اثر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل سیر بر توان هوازی و اسید لاکتیک در زنان دو و میدانی کار میانسال غیرحرفه ای
آرشیو
چکیده
تمرین استقامتی طولانی مدت، شاخص های توان هوازی و اسید لاکتیک را هنگام استراحت و فعالیت ورزشی بهبود می بخشد. افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک با مصرف سیر می تواند این آثار مفید را تقویت کند؛ بنابراین می تواند عملکرد استقامتی را افزایش دهد. لذا این مطالعه با هدف مقایه اثرات هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل سیر بر توان هوازی و اسید لاکتیک در زنان دوومیدانی کار میانسال غیرحرفه ای شهر زنجان انجام شد. زنان دونده سالم، به طور تصادفی، به چهار گروه مکمل سیر (با میانگین سنی 33/52) گروه تمرین (60/53)، گروه مکمل سیر و تمرین (93/53) و گروه کنترل (با میانگین سنی 63/53) تقسیم شدند. پس از اجرای آزمون بروس (پیش آزمون) به یک گروه مکمل سیر، گروه تمرین (فقط تمرین) و گروه مصرف مکمل سیر و تمرین (سیر به همراه تمرین) داده شد و گروه کنترل فعالیت خاصی انجام ندادند. در پایان هفته هشتم، آزمودنی ها مجدداً آزمون بروس را اجرا کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و تحلیل کواریانس استفاده شد. سطح معنی داری در تمامی آزمون ها 05/0 بود. نتایج نشان داد که بین میزان مصرف مکمل سیر، اجرای تمرین و سیر با تمرین در افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بعد از هشت هفته، مصرف مکمل سیر، باعث تفاوت معنی دار در حداکثر اکسیژن مصرفی نسبت به گروه کنترل گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که مصرف سیر به همراه تمرین استقامتی تأثیر معنی داری بر افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک زنان دونده دارد.The effect of eight weeks of endurance training with garlic supplementation on aerobic capacity and lactic acid in middle-aged non-professional female athletes
Long-term endurance training improves aerobic capacity and lactic acid indicators during rest and sports activity. Increasing aerobic capacity and reducing lactic acid by consuming garlic can enhance these beneficial effects and therefore can increase endurance performance. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of 8 weeks of endurance training with garlic supplementation on aerobic capacity and lactic acid in non-professional middle-aged female athletes in zanjan city. Healthy non-athlete women were randomly divided into four groups [garlic supplement (with an average age of 52.33), exercise (53.60), garlic and exercise supplement (53.93) and a control (with an average age of 63.53)]. After Bruce's test (pre-test), a garlic supplement group, a training group (only training) and a garlic supplement and training group (garlic plus training) were given, and the control group did not perform any specific activity. The subjects, at the end of the eighth week, were again Bruce's test was performed to analyze the data, independent t-test and covariance analysis were used, and the significance level was 0.05 in all tests. The results showed that there was a significant difference between the consumption of garlic supplement, exercise, garlic with exercise in increasing aerobic capacity and reducing lactic acid. Also, after 8 weeks, garlic supplementation caused a significant difference in maximum oxygen consumption compared to the control group. The findings of the present study show that consuming garlic during exercise has a significant effect on increasing aerobic capacity and reducing lactic acid in non-athletic women.