تدوین سبد غذایی بهینه خانوار با تأکید بر محدودیت منابع آبی کشور (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
سبک زندگی، الگوی مصرف، درآمد خانوار، قیمت مواد غذایی، دانش تغذیه، و ترجیحات و سلیقه مصرف کننده از مهمترین عوامل موثر بر سبد مصرفی خانوار هستند. در برخی موارد علی رغم دسترسی فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی، افراد با سوءتغذیه مواجه هستند. از سوی دیگر، کشور در تولید محصولات کشاورزی با محدودیت منابع پایه نظیر منابع آب و محدودیت های محیط زیستی مواجه است. لذا، تدوین یک سبد بهینه غذایی که از لحاظ اقتصادی، کم هزینه و قابل دستیابی و تامین کننده مواد مغذی مورد نیاز بدن و از سوی دیگر متناسب با وضعیت منابع آب کشور باشد، ضروری است. هدف از مطالعه حاضر، تدوین الگوی سبد بهینه غذایی برای خانوار ایرانی است که از یک سو هزینه کمتری نسبت به سبد مطلوب تدوین شده توسط وزارت بهداشت به خانوار تحمیل کند و از سوی دیگر میزان مصرف آب مجازی را به حداقل برساند. در این راستا، از مدل برنامه ریزی ریاضی چند هدفه استفاده شد. داده های مورد نیاز از طریق بانک مرکزی، مرکز آمار ایران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزرات جهاد کشاورزی و سازمان بهداشت جهانی جمع آوری شد. نتایج نشان داد که سبد غذایی تدوین شده در مطالعه حاضر از نظر میزان مواد مغذی مورد نیاز خانوارها، هزینه دسترسی و محتوی آب مجازی، نسبت به سبد تدوین شده توسط وزارت بهداشت مناسب تر است. با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود جهت دسترسی اقتصادی دهک های درآمدیِ پایین به سبد مطلوب تدوین شده، سیاست های جبرانی درآمدی اعمال شود و برای دهک های درآمدیِ بالا دانش تغذیه و الگوی مصرف صحیح بین خانوارها ترویج یابد.Developing the Optimal Household Food Basket with Emphasis on the Limited Water Resources of Iran
lifestyle, consumption pattern, household income, food prices, nutrition knowledge, consumer preferences and tastes are the most important factors affecting on household food basket. In some cases, despite physical and economic access to foodstuffs, people face malnutrition. Meanwhile, the basic resources such as water resources are limited, and there are environmental issues. Therefore, it is necessary to compile an optimal food basket that is economical and accessible and provides the nutrients needed while considering the country's water resources situation. The aim of the current study was to develop an optimal food basket model for the Iranian household, which imposes a lower cost on the household compared to the desired basket proposed by the Ministry of Health while minimizing the virtual water consumption. To this end, the Multi-objective mathematical programming model were used. Required data was collected from Central Bank of I.R. Iran, statistical center of Iran, Ministry of Health and Medical Education, Ministry of Agricultural, and World Health Organization. The results demonstrated that the optimal food basket of this study is superior to that of the Ministry of Health in terms of cost and virtual water consumption. According to the results of the study, it is suggested that income compensatory policies should be implemented for the economic access of low-income deciles to the optimal food basket developed by this study, and for the high-income deciles, nutritional knowledge and correct consumption patterns should be promoted among households.