خانواده و بهره وری
حوزه های تخصصی:
دریافت مقاله
چکیده
متن
چرا بهرهوری؟
مصرف جهان از سال 1950 تاکنون تقریبا معادل کل مصرف جهان از ابتدای حیات انسان تا سال 1950 است!!!و 80% این مصرف عظیم در کشورهای توسعه یافته انجام شده است.
مگر کرهء خاکی چقدر ظرفیت دارد؟بنابراین ناچاریم منابع تمام شدنی را به بهترین نحو مصرف کنیم.
اسراف در مصرف آب
حدود 40 سال قبل در همین تهران خودمان،فریاد نیمه شب میرآب،اهالی یک محل را برای ذخیرهء آب هفتگی از خواب بیدار میکرد و آبجویی که سرچشمهء آن از قنات بود،آب انبارهای منازل محله را پر میکرد.
تأمین آب آشامیدنی توسط بشکههایی بود که با گاری حمل میشد و هر سطل آب به قیمت یک ریال!به فروش میرسید.و در واقع بدین طریق آب آشامیدنی با آب شست و شو از هم تمیز داده میشد.از یخچال و فریزر خبری نبود،لذا پدر خانواده هندوانهها را برای خنک شدن به داخل حوض رها میکرد و مادر با 2Lآبپاشی دستی گلدانها و باغچهها را آب میداد. نزدیک ایام نوروز هم که میرسید فرشها را برای شست و شو به رودخانههای اطراف شهر میبردند و شستن فرشها مراسم خاص خودش را داشت.در آن روزگار تهیهء آب به سختی انجام میگرفت،اگر فردی مقداری آب را به هدر میداد و یا در مصرف آب اسراف میکرد. با اعتراض همه مواجه میشد.اما امروز در تهران شاهد لولهکشی آب تصفیه شده با قابلیت شرب هستیم.همهء ما میدانیم که برای ایجاد چنین شرایطی،چه هزینههای هنگفتی(از قبیل ماشین آلات،تلمبهخانهها،تصفیهخانهها و سدسازی و...)را متحمل شدهایم.
با توجه به رشد روزافزون جمعیت و منابع محدود آب در کشورمان هستند خانوادههایی که استخرهایشان را هرچند روز یکبار با آب آشامیدنی پر و خالی میکنند و اگر شست و شوی بیمورد اتوموبیل و آبیاری باغ و باغچهها با فشار آب همراه نباشد،مقبول نمیافتد!زیانهای ناشی از اسراف آب متوجه همهء ماست.لذا بجاست که ما نیز همانند گذشتگانمان به کمترین مقدار آبی که به هدر میرود حساس باشیم.
ضایعات میوه
گفته میشود که حدود 50% میوه و ترهبارکشور،از تولید تا مصرف نهایی،ضایع میشود.این ضایعات از نحوهء چیدن از درخت و قرار دادن آن در جعبه،عرضه آن در میدانهای عمده فروشی و مغازههای خرده فروشی تا مصرف آن در منازل را دربر میگیرد.در حالی که کشورهای پیشرفته با این مسأله مواجه نیستند.
در این ارتباط یکی از کارشناسان کشاورزی که برای گذراندن دورهای کوتاهمدت به ژاپن رفته بود میگفت:
در طی دوره یکی از مسائلی که ذهن مرا به خود مشغول کرده بود،موضوع چگونگی برخورد با ضایعات میوه بود.فکر میکردم در کشوری مانند ژاپن که از همه چیز استفادهء مناسب میشود حتما ضایعات میوه را تبدیل به فرآوردهء غذایی دیگری مانند سرکه یا ترشی و...میکنند.این موضوع را در یکی از باغهای مورد بازدید گروهی مطرح کردم،ولی از سؤال من همه متعجب شدند که کدام ضایعات میوه!؟ بعدا توضیح داده شد که در باغهای ژاپن تا رسیدن محصول به دست خریدار اصلا ضایعاتی وجود ندارد تا روی آن برنامهریزی کنند.
به راستی بهای این همه ضایعات میوه در کشور ما را چه کسی میپردازد؟
ماهی
ماهی غذایی لذیذ و سرشار از پروتئین و خواص فراوان است.در خبرهای علمی آمده بود کسانی که زیاد ماهی مصرف میکنند، توانایی ذهنی بالاتری دارند و همچنین مصرف آن در جلوگیری از کندذهنی کودکان و بزرگسالان مؤثر است.اما در کشور ما به این 2Lمنبع پروتئینی کمتر توجه شده است.شاید علتهای آن گوناگون باشد،ولی مهمترین آنها ذائقهء افراد،کیفیت نامناسب بستهبندی و عرضهء آن است.
آموزش پخت ماهی به صورتهای مختلف از جمله استفاده از آن برای انواع خورشتها، کتلت،کباب و غیره میتواند همه نوع ذائقهای را به خود جلب کند.نظارت بر عرضهء ماهی تازه به صورت بهداشتی و بستهبندیهای آماده برای پخت توسط مؤسسات عرضهکنندهء ماهی میتواند بازار مصرف ماهی را رونق دهد و تا حد زیادی آن را جایگزین گوشت قرمز کند.
از نگاه دیگران
در خیابان اصلی رانندگی میکردم که یک ماشین از فرعی ظاهر شد.با یک حرکت سریع راه را از او گرفتم و با خود گفتم:عجب مردمی هستند،اصلی و فرعی سرشان نمیشود. نمیدانم چطور شد که یکدفعه یاد دیروز عصر افتادم که میخواستم از همان فرعی وارد اصلی بشوم و هیچ ماشینی راه نمیداد.منهم هر چه به ذهنم میرسید میگفتم:درسته که شما اصلی هستید،ولی بالاخره منهم باید از فرعی خارج شوم.نمیخواستم باور کنم،ولی واقعیت این بود که در هر دو وضعیت حق را به جانب خود داده بودم!چه خوب است قبل از هرگونه قضاوت راجع به دیگران،یک لحظه خود را جای آنها بگذاریم و از زاویهء آنها به موضوع نگاه کنیم.در این صورت قطعا بسیاری از قضاوتهای غلط و درگیریها از بین خواهد رفت.
مصرف جهان از سال 1950 تاکنون تقریبا معادل کل مصرف جهان از ابتدای حیات انسان تا سال 1950 است!!!و 80% این مصرف عظیم در کشورهای توسعه یافته انجام شده است.
مگر کرهء خاکی چقدر ظرفیت دارد؟بنابراین ناچاریم منابع تمام شدنی را به بهترین نحو مصرف کنیم.
اسراف در مصرف آب
حدود 40 سال قبل در همین تهران خودمان،فریاد نیمه شب میرآب،اهالی یک محل را برای ذخیرهء آب هفتگی از خواب بیدار میکرد و آبجویی که سرچشمهء آن از قنات بود،آب انبارهای منازل محله را پر میکرد.
تأمین آب آشامیدنی توسط بشکههایی بود که با گاری حمل میشد و هر سطل آب به قیمت یک ریال!به فروش میرسید.و در واقع بدین طریق آب آشامیدنی با آب شست و شو از هم تمیز داده میشد.از یخچال و فریزر خبری نبود،لذا پدر خانواده هندوانهها را برای خنک شدن به داخل حوض رها میکرد و مادر با 2Lآبپاشی دستی گلدانها و باغچهها را آب میداد. نزدیک ایام نوروز هم که میرسید فرشها را برای شست و شو به رودخانههای اطراف شهر میبردند و شستن فرشها مراسم خاص خودش را داشت.در آن روزگار تهیهء آب به سختی انجام میگرفت،اگر فردی مقداری آب را به هدر میداد و یا در مصرف آب اسراف میکرد. با اعتراض همه مواجه میشد.اما امروز در تهران شاهد لولهکشی آب تصفیه شده با قابلیت شرب هستیم.همهء ما میدانیم که برای ایجاد چنین شرایطی،چه هزینههای هنگفتی(از قبیل ماشین آلات،تلمبهخانهها،تصفیهخانهها و سدسازی و...)را متحمل شدهایم.
با توجه به رشد روزافزون جمعیت و منابع محدود آب در کشورمان هستند خانوادههایی که استخرهایشان را هرچند روز یکبار با آب آشامیدنی پر و خالی میکنند و اگر شست و شوی بیمورد اتوموبیل و آبیاری باغ و باغچهها با فشار آب همراه نباشد،مقبول نمیافتد!زیانهای ناشی از اسراف آب متوجه همهء ماست.لذا بجاست که ما نیز همانند گذشتگانمان به کمترین مقدار آبی که به هدر میرود حساس باشیم.
ضایعات میوه
گفته میشود که حدود 50% میوه و ترهبارکشور،از تولید تا مصرف نهایی،ضایع میشود.این ضایعات از نحوهء چیدن از درخت و قرار دادن آن در جعبه،عرضه آن در میدانهای عمده فروشی و مغازههای خرده فروشی تا مصرف آن در منازل را دربر میگیرد.در حالی که کشورهای پیشرفته با این مسأله مواجه نیستند.
در این ارتباط یکی از کارشناسان کشاورزی که برای گذراندن دورهای کوتاهمدت به ژاپن رفته بود میگفت:
در طی دوره یکی از مسائلی که ذهن مرا به خود مشغول کرده بود،موضوع چگونگی برخورد با ضایعات میوه بود.فکر میکردم در کشوری مانند ژاپن که از همه چیز استفادهء مناسب میشود حتما ضایعات میوه را تبدیل به فرآوردهء غذایی دیگری مانند سرکه یا ترشی و...میکنند.این موضوع را در یکی از باغهای مورد بازدید گروهی مطرح کردم،ولی از سؤال من همه متعجب شدند که کدام ضایعات میوه!؟ بعدا توضیح داده شد که در باغهای ژاپن تا رسیدن محصول به دست خریدار اصلا ضایعاتی وجود ندارد تا روی آن برنامهریزی کنند.
به راستی بهای این همه ضایعات میوه در کشور ما را چه کسی میپردازد؟
ماهی
ماهی غذایی لذیذ و سرشار از پروتئین و خواص فراوان است.در خبرهای علمی آمده بود کسانی که زیاد ماهی مصرف میکنند، توانایی ذهنی بالاتری دارند و همچنین مصرف آن در جلوگیری از کندذهنی کودکان و بزرگسالان مؤثر است.اما در کشور ما به این 2Lمنبع پروتئینی کمتر توجه شده است.شاید علتهای آن گوناگون باشد،ولی مهمترین آنها ذائقهء افراد،کیفیت نامناسب بستهبندی و عرضهء آن است.
آموزش پخت ماهی به صورتهای مختلف از جمله استفاده از آن برای انواع خورشتها، کتلت،کباب و غیره میتواند همه نوع ذائقهای را به خود جلب کند.نظارت بر عرضهء ماهی تازه به صورت بهداشتی و بستهبندیهای آماده برای پخت توسط مؤسسات عرضهکنندهء ماهی میتواند بازار مصرف ماهی را رونق دهد و تا حد زیادی آن را جایگزین گوشت قرمز کند.
از نگاه دیگران
در خیابان اصلی رانندگی میکردم که یک ماشین از فرعی ظاهر شد.با یک حرکت سریع راه را از او گرفتم و با خود گفتم:عجب مردمی هستند،اصلی و فرعی سرشان نمیشود. نمیدانم چطور شد که یکدفعه یاد دیروز عصر افتادم که میخواستم از همان فرعی وارد اصلی بشوم و هیچ ماشینی راه نمیداد.منهم هر چه به ذهنم میرسید میگفتم:درسته که شما اصلی هستید،ولی بالاخره منهم باید از فرعی خارج شوم.نمیخواستم باور کنم،ولی واقعیت این بود که در هر دو وضعیت حق را به جانب خود داده بودم!چه خوب است قبل از هرگونه قضاوت راجع به دیگران،یک لحظه خود را جای آنها بگذاریم و از زاویهء آنها به موضوع نگاه کنیم.در این صورت قطعا بسیاری از قضاوتهای غلط و درگیریها از بین خواهد رفت.