آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۱۷

چکیده

از رویکردهای نوین در زمینه توسعه کشاورزی، توجه به زنجیره ارزش محصولات کشاورزی می باشد. تا کنون مطالعات چندانی در داخل کشور و بویژه استان فارس، در خصوص زنجیره ارزش محصول انجیر صورت نگرفته است. لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل توزیع فضایی حلقه های مختلف زنجیره ارزش محصول انجیر در سطح روستاهای بخش کوهمره و تحلیل فضایی جایگاه نواحی روستایی در زنجیره ارزش محصول انجیر می باشد. این مطالعه دارای جهت گیری کاربردی و از نظر هدف، توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) انجام گرفته است. روایی پژوهش بر اساس نظرات خبرگان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تأیید شد. جامعه آماری پژوهش، شامل 934 بهره بردار محصول انجیر در روستاهای بخش کوهمره بوده است که با استفاده فرمول کوکران تعداد 270 بهره بردار به عنوان نمونه تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری t تک نمونه ای، آنووا و دانکن در محیط نرم افزاری SPSS و برای تهیه نقشه از نرم افزار ArcMap استفاده شد. نتایج نشان داد حلقه های تأمین و تولید دارای وضعیت مناسب و حلقه های فرآوری و نگهداری، بازاریابی و فروش و مصرف از وضعیت نامناسبی برخوردار هستند. به لحاظ توزیع فضایی محدوده های شمال شرقی، شرقی و جنوب شرقی، با توجه به موقعیت طبیعی کوهستانی و شرایط اقلیمی دارای وضعیت مناسبی برای فعالیت های باغداری از جمله محصول انجیر می باشد. محدوده های شمالی و مرکزی با توجه به موقعیت پایکوهی، علاوه بر فعالیت باغداری، زمینه را برای فعالیت های زراعی نیز به وجود آورده است. محدوده های غربی و جنوب غربی به دلیل دشتی بودن، فعالیت های زراعی و کشت صیفی جات نسبت به فعالیت های باغداری بیشتر توسعه پیدا کرده است. نتایج نشان دهنده حضور فعال روستاییان در حلقه های تأمین و تولید و عدم حضور در حلقه های فرآوری و نگهداری، بازاریابی و فروش و حضور نیمه فعال در حلقه مصرف می باشد.

متن

Spatial Distribution Analysis Of Fig Product Value Chain(Study Case: Rural Areas Of Kohmareh District, Kohchenar City, Fars Province)

One of the new approaches in agricultural development is to pay attention to the value chain of agricultural products. the aim of the current research is to analyze the spatial distribution of different links of the fig product value chain at the level of the villages of Kohmereh district and to analyze the position of rural areas in the fig product value chain. This study has a practical orientation and in terms of purpose, descriptive-analytical. The method of data collection was done in the library and field (questionnaire). The validity of the research was confirmed based on the opinions of experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the research included ۹۳۴ fig producers in the villages of Kohmereh district, and ۲۷۰ farmers were determined as a sample using Cochran's formula. To analyze the data, one-sample t, ANOVA and Duncan tests were used in the SPSS software environment, and ArcMap software was used to prepare the map. The results showed that the supply and production circles are in a good condition, while the processing, maintenance, marketing and sales and consumption circles are in a bad condition. In terms of spatial distribution, the northeastern, eastern and southeastern regions are suitable for fig gardening due to natural and climatic conditions. Also, the villagers are active in the supply and production circles and are absent in the processing and marketing circles and are semi-active in the consumption circle.

تبلیغات