برنامه ریزی زراعی در شهرستان جم با تأکید بر منافع اجتماعی و خصوصی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
در استان بوشهر خشک و شور شدن آب چاه ها در بسیاری از دشت ها ازجمله دیر-کنگان، جم و عسلویه زنگ خطری است که نشان دهنده ضربات جبران ناپذیر به منابع آب زیرزمینی استان می باشد. مطالعه حاضر با در نظر گرفتن اهداف حداکثر بازده ناخالص اقتصادی، حداقل برداشت از آب های زیرزمینی و حداقل انتشار گازهای گلخانه ای به تعیین الگوی کشت بهینه بهره برداران شهرستان جم پرداخته است. داده ها از تکمیل پرسشنامه 60 بهره بردار شهرستان جم در سال های 97-96 گردآوری شدند. در این راستا از مدل برنامه ریزی خطی فازی چندهدفه با روش جدیدی برای حل آن بهره گرفته شد. نتایج نشان داد در گروه همگن بزرگ تر از 3 هکتار کشت محصولاتی از قبیل گندم، گوجه فرنگی، خیار و پیاز نسبت به الگوی کشت فعلی کاهش، کشت محصولات جو و بادنجان افزایش یافته و میزان برداشت از آب های زیرزمینی 35% و انتشار گازهای گلخانه ای 25% کاهش یافته است. از این رو دولت می تواند با درنظر گرفتن یک مجموعه تسهیلات برای سایر اجزای هزینه بر در فعالیت های کشاورزان زمینه ثبات و پایدار ماندن این گونه الگوهای عملکردی در بخش کشاورزی زراعی این منطقه را فراهم آورد.The Farm Planning in Jam County with Emphasis on Social and Private Benefits
In Bushehr province finishing and becoming salty of groundwaters in some fields like Dayer, Kangan, Jam, Assaluyeh make alarm as an active for water lack in other fields of Bushehr province. This study considers the objectives of achieving the maximum economic gross margin, the minimum underground water draft as well as the reduced greenhouse gas emissions, then, attempts to determine optimal cropping pattern for farmers in Jam County. The data for the study were obtained following the completion of questionnaires 60 farmers in Jam County in the years 2017 and 2018. In this regard, a Fuzzy Multi-Objective Linear Programming Model was applied. The results illustrated that in the homogeneous group of farmers with more than 3 hectares, growing of such crops as wheat, tomato, cucumber, onion was decreased, the production of barely, aubergine was increased, water intake from ground fields 35%, emission of greenhouse gases 25% was decreased. However, government may consider some facilities for other cost making farmer’s activities providing stability, sustainability for coinciding this type of patterns for farming of mentioned region.