احراز هویت اشخاص حقوقی
آرشیو
چکیده
متن
یکی از مسائل جاری و مبتلابه دفاتر اسناد رسمی، درخواست مراجعین ثبت مفاد وصیت نامههای آنان راجع به تملیک ثلث ماترک حین الفوت موصی است. سران دفاتر اسناد رسمی در خصوص چگونگی وصول حق الثبت این سند، نظر مشترک و واحدی ندارند. بعضی معقتد اند که الزاماً باید به اظهار موصی رقم ریالی که معادل ارزش موصی به است در سند وصیت قید شود و بر اساس آن حق الثبت دریافت گردد. و برخی ارزش تقریبی و تقدیری را برای اخذ حق الثبت کافی میدانند.
به منظور پرداختن به موضوع، نخست به قانون مدنی و به تعریف وصیت، مذکور در ماده 826 آن رجوع میکنیم که وصیت را عبارت از این که کسی عین یا منفعتی را از مال خود برای زمان بعد از فوتش به دیگری مجاناً تملیک کند... دانسته است، توضیح این که موصی در مقام انشای وصیت، نظر به تملیک ثلث از مجموع ماترک موجود و اموالی که تا زمان فوت مالک و ذینفع خواهد شد، دارد. بنابراین هیچ گونه قدر متیقنی در خصوص ارزش اموال به جا مانده زمان فوت وی نمیتوان به دست داد و ماترک حین الفوت موصی مادام که جان به جان آفرین تسلیم ننموده، عملاً و مطلقاً غیر مقوم
خواهد بود؛ در حالی که هر شخص تابع مقررات ما شرعاً و قانوناً مجاز و مأذون به تنظیم چنین وصیت نامهای است. و از طرفی دیگر موصی به مناسبتهای گوناگون میتواند در مفاد وصیت نامه تنظیمی قبلی خود تغییر داده یا کلاً وصیت نامه دیگری مغایر با وصیت نامههای قبلی تنظیم نماید که در این صورت پس از موت وی آخرین وصیت نامه ملاک عمل میباشد. همان طور که در بالا اشاره شد، منظور از این نوشته منحصراً چگونگی وصول حق الثبت است. از این رو جلب توجه میکند که ماده 51 قانون دفاتر اسناد رسمی مفاداً حاکی است:... و همچنین هر نوع انتقال بلاعوض، وقف، حبس و وصیت که به نفع موءسسات مذهبی و خیریه و سازمانهای فرهنگی و بهداشتی مصرح در مواد مربوط به معافیت قانون مالیاتهای مستقیم صورت میگیرد، از پرداخت حق الثبت معاف خواهد بود و همچنین معافیتهایی که به موجب قوانین و مقررات خاص مقرر گردیده است، کماکان به قوت خود باقی است...از مفهوم مخالف این ماده مستفاد میشود که اگر وصیت برای غیر از موارد ذکر شده به عمل آید، مشمول حق الثبت است. کما این که دست اندرکاران امور ثبتی در نوشتههای خود به همین ترتیب و به طور اجمال سخن گفتهاند و در محاورات عادی و معمولی بین سران دفاتر اسناد رسمی نیز همین امر به شکل پیش گفته شده صادق است؛ اما روشن نمیشود که حق الثبت بایستی در زمان تنظیم سند وصیت وصول گردد یا زمان اجرای آن که بعد از فوت موصی میباشد؟ و یا باید بر اساس رقم ریالی موهوم اظهار شده موصی حق الثبت اخذ نمود؟
اینک برای روشن شدن موضوع به ماده 35 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 13/12/1366 رجوع میکنیم که در آن چنین آمده است: «ادارات ثبت اسناد و املاک موقعی که مال غیر منقول را به اسم وراث یا موصی له ثبت مینمایند... باید گواهی نامه حوزه مالیاتی صلاحیتدار را مبنی بر عدم شمول مالیات یا این که مالیات متعلق کلاً پرداخت یا ترتیب یا تضمین لازم برای پرداخت آن داده شده است مطالبه نمایند و قبل از ارایه این گواهی نامه مجاز به ثبت نیستند». این ماده آشکارا خاطرنشان
میسازد که در زمان اجرای مفاد وصیت نامه نسبت به وصول مالیات اقدام میشود، نه زمان تنظیم وصیت نامه، چون وصیت در زمان حیات محقق نمیشود و امکان رجوع موصی از وصیت قبلی بسیار است و مقنن نیز طریق صلاح و مصلحت را برگزیده که منطبق با عقل است و وصول و ایصال مالیات را به زمان اجرای آن موکول نموده است، بنابراین وصول حق الثبت در زمان تنظیم وصیت با قید رقم ریالی و با استناد به اماره مذکور در ماده 35 یاد شده صحیح به نظر نمیرسد.
اگرچه ثبت قهری سند از نام مورث به نام وراث قانونی نسبت به ماترک با ثبت سند از نام موصی به نام موصی له نسبت به ثلث از ماترک که همان موصی به است متفاوت است ـ زیرا در ثبت قهری اراده مورث دخالتی در چگونگی تقسیم ترکه و ثبت آن به نام وراث ندارد ـ ولی در ثبت موصیبه، به نام موصی له اراده موصی عامل اصلی و اولیه تملیک ثلث عین یا منفعت مال بوده است که ادارات و مناطق ثبتی در زمان اجرای مفاد وصیت نامه در چهارچوب مقررات و ضوابط مدونه خود اقدام مینمایند. به هر حال، تکلیف سران محترم دفاتر اسناد رسمی از حیث وصول و ایصال حق الثبت در خصوص وصیت نامه به تملیک ثلث از ماترک حین الفوت عمل به تبصره 2 ماده 50 قانون دفاتر اسناد رسمی خواهد بود که مستنداً به تبصره مرقوم به این عبارت «برای ثبت اسنادی که تعیین قیمت موضوع آن ممکن نباشد حق الثبت ده هزار ریال وصول خواهد شد الخ...» وصیت نامه به ثلث از ماترک حین الفوت جزء اسناد متفرقه و به اصطلاح در ردیف اسناد مجهول بوده و به طور مقطوع به مأخذ ده هزار ریال حق الثبت وصول میشود.
مجله کانون؛ همکارانی که در این زمینه نظری دیگر و جز آنچه آقای علیزاده اعلام داشتهاند، دارند، اعلام کنند تا منعکس شود.