مفهوم منطقی احتمال (مقاله پژوهشی حوزه)
درجه علمی: علمی-پژوهشی (حوزوی)
حوزه های تخصصی:
دریافت مقاله
آرشیو
چکیده
متن
در مقاله گذشته یاد آور شدیم که نظریهاى که اکثر فیلسوفان علم در عصر حاضر در تفسیر استقراء پذیرفتهاند، نظریه احتمال است، یعنى اعتقاد به این که منطق استقرایى در پى کشف یک قانون ونظریه علمى نیست، بلکه در پى توجیه آن برپایه داده هاى مشاهدهاى است.به عبارت دیگر: از استقراء نباید دست یافتن به حکم یقینى را انتظار داشت، بلکه صرفاً باید به احتمال بسنده کرد.
طرح نظریه احتمال بحثهایى را پیرامون تفسیر احتمال وشناخت حقیقت آن به دنبال داشت ودر این باره، نظریه هاى مختلفى مطرح گردید. درشماره پیشین با نظریه کلاسیکى احتمال ونقد آن آشنا شدیم، چنان که نظریه بسامدى احتمال را نیز از زبان رایشنباخ شناختیم. اینک، پس از نقد آن به بررسى سوّمین نظریه که به مفهوم منطقى احتمال موسوم است مىپردازیم:
نارسایی راه حلّ رایشنباخ
کوشش رایشنباخ در جهت حلّ مشکل استقراء گرچه در خور تقدیر است، ولى خالى از مناقشه نیست؛ زیرا وى براى حلّ این مشکل به خطرى بزرگ تن داده است، تا آن جا که مقام دانشمندان را تا حدّ قمار بازانى بر سرِ رخدادهاى طبیعى تنزّل داده است، در نگرش وى کلمه دانشمند اسمى بدون مسمّى است.هیچ کس نسبت به طبیعت و اسرار وقوانین آن چیزى نمىداند آن چه به عنوان معرفت بشرى نامیده مىشود چیزى جز انبوهى از احتمالات نیست.از دیدگاه وى حتّى اصل علّیّت یا یکنواختى طبیعت که تاکنون به عنوان بنیادى ترین اصل منطق استقراء وپشتوانه علم تجربى شناخته مىشد بى اعتبار خواهد بود، ولى در اینجا آقاى رایشنباخ با مشکل جدیدى مواجه مىشود وآن این که: هر نوع استنتاجى هر چند به صورت احتمالى نمىتواند بدون مبنایى قطعى واستوار انجام گیرد. به عبارت دیگر: خودِ استنتاجِ احتمالى، دیگر احتمالى نیست؛ زیرا اگر خودِاستنتاج نیز احتمالى باشد معنى آن این است که فرد تجربه کننده به نتیجه احتمالى استدلال خود ایمان ندارد واز روى شکّ وتردید سخن مىگوید.در این صورت، سخن او را نمىتوان به عنوان یک قانون علمى هرچند احتمالى تلّقى کرد، یعنى سقوط در وادىِ شکّاکیّت مطلق!
به دیگر سخن: احتمال وامکان مانند قطع وضرورت گاهى جهت قضیّه واقع مىشود وبیانگر کیفیت نسبت میان محمول وموضوع است وگاهى وصف ادراک واعتقاد یا حکم به نسبت یاد شده مىباشد. در یک استنتاج استقرایى بنابر نظریه احتمال جهت وکیفیّت نسبت قطع وضرورت نیست بلکه احتمال وامکان است ولى حکم به نسبت احتمالى یاد شده الزاماً احتمالى نیست،بلکه مىتواند جزمى باشد، مگر در صورت جهل وشکّاکیّت مطلق که خارج از فرض است.ناگفته معلوم است که التزام ذهنى به یک نتیجه احتمالى یا قطعى ناشى از التزام واعتقاد به این است که رخدادهاى طبیعى از یک سنّت ونظام ثابتى پیروى مىکنند وتنها در این صورت است که فرد آزمایشگر مىتواند پس از مشاهده مکرّر یک حادثه، به حکم کلّى حوادث همگون یا به حکم حادثه جزئى مشابه آنها دست یابد وتبدیل قانون علّیّت به قانون احتمال چاره ساز مشکل نیست؛ زیرا بدون قانون علّیّت نمىتوان احتمال را قانونمند ساخت، اگر به یکنواختى طبیعت ایمان نداشته باشیم از کجا مىتوانیم آینده را برگذشته عطف کنیم وبه پیش بینى نسبت به آینده هرچند پیش بینى احتمالى اقدام نماییم وحتى درجه احتمال آن را نیز به دست دهیم.
از این جا روشن مىشود که اصل علّیّت ویکنواختى طبیعت در هر گونه استنتاج استقرایى امرى ضرورى واجتناب ناپذیر ومورد قبول همگان است واگر اختلافى وجود دارد، مربوط به تفسیر یا جایگاه یا منشأ آن است. برخى چون «استوارت میل» آن را به توالى حوادث تفسیر کردهاند وبرخى مانند«هیوم» آن را پدیدهاى روانى دانستهاند نه حالت وصفتى براى واقعیتهاى عینى وبرخىدیگر، آن را برخاسته از استقراء ساده وعمومى بشر به شمار آورده اند؛ چنان که عقل گرایان آن را اصلى ما قبل تجربى واز بدیهیّات عقلى مىدانند.
نقد پوپر بر رایشنباخ
«پوپر» بر «رایشنباخ» از جهت دیگر اشکال نموده است.نقدِ وى متوجّه این نکته است که وى احتمال فرضیهها را به احتمال گزارهها واحتمال گزارهها را به احتمال حوادث تحویل نموده وبر این اساس، درجه احتمال فرضیهها را از طریق درجه احتمال گزارهها وحوادث به دست آورده است.چنان که مىگوید:
«نظریه احتمال فرضیّه ها، همچون منطقى استقرایى به صورت کلى، چنان مىنماید که بر اثر اشتباه کردن میان مسائل روانشناختى ومسائل منطقى به وجود آمده است. مسلّماً احساسات متقاعدشدن ما، شدتهاى متفاوت دارد ودرجه اعتمادى که با آن منتظر واقعیت پیدا کردن یک پیشگویى وتأیید بیشتر یک فرضیه هستیم، محتملاً در میان چیزهاى دیگروابسته به تأیید گذشته آن فرضیه است؛ ولىاینکه چنین مسائل روانشناختى به شناختشناسى یا روان شناسى تعلّق ندارد، بهخوبىحتّى مورد اعتراف معتقدان به منطق احتمالقرار گرفته است، ولى آنان چنین استدلالمىکنند که برمبناى تصمیمهاى استقرایىگرانه، امکان نسبت دادن درجات احتمال به خود فرضیّهها وجود دارد وعلاوه بر این، امکان تحویل این مفهوم به احتمال حوادث نیز وجود دارد.
احتمال یک فرضیه غالباً همچون حالت خاصى از مسأله کلى احتمال یک گزاره در نظرگرفته مىشود. واین هر یک به نوبه خود، چیزى جزمسأله احتمال یک حادثه به نظر نمىرسد که با اصطلاحات خاصى بیان شده است.مثلاً در نوشته هاى رایشنباخ چنین مىخوانیم:«خواه احتمال را به گزارهها نسبت دهیم وخواه به حوادث، تنها موضوع اصطلاحات است، تاکنون به نسبت دادن احتمال 1 به خالى که پس از ریختن طاس مىآید همچون حالتى از احتمال حوادث نگاه مىکردیم؛ ولى درست مىتوانیم بگوییم که آن گزاره «طرف خال«1» بالا قرار خواهد گرفت» است که احتمال 1 را تعیین مىکند».(1)
ودر جاى دیگر در رابطه با فرضیه هاى علمى گفته است:
«ادعاهاى (فرضیه هاى)علم طبیعى که هرگز گزاره هاى جزئى نیست، در واقع توالیهایى از گزاره هایى است که اگر درست سخن گفته شود، مىبایستى براى آنها به جاى درجه احتمال«1» درجه احتمال کمترى قائل شویم، بنابر این تنها منطق احتمال است که مىتواند آن صورت منطقى را فراهم آورد که شایستگى معرّفى کردن درست مفهوم شناخت مختص به علم طبیعى را دارد».(2)
پوپر در نقد این نظریه که فرضیهها توالىهایى از گزارهها هستند سه تفسیر را براى آن پیشنهاد کرده که همگى نادرست مىباشند، این سه تفسیر عبارتند از:
1 گزاره هاى جزئى گوناگون که مىتوانند با فرضیه متناقض یا متوافق باشند را به عنوان عناصر این گزارهها قبول کنیم. در این صورت، احتمال این فرضیه با بسامد راستى گزاره هاى متوافق با فرضیه معیّن مىشود، ولى اگر فرضیه، به صورت متوسّط با هر گزاره جزئى
_______________________________
1 رایشنباخ، شناخت، ط 1930، ص171به بعد.
2 همان، ص488.
________________________________________
دوم ازا ین توالى (گزاره متناقض با فرضیه) رد شود، این فرضیه احتمالى برابر با 1 پیدا خواهد کرد (واین نتیجه نامطلوب است؛ زیرا راه براى گزینش یا ردّ فرضیه مسدود مىگردد).
2 همه آزمونهاى صورت گرفته در رابطه با فرضیه را با همه آزمونهایى که هنوز صورت نگرفته است نسبت دهیم وبر این اساس، احتمال فرضیه را تخمین بزنیم. ولى این راه نیز ما را به جایى نمىرساند؛ چه این تخمین چنان که اتّفاق مىافتد مىتواند با دقّت محاسبه شود ونتیجه همیشه آن است:«احتمال برابر با صفر است».
3 مىتوانیم مبناى تخمین خود را در مورد احتمال فرضیه، نسبت دادن آزمونهاى مساعد به آزمونهاى بى تفاوت قرار دهیم.ازاین راه ممکن است به چیزى شبیه یک احساس اعتماد شخصى رسید که با آن، شخصِ آزمایشگر به نتایج نگاه مىکند، ولى این راه با دو اشکال مواجه است:
الف: با این گونه تخمین مقدار زیادى از مفهوم توالى راستى واز مفهوم احتمال حوادث دور شدهایم، زیراا ین مفاهیم بر پایه نسبت گزاره هاى راست به گزاره هاى دروغ ساخته شده والبته ما نباید یک گزاره بى تفاوت را با گزارهاى که به صورت عینى غلط است برابر بدانیم.
ب: تعریف پیشنهاد شده، احتمال یک فرضیه را به شکلى نومید کننده به صورت ذهنى در مىآورد، یعنى این که احتمال یک فرضیه باید وابسته به تمرین ومهارت شخص آزمایشگر باشد نه به نتایجى که به صورت عینى قابل تولید مجدّد وآزمونپذیر است.(1)
تفسیر منطقى احتمال
پس از نظریه کلاسیکى وبسامدى در تفسیر احتمال، جهش عمده بعدى در تاریخچه نظریه احتمالات با ظهور مفهوم منطقى آغاز شد.این مفهوم توسط «جان مینارد کینز»(2) اقتصاد دان معروف انگلیسى پس از سال 1920 م معرفى شد. از نظر وى محاسبه احتمالات، رابطهاى منطقى است میان دو گزاره.وى حتى تا این حد پیش رفت که گفت:اصلاً تعریفى نمىتوان تدوین کرد، بلکه به طور غریزى مىتوان معنى احتمالات را فهمید.محور اصلى سخن کینز این است که هنگام بیان یک گزاره احتمالى، در واقع چیزى در باره جهان خارج نمىگوییم، بلکه گفته ما حاوى رابطهاى منطقى بین دو گزاره است، این گزاره نسبت به آن گزاره فلان قدر احتمال منطقى دارد. او حتى تردید داشت که بتوان به
_______________________________
1 منطق اکتشاف علمى، ص250 252.
) John Maynard Keynes(. 2
________________________________________
طور کلى احتمالات را مفهومى کمّى دانست که مقدار عددى به خود بگیرد، البته موافق بود که در پارهاى موارد، از قبیل طاس ریزى که اصل بى تفاوتى در آن صدق مىکند، این کار را مىتوان کرد.طاس شیىء است متقارن که همه رویهایش یکسان است وعرفاً دلیلى بر تقلّبى بودنش وجود ندارد، چنان که کسى که سکّهاى پرتاب کند دلیلى در دست نداریم که حاصلش شیر مىشود یا خط.
در این نوع موقعیتهاى محدود، کینز معتقد بود تعریفى شبیه تعریف کلاسیک احتمالات را مىتوان به کار برد. وى با منتقدان اصل بى تفاوتى هم عقیده بود که این اصل در دوران کلاسیک آن چنان معناى وسیعى داشت که به غلط در مورد بسیارى از شرایط دیگر، مانند پیش بینى طلوع آفتاب، به کار مىرفت. به گفته کینز درست است که در بازیهاى شانسى وموارد ساده دیگر، اصل بى تفاوتى صادق است ومىتوان مقادیر عددى به احتمالات داد، ولى بیشترِ مواقع وسیلهاى براى تعریف موارد متساوى الإمکان در دست نیست وبنابر این، به کار بردن این اصل ناموجّه است ودر این موارد نباید به احتمالات مقدار عددى بدهیم.بنابر این، او بخشِ کمّى نظریه اش را محدود کرد.
شخصیّت مهمّ دیگرى که در رشد برخورد نوین منطقى به محاسبه احتمالات سهمى ادا کرد، ژئو فیزیکدان انگلیسى «هارولد جفریز»(1) است. اثرش به نام نظریه احتمالات در سال 1939 م توسط انتشارات آکسفورد منتشر شد که در آن از طرحى که با نظر کینز قرابت دارد دفاع مىشود. وقتى کینز کتابش(رسالهاى در باره محاسبه احتمالات) را منتشر کرد، اوّلین آثار در باره محاسبه احتمالات توسط میزس ورایشنباخ تازه منتشر شده بود وکینز ظاهراً از آنها اطلاعى نداشت وگرچه به برخورد بسامدى انتقاد مىکرد ولى آنها را مفصّلاً بررسى نکرد، لیکن به هنگام نگارش کتاب جفریز، تعبیر بسامدى کاملاً پیشرفت کرده بود.بنابر این، اثر وى با صراحت بیشترى به این تعبیر پرداخت.
جفریز بى پرده نظریه بسامدى را به کلّى غلط مىدانست ونظریه کینز را، که مبنى بر رابطهاى منطقى است نه بسامدى، تصدیق کرد، ولى جرأت وى از کینزِ محتاط بیشتر بود وگمان داشت مىتوان در کلّیه مواردى که از آمار ریاضى استفاده مىشود مقدار عددى به احتمالات داد.(2)
_______________________________
1- ) Harold Jeffreys(.
2 مقدمهاى بر فلسفه علم، ص55 58.________________________________________
کارناپ وتلفیق احتمالات منطقى وبسامدى
ردلف کارناپ(1) هیچ یک از دو نظریه منطقى وبسامدى احتمالات را به طورمطلق نپذیرفته وبر این عقیده است که علم تجربى به هر دو قسم احتمال نیازمند است. اینک نظریه او را از کتاب مقدّمهاى بر فلسفه علم یاد آور مىشویم:
وى پس از نقل نظریه کینز وجفریز مىگوید:
«به نظر من چون او (جفریز) از اصل بى تفاوتى استفاده مىکند، بعضى از نتایجش از اعتراضاتى که در مورد نظریه کلاسیک نام برد[ه شد]در امان نیست، ولى مشکل بتوان در کتابش عبارتى براى خرده گیرى پیدا کرد. اصول موضوعه وى داراى ارتباط منطقى وقابل قبول است ولى او هنگام استنتاجِ چند قضیّه از یکى ازاین اصول موضوعه به بیراهه مىرود.یکى از اصول موضوعه او مىگوید: «در یک رشته گزاره هاى خبرى داده شده، عدد بزرگتر را به گزاره محتمل تر نسبت مىدهیم» (بنابراین به گزاره هاى متساوى الاحتمال اعداد مساوى تعلّق مىگیرد) سپس به منظور وضع قضایایى در باره قوانین علم، این اصل موضوعه را به شیوه حیرت انگیزى تعبیر کرده، مىگوید:«اگر دلیلى بر برترى یک فرضیه دیگر موجود نباشد، احتمالات عددى هر دو مساویند».
آیا در این مورد استعمال اصل بى تفاوتى مجاز است؟ به نظر من منتقدان نظریه کلاسیک این طرز استفاده را به درستى محکوم کردند.اگر اصل بى تفاوتى را بتوان به کار برد باید در آن حالت تقارنى نیز وجود داشته باشد، از قبیل تساوى رویهاى یک طاس، یا اجزاى چرخ رولت، تقارنى که به ما امکان دهد مواد خاصى را به طور مساوى محتمل بدانیم، در غیاب تقارنى در مشخصات منطقى یا فیزیکى یک موقعیت مجاز نیست صرفاً به واسطه بى دانشى خود از مزایاى نسبى فرضیه هاى رقیب،
_______________________________
1 ) Rudolf Carnep( (1891 1970) برجسته ترین نماینده مکتب پوزیتویسم منطقى یا اصالت تجربه منطقى، در فلسفه علم ومنطق است. وى شاگرد گوتلوب فرگه وبرتراند راسل بودو این دو بزرگترین تأثیر را بر اندیشه او داشتند، چنان که پس از مطالعه عمیق رساله منطقى فلسفى ویتگنشتاین به شدت تحت تأثیر او قرار گرفت.کارناپ با همکارى رایشنباخ ویرایشگرى نشریهاى به نام «شناخت» را از سال 1930 تا 1940 به عهده گرفت، وظیفه فلسفه را تحلیلگرى موضوعات تجربى به ویژه علمى، در پرتو منطق جدید مىدانست. شبه مسأله یا مسأله کاذب شمردن بسیارى از مباحث فلسفى به ویژه متافیزیک را او در حلقه این طرح کرد ودر مقاله مشهورش به نام «الغاى متافیزیک به مدد تحلیل منطق زبان» (1932) تفصیلاً به این مسأله پرداخت. ر.ک: «پوزیتویسم منطقى»، ص137.احتمالات عددى متساوى مفروض داریم.
طبق تعبیر جفریز از این اصل موضوعهاش مىتوانیم فرض کنیم به احتمال 1 موجودات زنده در مریخ زندگى مىکنند، چون نه دلیل کافى بر صحت این فرضیه در دست داریم ونه براى فرضیه مخالف، به همین منوال مىتوانیم استدلال کنیم که احتمال وجود حیوانات در کره مریخ 1 است واحتمال وجود انسان در کره مریخ نیز 1 است، ولى معلوم است که فرضیه دوم، فرضیه اوّل را نیز در بردارد، در حالى که اوّلى شامل دوّمى نیست،بنابر این فرضیه دوّم نسبت به اوّلى کمتر محتمل است، همین طور در باره دوّمى وسوّمى.
دانشمندان ریاضیات آمارى کتاب جفریز را شدیداً به باد انتقاد گرفتند ولى من فقط با انتقادات به آن قضایایى موافقم که نمىتوان آنها را از اصول موضوعه اش نتیجه گرفت از طرف دیگر، کینز وجفریز پیشاهنگانى بودند که در مسیر صحیحى کار مىکردند، کار من نیز در زمینه احتمالات در همین مسیر است، من نیز با نظر آنان که احتمالات منطقى رابطهاى است منطقى موافقم. اگر شما با یک گزاره تصدیق کنید که براساس شواهد داده شده احتمال منطقى فرضیهاى 7% است، آن گاه کلّ گزاره تحلیلى است، یعنى این گزاره بدون این که به چیزى خارج از دستگاه منطقى اشاره کند واز جهان بالفعل سخن به میان آورد مستقیماً از تعریف احتمالات منطقى (یا از اصول موضوعه دستگاه منطقى) استنتاج مىشود.
به نظر من احتمالات منطقى، رابطهاى منطقى تا حدى شبیه به استلزام منطقى است، در واقع فکر مىکنم که احتمالات را باید استلزام جزئى پنداشت،اگر شواهد آن قدر قوى باشند که فرضیه را بتوان منطقاً از آن نتیجه گرفت، در این جا به حداکثر احتمال عددى یعنى «1» رسیدهایم، وهمچنین اگر نفى یک فرضیه را بتوان منطقاً از شواهد استنباط کرد، احتمال منطقى فرضیه صفر است، بین این دو حالت رشتهاى از موارد وجود دارد که منطق استدلالى چیزى در باره آنها نمىگوید، غیر از این گزاره منفى که نه فرضیه را مىتوان از شواهد استنباط کرد ونه نفى آن را، منطق استقرایى تنها در قلمرو این رشته حکومت مىکند، امّا این منطق نیز مانند منطق استنتاجى فقط با گزارهها سر وکار دارد نه با حقایق طبیعت....
اگر موقعیت کنونى نظریه احتمالات را بررسى کنیم، متوجه خواهیم شد که بین طرفداران نظریه بسامدى وآنهایى که مانند کینز، جفریز ومن صحبت از احتمالات منطقى مىکنند جدلى در جریان است، امّا بین موضع من وموضع کینز وجفریز تفاوت مهمّى وجود دارد. این دو، مفهوم بسامدى احتمالات را رد مىکنند، در حالى که من (آن را رد) نمىکنم. به نظر من مفهوم بسامدى، که احتمالات آمارى نیز خوانده مىشود چه صریحاً تعریف شود (در سیستم میزز ورایشنباخ) وچه توسط اصل موضوعه یک سیستم ودستورات عملى استعمال آن(بدون تعریف صریح که در آمار ریاضى معاصر معمول است) معرفى شود، به هر حال یک مقوله مناسب علمى است ودر هر دو حالت من این مقوله را براى علم با اهمیّت مىدانم.از طرف دیگر مفهوم منطقى احتمالات نیز مفهومى است که گرچه خصلتش به کلى فرق دارد، ولى به همان اندازه مهم است.
گزاره هاى احتمالات آمارى گزاره هایى ترکیبى هستند که سرنوشتشان با منطق تعیین نمىشود، بلکه بر بررسیهاى تجربى متکى است. بر سر این مسأله، با میزز ورایشنباخ ودیگر آمار دانان کاملاً توافق دارم، وقتى مىگویم:«بااین طاسِ به خصوص، احتمال آمارى یک آوردن، 157% است» در واقع فرضیهاى علمى را بیان مىکنیم که فقط با یک رشته مشاهدات مىتوان آن را به آزمایش گذارد، این گزاره از این رو تجربى است که تنها با بررسیهاى تجربى مىتواند تأیید شود.وقتى پزشکى مىگوید:«به احتمال قوى(یا شاید احتمال عدد7%)عکس العمل یک بیمار نسبت به تزریقى مثبت خواهد بود، در واقع گزارهاى در علم طب را بیان مىکند، وقتى یک فیزیکدان مىگوید:احتمال وقوع یک پدیده رادیو آکتیو فلان قدر است، در واقع گزاره اش در علم فیزیک جاى دارد، احتمالات آمارى یک مقوله علمى وتجربى است ووجود یک نظریه احتمالات آمارى براى علوم داراى اهمیت فراوان است، این نظریهها توسط آمار دانان وبه شیوه متفاوت توسط میزز ورایشنباخ تدوین شدهاند.
از طرف دیگر، به مقوله احتمالات منطقى نیز محتاجیم، این مقوله به خصوص در گزارههاى ماوراى علمى، یعنى گزاره هایى که در باره علم صحبت مىکنند، بسیار مفید واقع مىشوند، مثلاً به دانشمندى مىگوییم:«شما به من اطمینان مىدهید که مىتوانم به این قانون، که پیش بینى خاصى مىکند اعتماد داشته باشم، اعتبار این قانون چقدر است؟ به این پیش بینى چقدر مىتوان اطمینان داشت؟» دانشمند ممکن است امروزه نخواهد به این نوع سوءال ماوراى علمى به شیوه کمّى پاسخ گوید، امّا من معتقدم، وقتى منطق استقرایى به اندازه کافى پیشرفت کرد، دانشمند ما مىتواند پاسخ دهد که:«این فرضیه بر اساس شواهد موجود به مقدار 8% تأیید مىشود.دانشمندى که به این گونه سوءال پاسخ مىدهد، در حقیقت گزارهاى در باره یک ارتباط منطقى بین شاهد وفرضیه مورد سوءال بازگو مىکند، احتمالات مورد نظر او احتمالات منطقى است که آن را«درجه تأیید» نیز مىخوانم، گزاره وى که مىگوید: مقدار احتمالات 8% است یک گزاره ترکیبى (تجربى) نیست، بلکه از نوع تحلیلى است ؛ زیرا به یک بررسى تجربى احتیاج ندارد، بلکه رابطهاى منطقى را بین یک جمله که مبیّن شاهد وجملهاى دیگر که مبیّن فرضیه است، آشکار مىکند.
باید توجه داشت که هنگام بیان گزاره تحلیلى احتمالات همیشه مشخص کردن صریح شواهد لازم است. دانشمند نباید صرفاً بگوید:«این فرضیه داراى مقدار احتمالات8% است» بلکه باید اضافه کند:«نسبت به فلان شواهد». در غیر این صورت،گزارش راممکن است به مفهوم آمارى برداشت کرد.مثلاً در نظریه کوانتوم مشکل است بتوان تشخیص داد که منظور فیزیکدان احتمالات آمارى است یا منطقى، فیزیکدانان خود معمولاً فرقى بین این دو قائل نیستند، بلکه گمان مىکنند فقط با یک مفهوم احتمالات سر وکار دارند، ابهام مشابهى را مىتوان در اظهارات لاپلاس ودیگران که مفهوم کلاسیک احتمالات را بسط دادند، یافت. آنها بر خلاف ما، از فرق احتمالات منطقى واحتمالات بسامدى آگاهى نداشتند وبه همین دلیل همیشه روشن کردن منظورشان ازا ین مقوله آسان نیست، ولى من اطمینان دارم که بیشتر مواقع منظورشان معناى منطقى احتمالات بوده است. به نظر من میزز وسایر بسامدیها در انتقادشان نسبت به مکتب کلاسیک که اوّلاً: هیچ مفهوم علمى احتمالات به جز مفهوم بسامدى وجود ندارد، وثانیاً: مقصود دانشمندان کلاسیک از احتمالات فقط احتمالات آمارى بوده است، موجّه نبودند. به زعم کلاسیکها، احتمالات عبارت بود از درجه حتمیت یا اعتماد به عقایدمان در باره رویدادهاى آینده واین احتمالاتى است منطقى نه آمارى.
نکات عمدهاى را که مىخواهم بر آنها تکیه کنم ازاین قرارند:هر دو نوع احتمالات آمارى ومنطقى مىتوانند با هم در زنجیرهاى از استدلال موجود باشند، احتمالات آمارى بخشى از زبان موضوعى علم است، ولى احتمالات منطقى بخشى از ماوراى زبان علم است که مورداستعمالش گزاره هایى در باره احتمالات آمارى است.(1)
نقد پوپر بر منطق احتمال
در گذشته آن جا که نظریه رایشنباخ را پیرامون احتمال بسامدى نقل کردیم نقد پوپر را بر وى یاد آور شدیم، وآن این که تحویل احتمال فرضیهها به احتمال گزارهها واحتمال حوادث صحیح نیست.وى گذشته از این، منطق احتمال را به طور کلى در حلّ مشکل
_______________________________
1 مقدمهاى بر فلسفه علم، ص59 71، نقل به اختصار.
________________________________________
استقراء ناموفق مىداند واین راه حل که به جاى صادق یا راست خواندن فرضیهها از محتمل دانستن آنها بهره بگیریم، را نمىپذیرد؛زیرا محتمل خواندن فرضیه نیز لاجرم به ارزیابى نیاز دارد واین ارزیابى باید با گزاره هاى اختبارى وترکیبى انجام گیرد وخود آن گزارهها نیز به حکم ترکیبى بودن به ارزیابى مجدد نیاز دارند، ودر این جا یا باید آنها را ماقبل تجربى بدانیم که مورد قبول فلسفه علمى نیست، یا از طریق آزمون آنها را ارزیابى کنیم واین امر مستلزم تسلسل خواهد بود چنان که گفته است:
«فرض کنیم که فرضیهاى به عنوان محتمل به معناى معیّنى پذیرفته شده باشد، گزارهاى را که این نظریه را محتمل توصیف مىکند مىتوانیم ارزیابى آن بخوانیم.یک ارزیابى لازم است به وسیله گزارهاى ترکیبى اثبات ناپذیر(غیر قطعى= احتمالى) صورت گیرد. بنابر این،ناگزیر باید بپرسیم ارزیابى چگونه مىتواند به اثبات برسد وچگونه مىتوان آن را آزمود؟آیا خود ارزیابى درست یا محتمل، در صورت اوّل باید گزارهاى ترکیبى وراست باشد که از طریق اختبار به اثبات نرسیده است، یک گزاره ترکیبى قبلیگرانه ودر صورت دوّم به یک ارزیابى تازه نیاز داریم، در واقع ارزیابىِ ارزیابى واین بدان معناست که گرفتار تسلسل شدهایم،(پس) متوسل شدن به احتمال فرضیه نمىتواند وضع منطقى متزلزل منطق استقرایى را بهبود بخشد.
اغلب معتقدان به منطق احتمال به این نگرش باور دارند که ارزیابى به وسیله اصل استقراء صورت مىگیرد که احتمالات را به فرضیه هایى استقراء شده نسبت مىدهد، ولى اگر آنان احتمالى را به این اصل استقراء نسبت دهند، در این صورت تسلسل ادامه پیدا مىکند واگر راستى به آن نسبت دهند، در آن صورت باید از تسلسل وقبلیگرى یکى را انتخاب کنند.هایمانس مىگوید:
«یک بار وبراى همیشه، نظریه احتمال شایستگى توضیح دادن در باره براهین استقرایى را ندارد». بنابر این، از جانشین کردن کلمه محتمل به جاى کلمه راست وغیر محتمل به جاى ناراست چیزى عاید مانمى شود.(1)
_______________________________
1 منطق اکتشاف علمى، بخش 81، ص258 259.
طرح نظریه احتمال بحثهایى را پیرامون تفسیر احتمال وشناخت حقیقت آن به دنبال داشت ودر این باره، نظریه هاى مختلفى مطرح گردید. درشماره پیشین با نظریه کلاسیکى احتمال ونقد آن آشنا شدیم، چنان که نظریه بسامدى احتمال را نیز از زبان رایشنباخ شناختیم. اینک، پس از نقد آن به بررسى سوّمین نظریه که به مفهوم منطقى احتمال موسوم است مىپردازیم:
نارسایی راه حلّ رایشنباخ
کوشش رایشنباخ در جهت حلّ مشکل استقراء گرچه در خور تقدیر است، ولى خالى از مناقشه نیست؛ زیرا وى براى حلّ این مشکل به خطرى بزرگ تن داده است، تا آن جا که مقام دانشمندان را تا حدّ قمار بازانى بر سرِ رخدادهاى طبیعى تنزّل داده است، در نگرش وى کلمه دانشمند اسمى بدون مسمّى است.هیچ کس نسبت به طبیعت و اسرار وقوانین آن چیزى نمىداند آن چه به عنوان معرفت بشرى نامیده مىشود چیزى جز انبوهى از احتمالات نیست.از دیدگاه وى حتّى اصل علّیّت یا یکنواختى طبیعت که تاکنون به عنوان بنیادى ترین اصل منطق استقراء وپشتوانه علم تجربى شناخته مىشد بى اعتبار خواهد بود، ولى در اینجا آقاى رایشنباخ با مشکل جدیدى مواجه مىشود وآن این که: هر نوع استنتاجى هر چند به صورت احتمالى نمىتواند بدون مبنایى قطعى واستوار انجام گیرد. به عبارت دیگر: خودِ استنتاجِ احتمالى، دیگر احتمالى نیست؛ زیرا اگر خودِاستنتاج نیز احتمالى باشد معنى آن این است که فرد تجربه کننده به نتیجه احتمالى استدلال خود ایمان ندارد واز روى شکّ وتردید سخن مىگوید.در این صورت، سخن او را نمىتوان به عنوان یک قانون علمى هرچند احتمالى تلّقى کرد، یعنى سقوط در وادىِ شکّاکیّت مطلق!
به دیگر سخن: احتمال وامکان مانند قطع وضرورت گاهى جهت قضیّه واقع مىشود وبیانگر کیفیت نسبت میان محمول وموضوع است وگاهى وصف ادراک واعتقاد یا حکم به نسبت یاد شده مىباشد. در یک استنتاج استقرایى بنابر نظریه احتمال جهت وکیفیّت نسبت قطع وضرورت نیست بلکه احتمال وامکان است ولى حکم به نسبت احتمالى یاد شده الزاماً احتمالى نیست،بلکه مىتواند جزمى باشد، مگر در صورت جهل وشکّاکیّت مطلق که خارج از فرض است.ناگفته معلوم است که التزام ذهنى به یک نتیجه احتمالى یا قطعى ناشى از التزام واعتقاد به این است که رخدادهاى طبیعى از یک سنّت ونظام ثابتى پیروى مىکنند وتنها در این صورت است که فرد آزمایشگر مىتواند پس از مشاهده مکرّر یک حادثه، به حکم کلّى حوادث همگون یا به حکم حادثه جزئى مشابه آنها دست یابد وتبدیل قانون علّیّت به قانون احتمال چاره ساز مشکل نیست؛ زیرا بدون قانون علّیّت نمىتوان احتمال را قانونمند ساخت، اگر به یکنواختى طبیعت ایمان نداشته باشیم از کجا مىتوانیم آینده را برگذشته عطف کنیم وبه پیش بینى نسبت به آینده هرچند پیش بینى احتمالى اقدام نماییم وحتى درجه احتمال آن را نیز به دست دهیم.
از این جا روشن مىشود که اصل علّیّت ویکنواختى طبیعت در هر گونه استنتاج استقرایى امرى ضرورى واجتناب ناپذیر ومورد قبول همگان است واگر اختلافى وجود دارد، مربوط به تفسیر یا جایگاه یا منشأ آن است. برخى چون «استوارت میل» آن را به توالى حوادث تفسیر کردهاند وبرخى مانند«هیوم» آن را پدیدهاى روانى دانستهاند نه حالت وصفتى براى واقعیتهاى عینى وبرخىدیگر، آن را برخاسته از استقراء ساده وعمومى بشر به شمار آورده اند؛ چنان که عقل گرایان آن را اصلى ما قبل تجربى واز بدیهیّات عقلى مىدانند.
نقد پوپر بر رایشنباخ
«پوپر» بر «رایشنباخ» از جهت دیگر اشکال نموده است.نقدِ وى متوجّه این نکته است که وى احتمال فرضیهها را به احتمال گزارهها واحتمال گزارهها را به احتمال حوادث تحویل نموده وبر این اساس، درجه احتمال فرضیهها را از طریق درجه احتمال گزارهها وحوادث به دست آورده است.چنان که مىگوید:
«نظریه احتمال فرضیّه ها، همچون منطقى استقرایى به صورت کلى، چنان مىنماید که بر اثر اشتباه کردن میان مسائل روانشناختى ومسائل منطقى به وجود آمده است. مسلّماً احساسات متقاعدشدن ما، شدتهاى متفاوت دارد ودرجه اعتمادى که با آن منتظر واقعیت پیدا کردن یک پیشگویى وتأیید بیشتر یک فرضیه هستیم، محتملاً در میان چیزهاى دیگروابسته به تأیید گذشته آن فرضیه است؛ ولىاینکه چنین مسائل روانشناختى به شناختشناسى یا روان شناسى تعلّق ندارد، بهخوبىحتّى مورد اعتراف معتقدان به منطق احتمالقرار گرفته است، ولى آنان چنین استدلالمىکنند که برمبناى تصمیمهاى استقرایىگرانه، امکان نسبت دادن درجات احتمال به خود فرضیّهها وجود دارد وعلاوه بر این، امکان تحویل این مفهوم به احتمال حوادث نیز وجود دارد.
احتمال یک فرضیه غالباً همچون حالت خاصى از مسأله کلى احتمال یک گزاره در نظرگرفته مىشود. واین هر یک به نوبه خود، چیزى جزمسأله احتمال یک حادثه به نظر نمىرسد که با اصطلاحات خاصى بیان شده است.مثلاً در نوشته هاى رایشنباخ چنین مىخوانیم:«خواه احتمال را به گزارهها نسبت دهیم وخواه به حوادث، تنها موضوع اصطلاحات است، تاکنون به نسبت دادن احتمال 1 به خالى که پس از ریختن طاس مىآید همچون حالتى از احتمال حوادث نگاه مىکردیم؛ ولى درست مىتوانیم بگوییم که آن گزاره «طرف خال«1» بالا قرار خواهد گرفت» است که احتمال 1 را تعیین مىکند».(1)
ودر جاى دیگر در رابطه با فرضیه هاى علمى گفته است:
«ادعاهاى (فرضیه هاى)علم طبیعى که هرگز گزاره هاى جزئى نیست، در واقع توالیهایى از گزاره هایى است که اگر درست سخن گفته شود، مىبایستى براى آنها به جاى درجه احتمال«1» درجه احتمال کمترى قائل شویم، بنابر این تنها منطق احتمال است که مىتواند آن صورت منطقى را فراهم آورد که شایستگى معرّفى کردن درست مفهوم شناخت مختص به علم طبیعى را دارد».(2)
پوپر در نقد این نظریه که فرضیهها توالىهایى از گزارهها هستند سه تفسیر را براى آن پیشنهاد کرده که همگى نادرست مىباشند، این سه تفسیر عبارتند از:
1 گزاره هاى جزئى گوناگون که مىتوانند با فرضیه متناقض یا متوافق باشند را به عنوان عناصر این گزارهها قبول کنیم. در این صورت، احتمال این فرضیه با بسامد راستى گزاره هاى متوافق با فرضیه معیّن مىشود، ولى اگر فرضیه، به صورت متوسّط با هر گزاره جزئى
_______________________________
1 رایشنباخ، شناخت، ط 1930، ص171به بعد.
2 همان، ص488.
________________________________________
دوم ازا ین توالى (گزاره متناقض با فرضیه) رد شود، این فرضیه احتمالى برابر با 1 پیدا خواهد کرد (واین نتیجه نامطلوب است؛ زیرا راه براى گزینش یا ردّ فرضیه مسدود مىگردد).
2 همه آزمونهاى صورت گرفته در رابطه با فرضیه را با همه آزمونهایى که هنوز صورت نگرفته است نسبت دهیم وبر این اساس، احتمال فرضیه را تخمین بزنیم. ولى این راه نیز ما را به جایى نمىرساند؛ چه این تخمین چنان که اتّفاق مىافتد مىتواند با دقّت محاسبه شود ونتیجه همیشه آن است:«احتمال برابر با صفر است».
3 مىتوانیم مبناى تخمین خود را در مورد احتمال فرضیه، نسبت دادن آزمونهاى مساعد به آزمونهاى بى تفاوت قرار دهیم.ازاین راه ممکن است به چیزى شبیه یک احساس اعتماد شخصى رسید که با آن، شخصِ آزمایشگر به نتایج نگاه مىکند، ولى این راه با دو اشکال مواجه است:
الف: با این گونه تخمین مقدار زیادى از مفهوم توالى راستى واز مفهوم احتمال حوادث دور شدهایم، زیراا ین مفاهیم بر پایه نسبت گزاره هاى راست به گزاره هاى دروغ ساخته شده والبته ما نباید یک گزاره بى تفاوت را با گزارهاى که به صورت عینى غلط است برابر بدانیم.
ب: تعریف پیشنهاد شده، احتمال یک فرضیه را به شکلى نومید کننده به صورت ذهنى در مىآورد، یعنى این که احتمال یک فرضیه باید وابسته به تمرین ومهارت شخص آزمایشگر باشد نه به نتایجى که به صورت عینى قابل تولید مجدّد وآزمونپذیر است.(1)
تفسیر منطقى احتمال
پس از نظریه کلاسیکى وبسامدى در تفسیر احتمال، جهش عمده بعدى در تاریخچه نظریه احتمالات با ظهور مفهوم منطقى آغاز شد.این مفهوم توسط «جان مینارد کینز»(2) اقتصاد دان معروف انگلیسى پس از سال 1920 م معرفى شد. از نظر وى محاسبه احتمالات، رابطهاى منطقى است میان دو گزاره.وى حتى تا این حد پیش رفت که گفت:اصلاً تعریفى نمىتوان تدوین کرد، بلکه به طور غریزى مىتوان معنى احتمالات را فهمید.محور اصلى سخن کینز این است که هنگام بیان یک گزاره احتمالى، در واقع چیزى در باره جهان خارج نمىگوییم، بلکه گفته ما حاوى رابطهاى منطقى بین دو گزاره است، این گزاره نسبت به آن گزاره فلان قدر احتمال منطقى دارد. او حتى تردید داشت که بتوان به
_______________________________
1 منطق اکتشاف علمى، ص250 252.
) John Maynard Keynes(. 2
________________________________________
طور کلى احتمالات را مفهومى کمّى دانست که مقدار عددى به خود بگیرد، البته موافق بود که در پارهاى موارد، از قبیل طاس ریزى که اصل بى تفاوتى در آن صدق مىکند، این کار را مىتوان کرد.طاس شیىء است متقارن که همه رویهایش یکسان است وعرفاً دلیلى بر تقلّبى بودنش وجود ندارد، چنان که کسى که سکّهاى پرتاب کند دلیلى در دست نداریم که حاصلش شیر مىشود یا خط.
در این نوع موقعیتهاى محدود، کینز معتقد بود تعریفى شبیه تعریف کلاسیک احتمالات را مىتوان به کار برد. وى با منتقدان اصل بى تفاوتى هم عقیده بود که این اصل در دوران کلاسیک آن چنان معناى وسیعى داشت که به غلط در مورد بسیارى از شرایط دیگر، مانند پیش بینى طلوع آفتاب، به کار مىرفت. به گفته کینز درست است که در بازیهاى شانسى وموارد ساده دیگر، اصل بى تفاوتى صادق است ومىتوان مقادیر عددى به احتمالات داد، ولى بیشترِ مواقع وسیلهاى براى تعریف موارد متساوى الإمکان در دست نیست وبنابر این، به کار بردن این اصل ناموجّه است ودر این موارد نباید به احتمالات مقدار عددى بدهیم.بنابر این، او بخشِ کمّى نظریه اش را محدود کرد.
شخصیّت مهمّ دیگرى که در رشد برخورد نوین منطقى به محاسبه احتمالات سهمى ادا کرد، ژئو فیزیکدان انگلیسى «هارولد جفریز»(1) است. اثرش به نام نظریه احتمالات در سال 1939 م توسط انتشارات آکسفورد منتشر شد که در آن از طرحى که با نظر کینز قرابت دارد دفاع مىشود. وقتى کینز کتابش(رسالهاى در باره محاسبه احتمالات) را منتشر کرد، اوّلین آثار در باره محاسبه احتمالات توسط میزس ورایشنباخ تازه منتشر شده بود وکینز ظاهراً از آنها اطلاعى نداشت وگرچه به برخورد بسامدى انتقاد مىکرد ولى آنها را مفصّلاً بررسى نکرد، لیکن به هنگام نگارش کتاب جفریز، تعبیر بسامدى کاملاً پیشرفت کرده بود.بنابر این، اثر وى با صراحت بیشترى به این تعبیر پرداخت.
جفریز بى پرده نظریه بسامدى را به کلّى غلط مىدانست ونظریه کینز را، که مبنى بر رابطهاى منطقى است نه بسامدى، تصدیق کرد، ولى جرأت وى از کینزِ محتاط بیشتر بود وگمان داشت مىتوان در کلّیه مواردى که از آمار ریاضى استفاده مىشود مقدار عددى به احتمالات داد.(2)
_______________________________
1- ) Harold Jeffreys(.
2 مقدمهاى بر فلسفه علم، ص55 58.________________________________________
کارناپ وتلفیق احتمالات منطقى وبسامدى
ردلف کارناپ(1) هیچ یک از دو نظریه منطقى وبسامدى احتمالات را به طورمطلق نپذیرفته وبر این عقیده است که علم تجربى به هر دو قسم احتمال نیازمند است. اینک نظریه او را از کتاب مقدّمهاى بر فلسفه علم یاد آور مىشویم:
وى پس از نقل نظریه کینز وجفریز مىگوید:
«به نظر من چون او (جفریز) از اصل بى تفاوتى استفاده مىکند، بعضى از نتایجش از اعتراضاتى که در مورد نظریه کلاسیک نام برد[ه شد]در امان نیست، ولى مشکل بتوان در کتابش عبارتى براى خرده گیرى پیدا کرد. اصول موضوعه وى داراى ارتباط منطقى وقابل قبول است ولى او هنگام استنتاجِ چند قضیّه از یکى ازاین اصول موضوعه به بیراهه مىرود.یکى از اصول موضوعه او مىگوید: «در یک رشته گزاره هاى خبرى داده شده، عدد بزرگتر را به گزاره محتمل تر نسبت مىدهیم» (بنابراین به گزاره هاى متساوى الاحتمال اعداد مساوى تعلّق مىگیرد) سپس به منظور وضع قضایایى در باره قوانین علم، این اصل موضوعه را به شیوه حیرت انگیزى تعبیر کرده، مىگوید:«اگر دلیلى بر برترى یک فرضیه دیگر موجود نباشد، احتمالات عددى هر دو مساویند».
آیا در این مورد استعمال اصل بى تفاوتى مجاز است؟ به نظر من منتقدان نظریه کلاسیک این طرز استفاده را به درستى محکوم کردند.اگر اصل بى تفاوتى را بتوان به کار برد باید در آن حالت تقارنى نیز وجود داشته باشد، از قبیل تساوى رویهاى یک طاس، یا اجزاى چرخ رولت، تقارنى که به ما امکان دهد مواد خاصى را به طور مساوى محتمل بدانیم، در غیاب تقارنى در مشخصات منطقى یا فیزیکى یک موقعیت مجاز نیست صرفاً به واسطه بى دانشى خود از مزایاى نسبى فرضیه هاى رقیب،
_______________________________
1 ) Rudolf Carnep( (1891 1970) برجسته ترین نماینده مکتب پوزیتویسم منطقى یا اصالت تجربه منطقى، در فلسفه علم ومنطق است. وى شاگرد گوتلوب فرگه وبرتراند راسل بودو این دو بزرگترین تأثیر را بر اندیشه او داشتند، چنان که پس از مطالعه عمیق رساله منطقى فلسفى ویتگنشتاین به شدت تحت تأثیر او قرار گرفت.کارناپ با همکارى رایشنباخ ویرایشگرى نشریهاى به نام «شناخت» را از سال 1930 تا 1940 به عهده گرفت، وظیفه فلسفه را تحلیلگرى موضوعات تجربى به ویژه علمى، در پرتو منطق جدید مىدانست. شبه مسأله یا مسأله کاذب شمردن بسیارى از مباحث فلسفى به ویژه متافیزیک را او در حلقه این طرح کرد ودر مقاله مشهورش به نام «الغاى متافیزیک به مدد تحلیل منطق زبان» (1932) تفصیلاً به این مسأله پرداخت. ر.ک: «پوزیتویسم منطقى»، ص137.احتمالات عددى متساوى مفروض داریم.
طبق تعبیر جفریز از این اصل موضوعهاش مىتوانیم فرض کنیم به احتمال 1 موجودات زنده در مریخ زندگى مىکنند، چون نه دلیل کافى بر صحت این فرضیه در دست داریم ونه براى فرضیه مخالف، به همین منوال مىتوانیم استدلال کنیم که احتمال وجود حیوانات در کره مریخ 1 است واحتمال وجود انسان در کره مریخ نیز 1 است، ولى معلوم است که فرضیه دوم، فرضیه اوّل را نیز در بردارد، در حالى که اوّلى شامل دوّمى نیست،بنابر این فرضیه دوّم نسبت به اوّلى کمتر محتمل است، همین طور در باره دوّمى وسوّمى.
دانشمندان ریاضیات آمارى کتاب جفریز را شدیداً به باد انتقاد گرفتند ولى من فقط با انتقادات به آن قضایایى موافقم که نمىتوان آنها را از اصول موضوعه اش نتیجه گرفت از طرف دیگر، کینز وجفریز پیشاهنگانى بودند که در مسیر صحیحى کار مىکردند، کار من نیز در زمینه احتمالات در همین مسیر است، من نیز با نظر آنان که احتمالات منطقى رابطهاى است منطقى موافقم. اگر شما با یک گزاره تصدیق کنید که براساس شواهد داده شده احتمال منطقى فرضیهاى 7% است، آن گاه کلّ گزاره تحلیلى است، یعنى این گزاره بدون این که به چیزى خارج از دستگاه منطقى اشاره کند واز جهان بالفعل سخن به میان آورد مستقیماً از تعریف احتمالات منطقى (یا از اصول موضوعه دستگاه منطقى) استنتاج مىشود.
به نظر من احتمالات منطقى، رابطهاى منطقى تا حدى شبیه به استلزام منطقى است، در واقع فکر مىکنم که احتمالات را باید استلزام جزئى پنداشت،اگر شواهد آن قدر قوى باشند که فرضیه را بتوان منطقاً از آن نتیجه گرفت، در این جا به حداکثر احتمال عددى یعنى «1» رسیدهایم، وهمچنین اگر نفى یک فرضیه را بتوان منطقاً از شواهد استنباط کرد، احتمال منطقى فرضیه صفر است، بین این دو حالت رشتهاى از موارد وجود دارد که منطق استدلالى چیزى در باره آنها نمىگوید، غیر از این گزاره منفى که نه فرضیه را مىتوان از شواهد استنباط کرد ونه نفى آن را، منطق استقرایى تنها در قلمرو این رشته حکومت مىکند، امّا این منطق نیز مانند منطق استنتاجى فقط با گزارهها سر وکار دارد نه با حقایق طبیعت....
اگر موقعیت کنونى نظریه احتمالات را بررسى کنیم، متوجه خواهیم شد که بین طرفداران نظریه بسامدى وآنهایى که مانند کینز، جفریز ومن صحبت از احتمالات منطقى مىکنند جدلى در جریان است، امّا بین موضع من وموضع کینز وجفریز تفاوت مهمّى وجود دارد. این دو، مفهوم بسامدى احتمالات را رد مىکنند، در حالى که من (آن را رد) نمىکنم. به نظر من مفهوم بسامدى، که احتمالات آمارى نیز خوانده مىشود چه صریحاً تعریف شود (در سیستم میزز ورایشنباخ) وچه توسط اصل موضوعه یک سیستم ودستورات عملى استعمال آن(بدون تعریف صریح که در آمار ریاضى معاصر معمول است) معرفى شود، به هر حال یک مقوله مناسب علمى است ودر هر دو حالت من این مقوله را براى علم با اهمیّت مىدانم.از طرف دیگر مفهوم منطقى احتمالات نیز مفهومى است که گرچه خصلتش به کلى فرق دارد، ولى به همان اندازه مهم است.
گزاره هاى احتمالات آمارى گزاره هایى ترکیبى هستند که سرنوشتشان با منطق تعیین نمىشود، بلکه بر بررسیهاى تجربى متکى است. بر سر این مسأله، با میزز ورایشنباخ ودیگر آمار دانان کاملاً توافق دارم، وقتى مىگویم:«بااین طاسِ به خصوص، احتمال آمارى یک آوردن، 157% است» در واقع فرضیهاى علمى را بیان مىکنیم که فقط با یک رشته مشاهدات مىتوان آن را به آزمایش گذارد، این گزاره از این رو تجربى است که تنها با بررسیهاى تجربى مىتواند تأیید شود.وقتى پزشکى مىگوید:«به احتمال قوى(یا شاید احتمال عدد7%)عکس العمل یک بیمار نسبت به تزریقى مثبت خواهد بود، در واقع گزارهاى در علم طب را بیان مىکند، وقتى یک فیزیکدان مىگوید:احتمال وقوع یک پدیده رادیو آکتیو فلان قدر است، در واقع گزاره اش در علم فیزیک جاى دارد، احتمالات آمارى یک مقوله علمى وتجربى است ووجود یک نظریه احتمالات آمارى براى علوم داراى اهمیت فراوان است، این نظریهها توسط آمار دانان وبه شیوه متفاوت توسط میزز ورایشنباخ تدوین شدهاند.
از طرف دیگر، به مقوله احتمالات منطقى نیز محتاجیم، این مقوله به خصوص در گزارههاى ماوراى علمى، یعنى گزاره هایى که در باره علم صحبت مىکنند، بسیار مفید واقع مىشوند، مثلاً به دانشمندى مىگوییم:«شما به من اطمینان مىدهید که مىتوانم به این قانون، که پیش بینى خاصى مىکند اعتماد داشته باشم، اعتبار این قانون چقدر است؟ به این پیش بینى چقدر مىتوان اطمینان داشت؟» دانشمند ممکن است امروزه نخواهد به این نوع سوءال ماوراى علمى به شیوه کمّى پاسخ گوید، امّا من معتقدم، وقتى منطق استقرایى به اندازه کافى پیشرفت کرد، دانشمند ما مىتواند پاسخ دهد که:«این فرضیه بر اساس شواهد موجود به مقدار 8% تأیید مىشود.دانشمندى که به این گونه سوءال پاسخ مىدهد، در حقیقت گزارهاى در باره یک ارتباط منطقى بین شاهد وفرضیه مورد سوءال بازگو مىکند، احتمالات مورد نظر او احتمالات منطقى است که آن را«درجه تأیید» نیز مىخوانم، گزاره وى که مىگوید: مقدار احتمالات 8% است یک گزاره ترکیبى (تجربى) نیست، بلکه از نوع تحلیلى است ؛ زیرا به یک بررسى تجربى احتیاج ندارد، بلکه رابطهاى منطقى را بین یک جمله که مبیّن شاهد وجملهاى دیگر که مبیّن فرضیه است، آشکار مىکند.
باید توجه داشت که هنگام بیان گزاره تحلیلى احتمالات همیشه مشخص کردن صریح شواهد لازم است. دانشمند نباید صرفاً بگوید:«این فرضیه داراى مقدار احتمالات8% است» بلکه باید اضافه کند:«نسبت به فلان شواهد». در غیر این صورت،گزارش راممکن است به مفهوم آمارى برداشت کرد.مثلاً در نظریه کوانتوم مشکل است بتوان تشخیص داد که منظور فیزیکدان احتمالات آمارى است یا منطقى، فیزیکدانان خود معمولاً فرقى بین این دو قائل نیستند، بلکه گمان مىکنند فقط با یک مفهوم احتمالات سر وکار دارند، ابهام مشابهى را مىتوان در اظهارات لاپلاس ودیگران که مفهوم کلاسیک احتمالات را بسط دادند، یافت. آنها بر خلاف ما، از فرق احتمالات منطقى واحتمالات بسامدى آگاهى نداشتند وبه همین دلیل همیشه روشن کردن منظورشان ازا ین مقوله آسان نیست، ولى من اطمینان دارم که بیشتر مواقع منظورشان معناى منطقى احتمالات بوده است. به نظر من میزز وسایر بسامدیها در انتقادشان نسبت به مکتب کلاسیک که اوّلاً: هیچ مفهوم علمى احتمالات به جز مفهوم بسامدى وجود ندارد، وثانیاً: مقصود دانشمندان کلاسیک از احتمالات فقط احتمالات آمارى بوده است، موجّه نبودند. به زعم کلاسیکها، احتمالات عبارت بود از درجه حتمیت یا اعتماد به عقایدمان در باره رویدادهاى آینده واین احتمالاتى است منطقى نه آمارى.
نکات عمدهاى را که مىخواهم بر آنها تکیه کنم ازاین قرارند:هر دو نوع احتمالات آمارى ومنطقى مىتوانند با هم در زنجیرهاى از استدلال موجود باشند، احتمالات آمارى بخشى از زبان موضوعى علم است، ولى احتمالات منطقى بخشى از ماوراى زبان علم است که مورداستعمالش گزاره هایى در باره احتمالات آمارى است.(1)
نقد پوپر بر منطق احتمال
در گذشته آن جا که نظریه رایشنباخ را پیرامون احتمال بسامدى نقل کردیم نقد پوپر را بر وى یاد آور شدیم، وآن این که تحویل احتمال فرضیهها به احتمال گزارهها واحتمال حوادث صحیح نیست.وى گذشته از این، منطق احتمال را به طور کلى در حلّ مشکل
_______________________________
1 مقدمهاى بر فلسفه علم، ص59 71، نقل به اختصار.
________________________________________
استقراء ناموفق مىداند واین راه حل که به جاى صادق یا راست خواندن فرضیهها از محتمل دانستن آنها بهره بگیریم، را نمىپذیرد؛زیرا محتمل خواندن فرضیه نیز لاجرم به ارزیابى نیاز دارد واین ارزیابى باید با گزاره هاى اختبارى وترکیبى انجام گیرد وخود آن گزارهها نیز به حکم ترکیبى بودن به ارزیابى مجدد نیاز دارند، ودر این جا یا باید آنها را ماقبل تجربى بدانیم که مورد قبول فلسفه علمى نیست، یا از طریق آزمون آنها را ارزیابى کنیم واین امر مستلزم تسلسل خواهد بود چنان که گفته است:
«فرض کنیم که فرضیهاى به عنوان محتمل به معناى معیّنى پذیرفته شده باشد، گزارهاى را که این نظریه را محتمل توصیف مىکند مىتوانیم ارزیابى آن بخوانیم.یک ارزیابى لازم است به وسیله گزارهاى ترکیبى اثبات ناپذیر(غیر قطعى= احتمالى) صورت گیرد. بنابر این،ناگزیر باید بپرسیم ارزیابى چگونه مىتواند به اثبات برسد وچگونه مىتوان آن را آزمود؟آیا خود ارزیابى درست یا محتمل، در صورت اوّل باید گزارهاى ترکیبى وراست باشد که از طریق اختبار به اثبات نرسیده است، یک گزاره ترکیبى قبلیگرانه ودر صورت دوّم به یک ارزیابى تازه نیاز داریم، در واقع ارزیابىِ ارزیابى واین بدان معناست که گرفتار تسلسل شدهایم،(پس) متوسل شدن به احتمال فرضیه نمىتواند وضع منطقى متزلزل منطق استقرایى را بهبود بخشد.
اغلب معتقدان به منطق احتمال به این نگرش باور دارند که ارزیابى به وسیله اصل استقراء صورت مىگیرد که احتمالات را به فرضیه هایى استقراء شده نسبت مىدهد، ولى اگر آنان احتمالى را به این اصل استقراء نسبت دهند، در این صورت تسلسل ادامه پیدا مىکند واگر راستى به آن نسبت دهند، در آن صورت باید از تسلسل وقبلیگرى یکى را انتخاب کنند.هایمانس مىگوید:
«یک بار وبراى همیشه، نظریه احتمال شایستگى توضیح دادن در باره براهین استقرایى را ندارد». بنابر این، از جانشین کردن کلمه محتمل به جاى کلمه راست وغیر محتمل به جاى ناراست چیزى عاید مانمى شود.(1)
_______________________________
1 منطق اکتشاف علمى، بخش 81، ص258 259.