بررسی اثر قیمت جهانی مواد غذایی بر تورم اقتصاد ایران (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
هدف اصلی مطالعه بررسی تاثیر نوسانات قیمت جهانی مواد غذایی بر تورم داخلی ایران با استفاده از مدل های VAR ساختاری و مدل تعادل عمومی پویای تصادفی بر اساس داده های فصلی 1400-1380 است. نتایج تحقیق بر اساس مدل VAR ساختاری حاکی از آن بوده که قیمت جهانی مواد غذایی علیت گرنجری قیمت مواد غذایی داخلی ایران و نیز شاخص قیمت عمده فروشی (شاخصی از تورم) است. همچنین بر اساس توابع واکنش آنی الگوی DSGE نتیجه گیری مذکور اثر انتقالی را تایید کرده و نشان می دهد که تغییرات قیمت جهانی مواد غذایی پس از وقفه حدود سه ماهه (یک فصل) به تورم ایران منتقل می شود. بنابراین بخش زیادی از تغییرات تورم در کشور ناشی از شوک های فشار عرضه و شوک های قیمت جهانی مواد غذایی می باشد. در این صورت جهت کاهش تاثیرپذیری تورم داخلی از شوک قیمت جهانی می توان در کوتاه مدت، از طریق سیاست های تشویق تولید مواد غذایی و کاهش واردات مواد غذایی اثرات منفی ناشی از شوک های جهانی بر بخش حقیقی را کاهش داد.طبقه بندی JEL: D58, F01, E31, Q02Investigating the effect of global food price on the inflation of Iran economy
The main purpose of the study is to investigate the effect of global food price fluctuations on Iran's domestic inflation using structural VAR models and dynamic stochastic general equilibrium model based on seasonal data of 1380-1400. The results of the research based on the structural VAR model indicate that the global food price is the Granger causality of Iran's domestic food price and also the wholesale price index (inflation index). Also, based on the impulse response functions of the DSGE model, the above conclusion is confirmed the transmission effect. In other word, the changes in the global food prices are transmitted to Iran's inflation after a break of about three months (one season). Therefore, a large part of inflation changes in the country is caused by supply pressure shocks and global food price shocks. In this case, in order to reduce the impact of global price shocks on domestic inflation, the negative effects of global shocks on the real sector can be reduced in the short term program through policies to encourage food production and reduce food imports.