چکیده

افزایش جمعیت در کنار تغییرات اقلیمی برای ایران تبعات عدیده ای در زمینه آب و غذا داشته و با توجه به تشدید آن، دغدغه آینده را دوچندان می کند؛ ضرورت بازنگری در منطق و رویه های نظام حکمرانی و سیاست گذاری کشور با نگاه به آینده، امری خطیر و مطالبه ای جدی است. متوسط مصرف سالانه آب در ایران حدود 96 میلیارد متر مکعب است که این رقم، حدود 8 درصد بیشتر از کل منابع آب تجدیدپذیر ایران (89 میلیارد مترمکعب) است. بدین سان، بین نیاز آبی و عرضه پایدار آب، شکاف بزرگی به وجود آمده که می تواند کشور را به سمت بحران اجتماعی و محیط زیستی با تأثیر تعیین کننده بر رفاه نسل های کنونی و آینده به پیش ببرد. در این پژوهش، با به کارگیری داده های اسنادی و تحلیل کیفی و تجربی آنها، نخست، آب در دسترس و نیاز آبی کشور درباره نیاز غذایی مطالعه شد. آنگاه، راه حل های احتمالی مقابله با بحران آب از منظر حکمروایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجه نشان داد که علاوه بر محدودیت های شناخته شده آبی، منابع زمین نیز موانع قابل توجهی برای تولید پایدار غذا برای جمعیت روبه رشد ایران ایجاد می کند؛ نوسازی سیستم آبیاری، به کارگیری سیستم گلخانه ای و ساختن سدهای بیشتر نمی تواند به روش پایدار و مقرون به صرفه ای بحران آبی کشور را حل کند؛ در نتیجه، امید به خودکفایی در درازمدت، چشم انداز مطلوبی نخواهد داشت، به جای آن، سیاست گذاران باید هدف اصلی خود را تضمین امنیت غذایی کشور قرار دهند که می توان ضمن بهره برداری بهینه از منابع آب و خاک، تقویت سایر بخش های اقتصاد و امکان واردات کالاهای آب بر و نیز تولید این کالاها در نواحی پرآبِ جهان با سرمایه گذاری مشترک، به آن دست یافت.

Food Self-Sufficiency and Water Resources: A Return to Iran's Future Challenges

The increase in population, combined with climate change, has significant implications for water and food in Iran. Given the intensification of these issues, concerns about the future are heightened. It is crucial to reconsider the logic and practices of governance and policymaking in the country with a forward-looking perspective, making this a serious demand and a vital necessity. The average annual consumption in Iran is about 96 billion cubic meters of water, which is about 8% more than the total incoming water resources of Iran (89 billion cubic meters). Hence, a big gap has emerged between water needs and sustainable water, which can lead the country to a social and environmental crisis affecting the lives of future generations. In this research, by using documentary data and their qualitative, empirical analysis, first the available water and the country's water needs were studied in relation to food needs. Then, possible solutions to deal with the water crisis were evaluated. The result showed that in addition to the known water limitations, land resources also create significant obstacles for sustainable food production for Iran's growing population; modernization the irrigation system, using the greenhouse system, and building more dams cannot solve the country's water crisis in a sustainable and cost-effective way; As a result, hoping for self-sufficiency in the long term will not have a favorable perspective, instead, policymakers should make their main goal to ensure the food security of the country, which can be done through optimally exploiting water and soil resources, strengthening other sectors of the economy and the possibility of importing Water-intensive goods and the production of these goods in water-rich areas of the world through joint ventures.

تبلیغات