آرشیو

آرشیو شماره ها:
۸۳

چکیده

متن

دانشمندان و فیلسوفان اروپا مدت مدیدی بر این باور بودند که زمین در مرکز جهان ثابت است و اجرام دیگر از جمله خورشید به دور آن می‌گردند.درست از زمان بطلیموس(قرن دوم قبل از میلاد) این فکر که زمین مرکز عالم وجود است غالب بود.
در سال 1512 نیکلاس کوپرنیک نظریه حرکت سیاره‌ای دوار به دورِ خورشید را مطرح کرد و ادعا می‌کرد که خورشید در مرکز منظومه شمسی ثابت است و سیاره‌ها به دور آن می‌گردند.
در سال 1906 دانشمند آلمانی،یوهانس کپلر، کتاب «ستاره شناسی جدید» را نوشت.در این کتاب او مطرح کرد که سیارات نه تنها در چرخش بیضوی به دور خورشید می‌چرخند،بلکه با سرعت منظم دور محور خود نیز دوران می‌کنند.با وجود این دانش،دانشمندان اروپایی توانستند بسیاری از مکانیزم‌های منظومه شمسی از جمله توالی شب و روز را شرح دهند.
پس از این کشف‌ها،مردم فکر می‌کردند که خورشید ساکن است و مانند زمین حول محور خود نمی‌چرخد.من یاد دارم که این مورد را در کتاب جغرافی در دوران تحصیل در مدرسه خوانده بودم.خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:
«و هو الذی خلق الّیل و النّهار و الشّمس و القمر کل فی فلک یسبحون؛اوست کسی که شب و روز و خورشید و ماه را آفرید؛هر یک در مداری در حرکتند».(سوره انبیاء،آیه 33)
کلمه «یسبحون» از کلمه «سبح» گرفته شده است.این کلمه به حرکت اجرام متحرک اشاره می‌کند.کاربرد این کلمه برای انسان در روی زمین به معنای راه رفتن و دویدن است نه غلتیدن،اما همین کلمه برای انسان در آب،معنای شنا کردن دارد نه شناور بودن.
همچنین یسبح برای اجرام سماوی مانند خورشید به معنای چرخش هنگام حرکت در فضاست نه پرواز در فضا.این حقیقت در بسیاری از کتاب‌های درسی آمده است که خورشید حول محور خود می‌چرخد.
چرخش خورشید حول محورش را می‌توان با کمک وسیله‌ای اثبات کرد.این وسیله تصویر خورشید را به نحوی روی میز می‌اندازد که انسان می‌تواند بدون کور شدن آن را مشاهده کند.متوجه می‌شویم که خورشید لکه‌هایی دارد و یک حرکت دورانی را در هر 25 روز یک بار کامل می‌کند،یعنی تقریباً 25 روز طول می‌کشد تا خورشید یک بار حول محور خود بچرخد.
در واقع،خورشید با سرعت 150 مایل در ثانیه در فضا می‌چرخد و حدود 200 میلیون سال طول می‌کشد که یک بار به دور مرکز کهکشان راه شیری بچرخد.
«لا الشمس ینبغی لها أن تدرک القمر و لا الّیل سابق النّهار و کل فی فلک یسبحون؛نه خورشید را سزاست که به ماه رسد،و نه شب بر روز پیشی می‌گیرد؛و هر کدام در مسیر خود شناورند».(سوره یس،آیه 40)
مدت زمانی که ماه به دور خود می‌چرخد مساوی با زمانی است که به دور زمین می‌گردد.تقریباً 5،29 روز طول می‌کشد تا یک چرخش به پایان برسد.انسان با دیدن صحت آیات قرآن چاره‌ای جز خشوع ندارد.آیا ما نباید راجع به منبع دانش قرآن [که الهی است] فکر کنیم؟
خورشید پس از دوره خاصی خاموش می‌شود
خورشید به دلیل فعل و انفعال‌های شیمیایی سطحی، از 5 میلیون سال گذشته نور داشته است اما در آینده در زمان خاصی این روند پایان می‌یابد و خورشید کاملاً خاموش می‌شود که منجر به پایان یافتن زندگی روی زمین می‌شود.قرآن کریم در رابطه با ناپایداری وجود خورشید می‌فرماید:
«و الشّمس تجری لمستقرّ لها ذلک تقدیر العزیز العلیم؛و خورشید(نیز برای آنها آیتی است) که پیوسته به سوی قرارگاهش در حرکت است؛این تقدیر خداوند قادر و داناست».(سوره یس، آیه 38)
کلمه عربی مستقر به معنای زمان یا مکان تعیین شده است.بنابر این قرآن می‌فرماید که خورشید به سوی مکانی معین جریان دارد و این کار را صرفاً تا زمان معینی انجام می‌دهد ـ یعنی پایان می‌یابد یا خاموش می‌شود.

تبلیغات