آرشیو

آرشیو شماره ها:
۱۶۰

چکیده

متن

1. حکمت، از (حکومت) است به عبارت دیگر حکمت از یک ماده لغوی گرفته شده که حاکم و حکومت نیز از آن استخراج می شود. حکمت،وسیله و ابزار حکومت حاکم است و از نظر اصطلاحی (در فلسفه) نیزشان تولید فلسفه در یونان قدیم و فلسفه مشاء در جهان اسلام، حکومت حکیم و فیلسوف بر مردم بوده است.
    2. فلسفه زمانی به وجود می آید که انسان جای خدا بنشیند و عقل انسانی یا عقل خود بنیاد یا سوژه مکفی بداند (مثل دوران یونان و دوران خردگرایی اروپا). به همین دلیل، فلسفه دانشی نخبه گرا است. به همین دلیل اشراف یونان به فلسفه مشغول بوده اند و غیر اشراف را لایق فلسفه و تعلیم و تعلم آن نمی دانسته اند (مانند ایرانیان و بربرها)، چون تنها خودرا انسان نمی دانستند و دیگران همه غیر انسان (مانند آنچه ارسطو درباب بردگان در کتاب سیاست گفته است).
    3. فلسفه با (شرک) مقرون است، چون معرفتی است که ازکثرت گرایی ناشی است و این کثرات را تا خدایان بالا می برد اگر خدای خدایان متکثر نباشد فلسفه پدید نمی آید، چون انسان ها باید با بازی میان این خدایان، فلسفه را پدید بیاورند به خصوص که این خدایان مظهر نوعی از معنا باشند (رب النوع)؛ مانند خدای فهم یا خدای زیبایی یا خدای قدرت، به همین دلیل فلسفه، اسطوره و افسانه به هم نزدیک می شوند یا ریشه فلسفه همان اسطوره است.
    4. زمانی که ایرانیان پس از اسلام، با این فلسفه آشنا می شوند، درچارچوب جهان پدیداری اسلامی، که براساس توحید و نه شرک، تکثر وطغیان، نباشد. فلسفه را به حکمت تغییر دادند که وظیفه آن بازگرداندن تکثرات به وحدت بود. کل فلسفه اسلامی از آغاز تاکنون به دنبال یافتن سازوکارهای این بازگشت بود، چنان که در حکمت صدرایی به (اصل وحدت یا اصالت وجود) بازگشت و تکثرها از دیدگاه وحدت و وجودمطرح شد (تشکیک وجودی).
    5. در این حکمت، خدا یا واحد، مصدر اصلی حکمت است، چون خداحکیم است، پس حکمت از وحدت آغاز می شود و به کثرت می رسد که کثرات همان آیات است و در تمامی آیات، حکمت ساری و جاری است،پس حکمت به دنبال یافتن قواعد حکمی در جهان خلقت است که گاهی شکل آفاقی به خود می گیرند یا گاهی انفسی.
    6. دانش های متفاوتی می تواند حکمت و قواعد حکمی را در خلقت ترسیم کند: مانند دین، هنر، ادبیات، فلسفه، عالم و فرهنگ عامه. پس فلسفه می تواند جزئی کوچک از حکمت باشد؛ علت آن است که آیات الهی همه جا هست و می تواند بر تجلیات متفاوت، تجلی کند و زیبایی شناسی مختلفی ایجاد کند که دانش های متفاوتی را به دنبال خودمی کشاند.
    7. این عمومیت دانش حکمت، آن را از حالت انتزاعی اشرافی درمی آورد و به مردم و زندگی انسانی نزدیک می کند، پس در آداب، رسوم ومناسک نیز تجلی می یابد مانند امثال و حکم یا حماسه سرایی حکیم ابوالقاسم فردوسی یا سعدی شیرازی، پس به عرف نزدیک می شود. به دیگر سخن عقل حکمی به (عقل مردمی) یا (عقل عرفی) نزدیک می شود تا (عقل اشرافی انتزاعی).
    8. معرفت و دانش را سه تا شمرده اند: (استقراء)، (قیاس)، (مناظره).استقراء را روش علم تجربی دانسته اند و قیاس روش فلسفه و مناظره روش ادبیات و هنر است ؛ ولی حکمت چون بر تجربه بنا می شود، به هرسه روش دست درازی می کند؛ یعنی حکمت یک (فلسفه استقرایی)است تا (فلسفه قیاسی) (به عکس فلسفه مصطلح). با روش مناظره نیزمی توان بیشتر و عمیق تر به حکمت رسید.
    9. حکمت چون (فلسفه زندگی محور) است، یا غیر انتزاعی است و به شدت به (زمان و مکان) وابسته است، پس امری بسیار فرهنگی است و می توان (پهنه ای میان فرهنگی)، به مطالعه (حکمت های ملل متفاوت) رسید؛ به گونه ای که به حکمت های خود، با توجه به دیگر حکم افزود. (سفر آفاقی) مانند (سفر انفسی) بسیار ضروری است، پس جغرافیا و حکمت، رابطه بسیار جدی ای دارند و اگر حکمت گمشده مومن است ؛ یعنی باید بسیار سفر کرد. پس مومن (کثیر السفر) است.
    10. (سیاستگذاری رسانه ای) حکیمانه نیز براساس فوق بنا می پذیرد.چون رسانه ها به دنبال یافتن حکمت ها از داخل قصه و مناسک و آداب ورسوم هستند (بومی یا غیر بومی). به عبارتی رسانه ها به دنبال ایجادارتباط است تا فضای میان فرهنگی را در باب حکمت بگشاید، به همین دلیل رسانه ها ایدئولوژیک عمل می کنند(اگر چه پنهان)، چون به دنبال غنای فرهنگی ملی هستند. این را از افزودن تجارب دیگران به خود کسب می کنند.
    11. به دلیل یاد شده، ارتباط شناسی، علم محوری حکمت است، چون تجارب با استفاده از ارتباطات به دست می آید، پس تمامی دانش های بشری براساس ارتباطات یا ارتباط شناسی بنا می شود، چون هر دانشی،به نوعی به عقل خاص خود نیاز دارد. (مانند عقل دینی، عقل ادبیاتی،عقل هنری) و هر دانشی براساس عقل خاص خود، حکمت خاص خودرا تولید می کند، پس ارتباطی این دانش ها بر حکمت ها می افزاید و اگراین فهم ارتباطی در یک فضای جغرافیایی رخ دهد، معرفت آفاقی رخ خواهد داد.
    12. (تکثر شناسی در فضای وحدت) راه آینده را تشکیل خواهد داد.اینکه تکثر گرایی اصل قرار داده شود و وحدت براساس تکثر تفسیر شود(مثل یونان و اروپای خردگرا)، (اشکال نهیلیستی منفی گرا) دارد و اینکه تکثر تنها در قالب وحدت نگریسته شود و تکثر به تکثر خودش مطالعه نشود (مثل ملاصدرا)، بسیاری جنبه های جزئی آیات فراموش می شود،پس تکثر باید در تکثر خود مطالعه شود؛ ولی در (فضایی وحدتی) که شاید نام (پسا صدرائیسم) بر آن نهاده شود. 

تبلیغات