چکیده

این پژوهش به منظور مطالعه مؤلفه های توسعه نگرش کارآفرینی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه نظری انجام شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ رویکرد، آمیخته ی کیفی- کمی و به لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی صاحب نظران، برنامه ریزان و دبیران با سابقه درس کارآفرینی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند. فرایند نمونه گیری تا زمانی ادامه پیدا کرد که اشباع داده حاصل شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از فرایند کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل دبیران درس کارآفرینی در مدارس دوره دوم متوسطه در مناطق 1، 4، 5، 6 و 18 شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. تعداد 250 دبیر درس کارآفرینی به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و پرسش نامه محقق ساخته را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی و نرم افزار Amos 24 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مؤلفه های توسعه نگرش کارآفرینی دانش آموزان رشته های نظری دارای یک پدیده محوری توسعه ویژگی های شناختی، شخصیتی و مهارتی کارآفرینانه و هفت مقوله داشتن مهارت حل مسئله، نگرش مثبت معلم و دانش آموز به کارآفرینی، قدرت تخیل، انگیزه درونی، ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه، دیدگاه شغلی دانش آموزان و آموزش کاربردی درس کارآفرینی بود. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که این مقوله ها می توانند ویژگی های شناختی، شخصیتی و مهارتی کارآفرینانه دانش آموزان را تبیین کنند. بنابراین برای توسعه نگرش کارآفرینی در دانش آموزان رشته های نظری بایستی کلیه جوامع ذی ربط به مقوله های مرتبط با ویژگی های شناختی، شخصیتی و مهارتی کارآفرینانه توجه نمایند. برای تحقق توسعه نگرش کارآفرینی در میان دانش آموزان، پیشنهاد می گردد که معلمان به موازات فرایند آموزش و یادگیری به تقویت این مقوله ها بپردازند.

Analyzing the Components of the Development of Entrepreneurial Attitude in the Students of the Second Year of Theoretical High School, Using Mixed Approach (Study Case: Expert Entrepreneurship Teachers in Tehran)

This research aimed to study the components of entrepreneurial attitude development in secondary high school students. The study was applicable in terms of purpose, quality-quantitative in terms of approach, and descriptive in terms of data collection. In the quality section, the studied population was the experts, planners and teachers of entrepreneurship, and they were selected by snowball sampling. The sampling process continued until data saturation was achieved. Data was collected through semi-structured interview and was analyzed using a three-step coding process of open, central and selective. In the quantitative section, the population was teachers of entrepreneurship in high schools in the regions of 1, 4, 5, 6 and 18 in Tehran in 2021. 250 teachers of entrepreneurship were selected based on voluntarily sampling and they completed the researcher’s questionnaire. The data were analyzed by confirmatory factor analysis and Amos 24 . The results showed that the components of the development of the entrepreneurial attitude of high school students have a central phenomenon of developing cognitive, personality and entrepreneurial skills and seven categories of problem solving skill, positive attitude of teacher and student to entrepreneurship, imagination, inner motivation, entrepreneurial personality traits, career perspective of students and applied education of entrepreneurship. The results of confirmatory factor analysis showed that these categories can explain the cognitive, personality and entrepreneurial skills of students. Therefore, in order to develop the entrepreneurial attitude in high school students, it is necessary to pay attention to the categories related to cognitive, personality and entrepreneurial skills. In order to realize the development of students' entrepreneurial attitude, it is suggested that teachers strengthen and improve these categories in the process of teaching and learning.

تبلیغات