اصلاح الگوی کشت محصول های زراعی در راستای توسعه پایدار کشاورزی در شهرستان شیراز مبتنی بر همبست آب-غذا-محیط زیست (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
به دلیل اثرگذاری های سوء فعالیت های تولیدی بخش کشاورزی بر محیط زیست به ویژه آلودگی آب و خاک، یکی از مهم ترین تصمیم ها در بخش کشاورزی تخصیص بهینه منابع تولید است. در این بررسی تلاش شد تا با یک رویکرد چند هدفه مبتنی بر همبست آب-غذا و محیط زیست، الگوی کشت بهینه ای برای محصول های زراعی شهرستان شیراز پیشنهاد دهد. هدف های مورد نظر در این تحقیق شامل بیشینه کردن سودمندی اقتصادی، کمینه کردن مصرف آب، کمینه کردن مصرف کودها و سم های شیمیایی و بیشینه کردن امنیت غذایی می باشد. به منظور حل مدل برنامه ریزی چندهدفه از روش وزنی استفاده شد. اطلاعات موردنیاز در این مطالعه شامل اطلاعات الگوی تولید، مصرف نهاده ها، قیمت و عملکرد محصول های عمده زراعی شهرستان شیراز در سال زراعی 1400-1399 بود که از طریق اسناد کتابخانه ای و تکمیل پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی گرد آوری شد. نتایج مطالعه نشان داد سطح زیرکشت بیشتر محصول های زراعی این شهرستان در الگوی بهینه با ترکیب هدف ها با کاهش همراه است. محصول پیاز در اولویت کشت قرار نگرفت و سطح زیرکشت خیار، عدس، جو و لوبیا با افزایش همراه است. در مجموع این الگو قادر خواهد بود مصرف آب در بخش کشاورزی را معادل 75/10 درصد کاهش دهد. کاهش 26/10 درصدی سطح زیرکشت شهرستان شیراز با کاهش 60/10 درصدی مصرف کودهای شیمیایی و کاهش 37/10 درصدی سم های شیمیایی همراه است. با این حال هزینه مدیریت مصرف منابع تولید در این الگو کاهش 71/9 درصدی سود کشاورزان این شهرستان خواهد بود. بنابراین اگر سیاست گذار تمایل دارد به هدف های زیست محیطی دست یابد باید این نکته را در نظر گیرد که مشوق اصلی کشاورزان برای تولید انگیزه های اقتصادی تولید است. لذا سیاست گذاران باید راه حل های مناسبی برای متمایل کردن کشاورزان به الگوی پیشنهادی پیدا کنند.Modifying cropping pattern for the sustainable development of agriculture in Shiraz County based on water-food-environment nexus
Due to the negative effects of agricultural production activities on the environment, especially water and soil pollution, one of the most important decisions in the agricultural sector is the optimal allocation of resources. In this study, an attempt was made to propose an optimal cultivation pattern for crops in Shiraz County with a multi-objective approach based on the water-food and environment nexus. The goals of this research include maximizing economic benefit, minimizing water consumption, minimizing fertilizer and chemical pesticide consumption, and maximizing food security. To solve the multi-objective programming model, the weight Lp metric method was used. The information required in this study included information on the production pattern, consumption of inputs, price, and performance of significant crops in Shiraz city in the crop year of 2019-2020, which was collected through library documents and completed a questionnaire by random sampling method. The results of the study showed that the area under cultivation of most of the crops of this County is reduced in the optimal pattern with the combination of goals. Onion crop was not prioritized and the area under cultivation of cucumber, lentils, barley, and beans is increasing. In total, this model will be able to reduce water consumption in the agricultural sector by 10.75%. The 10.26 percent reduction in the cultivated area of Shiraz County is associated with a 10.60 percent reduction in chemical fertilizers and a 10.37 percent reduction in chemical toxins. However, the cost of managing the consumption of production resources in this model will be a 9.71% reduction in the profit of the farmers of this city. Therefore, if the policymaker tends to lean toward environmental goals, he should consider that the main incentive for farmers to produce is economic incentives for production. Therefore, policymakers should find suitable solutions to make the farmers follow the proposed model.