the experts expressed their opinions about each of the factors in the form of a five-degree fuzzy spectrum. 10 factors had a favorable defuzzified number and were selected for final prioritization. Screened factors were evaluated by distributing priority questionnaires and Copras and Mabac techniques. The experts expressed their opinions in the form of a spectrum of 10 point on four indicators. The priority factors were: governance of data-driven decision-making culture, the use of new learning methods in the organization, the use of cloud platforms in the organization, the use of smart machines and equipment in the company, and innovation policies in the organization.Originality/Value: Practical research proposals were developed based on the most important factors. Some suggestions were: the use of data-driven technologies such as business intelligence and big data to strengthen data-driven decision-making, the use of a hybrid approach in training and the application of new technologies in the field of training such as Metaverse, the use of Internet of Things and blockchain technologies to automate and intelligentize processes and finally Moving towards an open innovation policy.