آرشیو

آرشیو شماره ها:
۳۱

چکیده

هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی مقادیر بافتی TGF-β1 در عضله دوقلو متعاقب تمرین تناوبی شدید و ارتباط آن با اکسیداسیون تری گلیسرید درون عضلانی بود.روش شناسی: تعداد 40 سر رت نر از نژاد ویستار (در سن 8 هفتگی) به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (8n=) و تمرینی (32=n) تقسیم شدند. گروه تمرینی، یک جلسه تمرین تناوبی شدید شامل 10 مرحله دو دقیقه ای با شدت معادل 90 درصد سرعت حداکثرشان و با فاصله استراحت یک دقیقه بین هر تکرار را انجام دادند. تعداد 32 رت از گروه تمرینی در فواصل زمانی بلافاصله، 3، 10، 24 ساعت بعد از انجام جلسه تمرینی تشریح و عضله دوقلوی میانی جدا و نمونه خونی از قلب جمع آوری شد.مقادیر بافتی TGF-β1 و آنزیم آدیپوز تری گلیسرید لیپاز (ATGL) عضله دوقلوی میانی با روش ELISA اندازه گیری شد. تفاوت های بین گروهی با آزمون آماری آنالیز واریانس بررسی شد.یافته ها: مقادیر بافتی TGF-β1 و ATGL در عضله دو قلوی میانی گروه کنترل به ترتیب 2/1± 08/8 پیکوگرم/میلی گرم (پروتئین کل) و 01/0±95 پیکوگرم/میلی گرم )پروتئین کل) بود. مقادیر بافتی هر دو فاکتور 10 و 24 ساعت بعد از انجام تمرین شدید نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (01/0p

TGF-β1 protein Expression in the Skeletal Muscle Following High Interval Training and its Relationship with Intramuscular Triglycerides Oxidation

TGF-β1 protein Expression in the Skeletal Muscle Following High Interval Training and its Relationship with Intramuscular Triglycerides Oxidation Abstract:Introduction: The aim of the present study was to investigate TGF-β1 protein expression in gastronomies muscle following high intensity interval training (HIIT) and its concomitant with oxidation of intramuscular triglycerides (ITGM). Material and method: Forty male Wister rats (8-week-old) were randomly divided into two control (n=8) and trained (n=32) groups. The trained animals performed one session exercise including ten 2-min intervals at intensity corresponding to 90% of their peak speed with one minute of rest between intervals. The 32 rats from trained animals were dissected at time points of immediately, 3, 10 and 24 hours after the training, their middle gastronomies muscle were exited and blood samples were directly collected from the heart. Adipose triglyceride lipase enzyme (ATGL) and TGF-β1 expressions in middle gastronomies were measured by ELISA technique. Between groups differences were studied by One Way ANOVA test. Results: Protein expressions of TGF-β1 and ATGL in the gastronomies muscle of control group were 8.08±1.2 Pg/mg (total protein) and 0.095±0.01 ng/mg (total protein), respectively. Protein expressions of both factors was significantly higher 10 and 24 hours after high interval training in comparison to the control group (P

تبلیغات