امکان سنجی اگرواکوتوریسم درمزارع برنج و تأثیر آن بر اقتصاد روستا(مطالعه موردی مناطق جلگه ای استان گیلان) (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
اگرواکوتوریسم یک فرصت اقتصادی است که با استفاده از ظرفیت مزارع برنج، شرایطی مناسب را برای گردشگری کشاورزی و سایر فعالیت های اقتصادی در روستا فراهم می نماید. تحقیق حاضر از نوع کاربردی، روش آن توصیفی تحلیلی و گردآوری داده ها با روش های کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 300 نفر از متخصصین و برنامه ریزان گردشگری، اقتصاد روستایی و کشاورزی استان با تأکید بر برنج بوده که نظرات آن ها در قالب ماتریس های درونی و بیرونی SWOT مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بررسی عوامل درونی و بیرونی مؤثر بر اگرواکوتوریسم؛ مزارع برنج، ویژگی های طبیعی و گردشگری روستا (قوت) و مشکلات زیر ساختی و خدماتی روستا (ضعف) از مهم ترین عوامل درونی، امکان بهبود شرایط اقتصادی روستا (فرصت) و هنجارهای اجتماعی و احتمال تغییر الگوهای فرهنگی بومی (تهدید)، از مهم ترین عوامل بیرونی هستند که در قالب استراتژی های؛ انطباقی، تهاجمی، تدافعی و رقابتی، راهکارهای تعدیل تهدیدها و تقویت نقاط قوت در استفاده از فرصت های موجود بیان شده است. پدیده نوین اگرواکوتوریسم با محوریت استفاده از مزارع برنج به عنوان مقصد گردشگری، جهت بهبود شرایط کشاورزی و رونق اقتصاد با اولویت حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست از ویژگی های نوآورانه اگرواکوتوریسم در مناطق روستایی است که منجر به همگرایی گردشگری با کشاورزی در جهت رونق تولید برنج، ارتقا سطح تولید، بهبود شرایط اقتصادی و توسعه مناطق جلگه ای استان گیلان می گردد.The Feasibility of agrotourism in paddy land and its effect on the village economy (A case study of floodplain areas of Gilan province)
Agrotourism is an economic opportunity that provides suitable conditions for agricultural tourism and other economic activities Rural areas by using the capacity of rice fields. The current research is of applied type, its method is descriptive-analytical and data collection is done from library and field methods.The statistical population of the research is 300 experts and planners of tourism, rural economy and agriculture of the province with an emphasis on rice, whose opinions have been evaluated and analysed in the form of internal and external SWOT matrices.The results of the research show that in the study of internal and external factors affecting agro-tourism; rice fields, natural characteristics and tourism of the village(strength) and infrastructure and service problems of the village(weakness)are among the most important internal factors, the possibility of improving the economic conditions of the village(opportunity)and social norms and the likelihood of changing indigenous cultural patterns (threat), which are the most important external factors in the form of strategies; Adaptive, aggressive, defensive and competitive, strategies for mitigating threats and strengthening strengths in taking advantage of available opportunities are stated. Dealing with the new phenomenon of agrotourism with the use of rice fields as a tourist destination, with the priority of preserving natural resources and the environment, is one of the innovative features of agrotourism in rural areas. This approach aims to promote the convergence of tourism and agriculture, leading to the development of rice production, improvement of economic conditions, and the development of rural areas in Guilan province