آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۰

چکیده

تأمین غذای جمعیت رو به رشد جهان و افزایش تقاضای روزافزون، فشار فزاینده ای بر محیط زیست وارد کرده که منجر به استفاده بیشتر از منابع طبیعی، آلودگی آب و هوا و در نهایت تغییرات اقلیمی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیرات کوتاه مدت و بلند مدت شاخص های تغییر اقلیم بر تولید غلات در ایران، انجام شد. برای این منظور، یک مدل خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی (ARDL) با استفاده از داده های سالانه سری زمانی طی دوره 2023-2000 برآورد شد. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داد متغیرهای سطح زیرکشت، میزان بارش و مصرف کود شیمیایی در بلندمدت و کوتاه مدت تأثیر مثبت و معنی داری بر تولید غلات در ایران در طول دوره مورد مطالعه  داشته اند. نتایج همچنین حاکی از عدم تأثیر معنی دار متغیر بهبود تکنولوژی بر تولید غلات در کوتاه مدت بود، اما در بلندمدت تغییر تکنولوژی و استفاده از روش های مکانیزه و نوین تولید تأثیر مثبت و معنی داری بر تولید غلات داشته است. متغیر مصرف انرژی در کوتاه مدت تأثیر مثبت و معنی دار داشته و در بلند مدت معنی دار نبود. همچنین، نتایج نشان داد افزایش دما و انتشار CO2 به عنوان شاخص های تغییر اقلیم، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت تأثیر منفی و معنی دار بر تولید غلات در ایران در طول دوره مورد بررسی داشته اند؛ که این نتایج می تواند به عنوان یک هشدار جدی در ظهور آثار مخرب تغییر اقلیم بر امنیت غذایی کشور در نظر گرفته شود. براساس نتایج، توصیه می شود با توجه به اهمیت زمین در تأمین امنیت غذایی و چالش های مرتبط با بهره وری اراضی قطعه قطعه شده، ضروری است سیاست گذاران طرحی جامع برای یکپارچه سازی اراضی کشاورزی تدوین کنند. همچنین، باید از تفکیک بیشتر زمین های کشاورزی جلوگیری شود تا بهره وری و پایداری تولید ارتقا یابد و توان تولید در بلندمدت حفظ شود

The Impact of Climate Change on Cereal Production and Food Security in Iran

The increasing global population and rising food demand have placed immense pressure on the environment, leading to increased exploitation of natural resources, pollution, and ultimately, climate change. This study aims to investigate the short-term and long-term impacts of climate change indicators on cereal production in Iran. To achieve this, an Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model was estimated using annual time series data from 2000 to 2023. The estimation results revealed that cultivated area, precipitation, and chemical fertilizer consumption had a positive and significant impact on cereal production in Iran, both in the short and long run. While technological improvement did not significantly affect cereal production in the short term, they had a positive and significant impact in the long run, indicating the beneficial influence of mechanization and modern production methods. In contrast to technological change, the positive impact of energy consumption was significant in the short term but insignificant in the long term. More importantly, the results showed that increasing temperature and CO2 emissions, as indicators of climate change, had a negative and significant impact on cereal production in Iran, both in the short and long run. These findings serve as a serious warning about the detrimental effects of climate change on the country's food security. Based on the results, it is recommended that efforts to manage climate change in Iran be strengthened, and that the country actively participate in international efforts and agreements in this regard. Based on the results, it is recommended that, given the importance of land in ensuring food security and the challenges associated with the productivity of fragmented lands, policymakers should develop a comprehensive plan for land consolidation in agriculture. Additionally, further fragmentation of agricultural lands should be prevented to enhance productivity and sustainability of production, ensuring long-term production capacity.

تبلیغات