آرشیو

آرشیو شماره ها:
۶۳

چکیده

مقدمه و هدف : افزایش انتشار گازهای گلخانه ای و تغییرات اقلیمی در سالیان اخیر به گسترش خشکسالی های پیاپی و آسیب پذیری بیش تر تولید محصولات کشاورزی منجر شده است. در استان همدان، گرما و خشکی بیش تر ناشی از تغییرات اقلیم و انتشار گازهای گلخانه ای موجب تبخیر بیش تر آب و افزایش نیاز آبی محصولات شده و  در نتیجه ناپایداری و آسیب پذیری تولید محصولات کشاورزی را افزایش داده است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر متغیرهای انتشار دی اکسید کربن، دما، میانگین بارش، آب مصرفی، تغییرات تکنولوژی و سایر متغیرهای مهم موثر بر تولید گندم به عنوان یکی از محصولات اصلی و استراتژیک استان همدان است، تا از این راه ارتباط متغیرهای مؤثر بر و متأثر از تغییرات اقلیمی با مقدار تولید این محصول برآورد و تجزیه و تحلیل شود. مواد و روش ها : برای این منظور، یک الگوی اقتصاد سنجی خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)  با استفاده از داده های سری زمانی سال های  1356 تا 1396 بمنظور بررسی آثار کوتاه مدت و بلندمدت متغیرهای اقلیمی و تکنیکی بر تغییرات تولید گندم در استان همدان، تدوین و برآورد شد. یافته ها : نتایج نشان داد که هرچند با افزایش سطح انتشار دی اکسید کربن، سطح تولید گندم در استان همدان با کاهش مواجه می شود، اما این کاهش در دوره مورد بررسی محسوس و معنی دار نبوده است. هم چنین، نتایج برآورد الگو حاکی از آن است که متغیر اقلیمی تغییرات بارش بر تولید گندم در استان همدان تاثیر گذار بوده، اما متغیرهای تغییرات دمایی و تکنولوژیکی بر تولید گندم استان همدان تاثیر معنی داری نداشته اند. بحث و نتیجه گیری: از نتایج بالا می توان استناط کرد که اثر منفی انتشار گازهای گلخانه ای بر تولید گندم در استان همدان شروع شده است، باوجود این هنوز این تأثیر منفی بزرگ و معنی دار نیست. هم چنین، نتایج  الگوی تصحیح خطا نشان داد که هر نوع شوک منفی برای تولید گندم در کوتاه مدت با استفاده از سطح زیر کشت، کود و مهم تر از همه اعتبارات کشاورزی تنظیم شده و تغییرات عوامل آب و اعتبارات کشاورزی در سال های گذشته، باعث تشدید شوک های منفی و کاهش اثرات شوک های مثبت شده است.

The Effects of Climate Change and Carbon Dioxide Emissions on Wheat Production: A Case Study in Hamedan Province, Iran

Introduction: The increase in greenhouse gas emissions and climate change in recent years has led to frequent droughts and increased vulnerability in agricultural production. In Hamedan province, heat and dryness resulting from climate change and greenhouse gas emissions have increased the evaporation of water and the water requirements of crops, leading to instability and vulnerability in agricultural production. The aim of this study is to investigate the impact of variables such as carbon dioxide emissions, temperature, average precipitation, water consumption, technological changes, and other important variables on wheat production as one of the main strategic products in Hamedan province. This will help estimate and analyze the relationship between the variables affecting and affected by climate change and the level of wheat production. Materials and Methods: To this end, an autoregressive distributed lag (ARDL) econometric model was developed and estimated using time series data from 1977 to 2017 to examine the short- and long-term effects of climatic and technical variables on changes in wheat production in Hamedan province. Findings: The results showed that although increasing carbon dioxide emissions reduce wheat production in Hamedan province, this reduction was not significant during the period under study. The estimation results also indicated that the climate variable of changes in precipitation had a significant effect on wheat production in Hamedan province, but changes in temperature and technological variables did not have a significant effect on wheat production. Conclusion: It can be inferred from these results that the negative effect of greenhouse gas emissions on wheat production in Hamedan province has begun, but this negative effect is not yet significant. The error correction model results also showed that any negative shock to wheat production in the short term is managed through adjusting the level of cultivation, fertilizer, and, most importantly, agricultural credits, and that changes in water and agricultural credits exacerbate negative shocks and reduce the responsiveness of wheat production to these shocks.

تبلیغات