چکیده

Divine laws have provided recommendations for various aspects of human life, including his nutrition. Among these directives are the commands of God regarding the permissibility (Ḥalāl) and prohibition (Ḥarām) of consuming animal meat. According to the individual and social interests of humans, considering the benefits and harms of animal meat for human body and soul, God has deemed the consumption of animal meat as permissible or forbidden. The present study aims to analyze the rulings on the permissibility and prohibition of consuming meat of certain animals in Judaism and Islam through a comparative-analytical method. The findings of this study reveal significant similarities between Islam and Judaism regarding the regulations concerning animals, including the prohibition of consuming non-slaughtered animal meat, the prohibition of consuming many insects, reptiles, and mammals. However, differences exist in areas such as consuming blood pudding and combining meat with dairy products. Generally, Jewish laws are strict, while Islamic laws are lenient and moderate, not burdening individuals beyond their capacity.

بررسی تطبیقی حلیت گوشت حیوانات در قرآن و کتاب مقدس

شرایع الهی برای ابعاد مختلف زندگی انسان از جمله تغذیه او، توصیه هایی بیان کرده اند؛ از جمله این دستورات، سفارش های خداوند در قالب حلال و حرام نسبت به گوشت حیوانات است. خداوند متعال براساس مصالح فردی و اجتماعی بشر و با توجه به نفع و ضرر گوشت حیوانات برای جسم و روان انسان، خوردن گوشت حیوانات را حلال یا حرام فرموده است. این پژوهش بر آن است با روش تطبیقی - تحلیلی، حکم حلیت و حرمت خوردن گوشت برخی حیوانات را در دو دین یهود و اسلام بررسی کند. براساس یافته های این پژوهش، بین اسلام و یهود وجوه اشتراک بسیاری در خصوص احکام حیوانات وجود دارد؛ ازجمله، حرمت خوردن گوشت حیوان غیرذبح شده، حرمت خوردن بسیاری از حشرات، خزندگان و حیوانات پستاندار. اما در مواردی مانند خوردن پیه و همراهی گوشت با لبنیات، تفاوت وجود دارد. به طورکلی، احکام یهود سخت گیرانه است؛ درحالیکه احکام اسلام آسان و معتدل بوده و بیش از توان فرد نیست.

تبلیغات