آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۱

چکیده

صنعت موادغذایی و آشامیدنی به عنوان یکی از صنایع صادراتی سهم عمده در بازار جایگاه ویژه ای در بازار سرمایه داشته و نقش قابل ملاحظه ای را در معامله های بازار بورس از طریق جمع آوری پس اندازهای خرد جامعه بر عهده داشته است. از این رو هدف اصلی پژوهش بررسی تأثیر بی ثباتی نرخ اسمی ارز و ورود سهام داران حقیقی بر نرخ بازده دارایی در44 شرکت مواد و محصولات غذایی و آشامیدنی به جزء قند و شکر به عنوان شرکت های صادرات محور طی سال های 1398-1390 می باشد. برای این منظور بی ثباتی نرخ اسمی ارز به روش خودرگرسیونی تعمیم یافته تحت شرایط ناهمسانی واریانس برآورد شده و تأثیر این متغیر به همراه متغیرهای ورود سهام داران حقیقی، حاشیه سود خالص، میزان سرمایه و هزینه بهره به سود عملیاتی شرکت ها بر نرخ بازده دارایی شرکت ها بررسی شده است. نتایج تخمین مدل به روش تخمین زننده گشتاور تعمیم یافته نشان می دهد متغیر بی ثباتی نرخ اسمی ارز تأثیر منفی و ورود سهام داران حقیقی تأثیر مثبت و معنی دار بر نرخ بازده دارایی شرکت ها در دوره جاری داشته و متغیرهای کنترلی حاشیه سود خالص و میزان سرمایه اثر مثبت و هزینه بهره به سود عملیاتی تأثیر منفی و معنی دار بر بازده دارایی ها داشته اند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می شود سیاست گذاران اقتصادی و مالی با کاهش بی ثباتی نرخ ارز از طریق کنترل سطح عمومی قیمت های داخلی و نرخ تورم و نیز سیاست های تثبیت کننده بازار سرمایه، انگیزه ورود سهام داران حقیقی را به بازار سرمایه فراهم نموده و موجبات افزایش تولید و سودآوری شرکت های مواد غذایی و آشامیدنی را فراهم نمایند.

The Effects of Exchange Rate Volatility and Entry of Real Shareholders on the Return on Assets in the Food and Drink Companies of Tehran Stock Exchange (Dynamic Panel Data Approach)

Food and drink industry has a main share in capital market and a considerable role in stock market transactions through the collection of community micro-savings. Hence, the cruicial aim of this paper is to investigate the effects of nominal exchange rate volatility and entry of real shareholders on the return on assets (ROA) in the 44 food and drink companies of Tehran stock exchange as a export oriented companies during the period of 2011-2019. For achieving this, by using of Panel GARCH method, the exchange rate volatility has been estimated and then, the impacts of this variabble with other explanatory variabbles such as entry of real shareholders, profit margin, capital and interest rate to the operational profit, have been examined on return on assets in these companies. The empirical results of model estimation by GMM estimator revealed that the exchange rate volatility has negative and entry of real shareholders has positive and significant effect on the return on assets. Moreover, the auxiliary variables like profit margin, capital and interest rate have positive, positive and negative effects on the return on assets. By results of this study, we can suggest that the financial policy makers with decreasing of exchange rate volatility through control of domestic prices and capital market stabilization policies, motivate real shareholders to enter the capital market and increase the production and profitability of food and drink companies.

تبلیغات