اثر سیاست های پولی بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد رگرسیون چندکی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
در این مطالعه یک مدل مبتنی بر روش کوانتایل با استفاده از داده های فصلی دوره زمانی 1380 تا 1399 برآورد شد. متغیر نشان دهنده سیاست پولی در این مطالعه نرخ سود تسهیلات بانکی و نرخ ذخیره قانونی بوده و متغیرهای وابسته نیز نرخ رشد شاخص قیمت خوراکی ها، آشامیدنی و دخانیات است. نتایج مبتنی بر برآورد مدل های کوانتایل نشان داد که در همه کوانتایل ها نرخ بهره اثر مثبت و معنی داری بر تورم مواد غذایی داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت با افزایش نرخ بهره، هزینه سرمایه و همچنین ذخیره سازی با افزایش مواجه خواهد شد؛ همین امر بر قیمت مواد غذایی اثر مثبت گذاشته و در نتیجه آن تورم مواد غذایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و زمانی که در تورم بالا، نرخ بهره افزایش پیدا کند، به دلیل افزایش هزینه سرمایه و علاوه بر آن تقاضای سود بیشتر سوداگران (به دلیل افزایش هزینه فرصت) اثر آن بر تورم بیشتر خواهد بود.The effect of monetary policy on food inflation in Iran: Quantile Regression Framework
In this study, a model based on quantile regresion was estimated using seasonal data from 2001 to 2021. The variables representing monetary policy are the interest rate of banking facilities and the legal reserve rate, and the dependent variables are the growth rate of food, price index. The results based on the estimation of quantile models showed that in all quantiles interest rates had a positive and significant effect on food inflation. Therefore, it can be concluded that with the increase of interest rates, the cost of capital as well as storage will increase; This will have a positive effect on food prices and will affect food inflation, and when interest rates rise in high inflation, due to increased capital costs (due to Increased opportunity cost) will have a greater effect on inflation.