آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۹

چکیده

امنیت غذایی اولین گام و سنگ بنا برای حفظ سلامت فکری، روانی، جسمی و شادابی جامعه است، تا افراد جامعه بتوانند در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به وظایف خود به نحو احسن عمل کنند. کیفیت زندگی مردم شاخص مهمی برای ارزیابی توسعه اقتصادی هر کشوری محسوب می شود و عوامل زیادی از جمله سطوح تغذیه و امنیت غذایی در اندازه گیری این کیفیت نقش بسزایی دارند. بر این اساس در این تحقیق امنیت غذایی تعداد 19266 خانوار روستایی در استان های کشور و تأثیر متغیرهای کمی و کیفی بر این امر مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از شاخص کالری مصرفی و کاربرد الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته تأثیر هر یک از این عوامل بر شیوع ناامنی غذایی در خانواده مشخص گردید. نتایج نشان داد که 76 درصد خانوارهای روستایی دارای امنیت غذایی بوده و تنها 24 درصد از آن ها ناامنی غذایی را تجربه کرده اند. همچنین متغیرهای تعداد اعضای باسواد خانوار، سن سرپرست، وضع تحصیلات سرپرست، شغل و تأهل سرپرست، داشتن منزل شخصی، زیربنای منزل، اتومبیل شخصی و ابعاد خانوار دارای تأثیر معنی دار بر ناامنی غذایی هستند. همچنین استان کرمان دارای بالاترین امنیت غذایی و کرمانشاه دارای کم ترین امنیت غذایی از لحاظ مصرف کالری است. ازآنجایی که دو گروه پرخطر جامعه ازنظر مصرف کالری شناسایی شدند پیشنهاد می گردد که سیاست های هدفمند درست برای به تعادل رسیدن این دو گروه و اصلاح الگوی مصرف اعمال شود.

Identifying the effective factors on food insafety in Iranian Rural Households:Application of generalized ordered logit model

Food security is the first step and cornerstone of maintaining the intellectual, mental, physical and vital health of the society, so that the people of the society can perform their duties effectively in the economic, cultural, political and social fields.The quality of people’s lives is an important index for evaluating the economic development in any country, and a lot of factors including nutrition levels and food security have significant roles in measuring the quality. Based on this, the food security of 19266 rural households in Iran’s provinces and the effects of the qualitative and quantitative variables on it, have been evaluated. To achieve this, the effect of these factors on prevalence of food security in a family has been identified by using the Calorie consumption index and application of the generalized ordered Logit model. The results indicated that 76% of the rural households had food security and only 24% have experienced food insafety. Also, the variables of the number of literate members of the household, the age of the guardian, the status of the guardian's education, the job and marriage of the guardian, having a personal home, home infrastructure, personal car and family dimensions have a significant effect on food insecurity. Also, Kerman province has the highest food security and Kermanshah has the lowest food security in terms of calorie consumption. Since two high-risk groups from the point of calorie intake have been recognized in the society, it’s suggested to apply right targeted policies for balancing these two groups and changing consumption patterns.

تبلیغات