ظرافت های سلوکی "غذا" درمرام عارفان
آرشیو
چکیده
غذا در رشد معنوی عارف تاثیر بسزائی دارد از این رو توجه عارفان مسلمان به غذا تنها از آن جهت که لازمه حیات است نبوده بلکه آن را ازعوامل موثر در رشد معرفتی سالک می دانستند و نسبت به آن توجه بسیاری نشان داده اند که خود نمونه ای از ظرافت های معرفتی سلوک است و درواقع برخاسته از یک نگاه معنوی و باطنی به غذا است. مبنای عرفا برای این توجه باطنی در غذا و جوانب آن؛ قران، روایات و تجربیات عرفا بوده است. این توجه باعث شده که غذا در نگاه عارفان علاوه بر آداب ظاهری، دارای جنبه های باطنی و معرفتی باشد. پژوهش پیش رو قصد دارد به توجهات معنوی وسلوکی عرفای مسلمان نسبت به غذا بپردازد که خود دارای ظرافت ها و جذابیت هایی است که ذیل عناوینی تبیین شده ازجمله: توجه معنوی به غذای حلال، حرام و مشتبه، نگاه معرفتی به کمیت ونوع غذا، غذا را هدف ندیدن، ذکر در هنگام غذا ، توجه باطنی عارف به آداب عمومی و خصوصی غذامتن
The subtleties of the behavior of "food" in the teachings of the mystics
Food has a significant impact on the spiritual growth of the mystic. Therefore, the attention of Muslim mystics to food was not only because it is necessary for life, but they considered it to be one of the effective factors in the cognitive growth of the seeker, and they have shown great attention to it, which is itself an example of the cognitive subtleties of the path and in fact arises from a spiritual and esoteric view of food. The basis of the mystics for this esoteric attention to food and its aspects has been the Quran, narrations, and experiences of the mystics. This attention has caused food to have esoteric and cognitive aspects in the eyes of the mystics, in addition to external customs. The present study intends to address the spiritual and behavioral attention of Muslim mystics to food, which itself has subtleties and attractions that are explained under headings such as: spiritual attention to halal, haram, and suspicious food, cognitive view of the quantity and type of food, not seeing food as a goal, remembrance during meals, and the mystic's esoteric attention to public and private food customs.