تحلیلی بر زنجیره تأمین تخم مرغ در ایران
آرشیو
چکیده
زنجیره تأمین با تولید محصول اولیه آغاز می شود و با مصرف محصول نهایی به پایان می رسد این زنجیره دربردارنده تمامی فعالیت های فنی و اقتصادی مانند تأمین نهاده، تولید، فرآوری، توزیع، عمده فروشی و خرده فروشی است. در مورد زنجیره تأمین محصولات کشاورزی، تأمین به موقع و کافی نهاده های کمیاب، باکیفیت و با قیمت مناسب، تسهیل دسترسی کشاورز به نهاده های تولیدی، کاهش مخاطره (ریسک) تولید، افزایش ظرفیت انبارسازی و ذخیره سازی محصولات، بهبود سامانه حمل ونقل و توزیع مناسب، بازاریابی داخلی و خارجی و صادرات محصولات کشاورزی می تواند ضمن تأمین به موقع نیازهای مصرف کنندگان، با کاهش هزینه های مبادله و ضایعات، به افزایش درآمد و سودآوری تولیدکنندگان، ایجاد اشتغال و بهبود امنیت غذایی منجر شود. با این رویکرد، در مطالعه حاضر، با استفاده از روش توصیفی، به بررسی حلقه های زنجیره تأمین تخم مرغ در ایران پرداخته شد و نتایج نشان داد که مهم ترین چالش های تولید تا عرضه تخم مرغ شامل فرسوده بودن ساختمان ها و تجهیزات مرغداری های تخم گذار، وابستگی شدید به واردات نهاده ها به ویژه خوراک، افزایش نرخ ارز، کمبود نقدینگی، نوسان قیمت و مداخلات دولت (به ویژه ممنوعیت صادرات) است. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، به منظور رفع چالش های موجود، پیشنهاد می شود که برنامه ریزی تولید مبتنی بر کشف و تثبیت بازارهای صادراتی صورت گیرد؛ افزون بر این، تسهیل صادرات و جلوگیری از مداخلات نابجای دولت، اعطای تسهیلات بانکی برای حمایت از توسعه کارخانه های خوراک طیور به ویژه کارخانه های مکانیزه تولید خوراک مرغ تخم گذار و افزایش آگاهی عمومی در خصوص مصرف تخم مرغ از طریق برنامه های آموزشی، ترویجی و فرهنگی و حمایت از مصرف کنندگان در پنج دهک درآمدی اول، نکات مهم دیگری است که توجه بدان می تواند رونق صنعت مرغ و تخم مرغ را در کشور به دنبال داشته باشد.An Analysis of Egg Supply Chain in Iran
Introduction: The supply chain starts at the production of primary products and ends with the consumption of final product. This chain includes all the economic activities taken place within the various stages of input, production, processing, distribution, wholesale and retail. Regarding the supply chain of agricultural products, timely and sufficient supply of scarce, high-quality inputs at reasonable prices, facilitating the farmer's access to production inputs, reducing the risk of production, increasing the capacity of warehousing and storing products, improving the transportation system and appropriate distribution, internal and external marketing and export of agricultural products can lead to timely meeting the needs of consumers, reducing exchange costs and waste, increasing the income and profitability of producers, creating employment and improving food security.
Materials and Methods: This study aimed at investigating the links of the egg value chain components in descriptive methods.
Results and Discussion: The study results indicated that the major challenges from production to egg supply included exhaustion of buildings and equipment of laying hens, import dependency on inputs, increased exchange rate, lack of liquidity, price fluctuation and government interventions (especially the export ban).
Conclusion and Suggestions: Based on the study findings, in order to solve the existing challenges, it is suggested that production planning be based on the discovery and stabilization of export markets. In addition, facilitating exports and preventing inappropriate interventions by the government, granting bank facilities to support the development of poultry feed factories, especially mechanized factories for the production of feed for laying hens, and increasing public awareness about egg consumption through educational, promotional and cultural programs as well as supporting consumers in the first five income deciles are other important issues that can lead to the prosperity of the chicken and egg industry in Iran.