آثار فعالیت ورزشی هوازی همراه با کم آبی بر میزان اشتها و انتخاب مواد غذایی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی آثار فعالیت ورزشی هوازی همراه با کم آبی بر میزان اشتها و انتخاب مواد غذایی مردان غیر فعال بود. مواد و روش ها: هشت مرد غیر ورزشکار سالم (سن 05/2±25/24 سال و شاخص توده بدن 89/1±62/21 کیلوگرم بر متر مربع) به طور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. هر آزمودنی 3 بار و در طول 3 هفته متوالی، ساعت 9 صبح و پس از 12 ساعت ناشتایی، به آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی مراجعه کرد. آزمودنی ها قبل و 10 دقیقه بعد از 80 دقیقه دویدن با 60 درصد حداکثر ضربان قلب، 80 دقیقه دویدن با 60 درصد حداکثر ضربان قلب همراه با کم آبی و 80 دقیقه استراحت، پرسشنامه درجه بندی شده اشتها و انتخاب مواد غذایی را تکمیل کردند. قبل و بلافاصله پس از هر جلسه، وزن آزمودنی ها اندازه گیری شد. از تحلیل واریانس یک طرفه جهت بدست آوردن اختلاف بین گروها و از آزمون t همبسته برای بدست آوردن اختلاف بین قبل و بعد از هرجلسه استفاده شد. یافته ها: وزن آزمودنی ها بعد از فعالیت ورزشی همراه با کم آبی در مقایسه با بعد از استراحت و ورزش به مقدار 05/0±51/0 کیلوگرم کاهش یافته بود (05/0p < ). هشتاد دقیقه فعالیت ورزشی یا فعالیت ورزشی همراه با کم آبی اثرمعنی داری بر گرسنگی، سیری و پری نداشت. میل به مصرف مواد غذایی، بعد از فعالیت ورزشی درمقایسه با بعد از استراحت کاهش یافت (05/0p < ). همچنین، انتخاب مواد غذایی کربوهیدراتی مایع بعد از فعالیت ورزشی همراه با کم آبی، بالاتر از گروه های دیگر بود (05/0p < ). نتیجه گیری : بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که فعالیت ورزشی موجب کاهش کوتاه مدت میل به غذا می شود و در شرایط فعالیت ورزشی همراه با کم آبی، انتخاب مواد غذایی کربوهیدراتی مایع نسبت به سایر مواد غذایی ترجیح داده می شود.Effects of aerobic exercise with dehydration on appetite and food preference
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of aerobic exercise with dehydration on appetite and food preference in sedentary men.
Material and Methods: Eight healthy untrained men (age 24.25±2.05 year, BMI 21.62±1.89 kg.m2) voluntarily participated in this study. Each subject attended the exercise physiology laboratory 3 times during 3 consecutive weeks, at 9:00 a.m. and after 12-h overnight fasting. Subjects completed a visual analogue scales questionnaire for assessment of their appetite and macronutrient preference, before and 10 minute after 80 minute running at 60% maximum heart rate, 80 minute exercise at 60% maximum heart rate with dehydration and 80 minute rest. The body weight of the subjects was measured each time before and immediately after 80 min of exercise or rest. One-way analysis of variance was used to measure the differences between groups performance and paired t-tests were used to campare variables before and after each session.
Results: Subjects lost 0.51±0.05 kg of their body mass after dehydration due to exercise in comparison to rest and exercise group. The 80 minute exercise or dehydration due to exercise did not have significant effect on hunger, satiety and fullness of the participants. The desire to eat was suppressed after exercise compared to after control (p < 0.05) periods. Also, preference for liquid carbohydrates was higher in the dehydration group due to exercise than the other groups (p < 0.05).
Conclusion: It can be concluded that exercise can induce a short-term reduction desire to eat. Moreover, it could be claimed that exercise with dehydration induces a short-term increase in macronutrient preference of liquid carbohydrates.