آرشیو

آرشیو شماره ها:
۳۱

چکیده

مقدمه و هدف: هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف عناب بر ظرفیت ضد اکسایشی تام (TAC) و مالون دی آلدهید (MDA) زنان جوان پس از یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید بود. مواد و روش ها: در قالب یک طرح نیمه تجربی، 18 زن جوان به طور تصادفی در دو گروه شامل گروه مصرف میوه عناب + فعالیت مقاومتی شدید و گروه فعالیت مقاومتی شدید قرار گرفتند. گروه اول روزانه 0.4 گرم عناب به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت 3 هفته دریافت کردند؛ اما گروه دیگر در طول پروتکل از خوردن عناب منع شدند. افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید متشکل از 5 حرکت با شدت 90 درصد یک تکرار بیشینه شرکت کردند. TAC و MDA به ترتیب با روش FRAP و TBARS اندازه گیری شدند. داده های جمع آوری شده به شکل میانگین وانحراف استاندارد بیان شدند، و برای استخراج نتایج از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح 0.05≥p استفاده گردید. یافته ها: در گروهی که دریافت میوه عناب نداشتند، TAC پس از تمرین مقاومتی شدید به طور معنی دار کاهش یافت (0.02>p)، اما در گروه عناب + تمرین مقاومتی شدید، افزایش معنی دار TAC پس از دوره 3 هفته ای مصرف عناب مشاهده شد (0.03>p). از طرف دیگر، میزان MDA در هیچ کدام از دو گروه فوق، تغییر معنی داری در مراحل مختلف اندازه گیری نداشت (0.05<p). بحث و نتیجه گیری: یک جلسه تمرین مقاومتی شدید TAC را سرکوب می کند، اما مصرف 3 هفته عناب با دوز 0.4 گرم/کیلوگرم وزن بدن، می تواند اثرات منفی آن را کاهش دهد.

Effects of Ziziphus Jujube on Total Antioxidant Capacity and Lipid Peroxidation in Young Women after an Intensive Resistance Exercise Session

Aim: The present study aimed to examine the impact of Ziziphus Jujube consumption on total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) in young women after a single bout of the intense resistance exercise.Methods: In this semi-experimental study, 18 young nonathletes females were randomly divided into two equal groups including Ziziphus Jujube consumption+intensive resistance exercise and intensive resistance exercise groups. The firstgroup received jujube daily 0/4 g/kg of body weight for 3 weeks, but another group prohibited from Ziziphus Jujube consumption at the same time. Both groups carried out a session of intensive resistance exercise consisted of 5 movements at 90% of one repetition maximum. Blood samples were taken in three phases including baseline, after 3 weeks of the Ziziphus Jujube consumption, and after exercise session. TAC and MDA were measured using FRAP and TBARS respectively. Collected data expressed as mean and standard deviation and it is applied therepeated measures ANOVA and LSD tests for extraction of results at a significance level of p≤0.05. Results: In non-Jujube consumpsion group, TAC significantly decreased (p<0.02) after intensive resistance session, but it is observed a significant increases in the TAC (p<0.03) in the Jujube+intensive resistance group after a 3-weeks of Jujubeconsumption. MDA did not change significantly (p>0/05) in both groups in different phases of study. Conclusion: Acute resistance exercise can suppress TAC, but receiving of Ziziphus Jujube have potential to improve antioxidant system when it consume as 0.4 g/kg for 3 weeks.

تبلیغات