کلید واژه ها: طعم شیرین نبات یزد

حوزه های تخصصی:
شماره صفحات: ۹۵ - ۱۲۶
دریافت مقاله   تعداد دانلود  :  ۱

چکیده

غذایی که انسان ها می خورند، هویت و کیستی آنان را شکل می دهد و مرز آنان را از دیگر گروه ها مشخص می کند. همین موضوع در مورد طعم های مورد علاقه انسان ها کاربرد دارد؛ به عبارتی جوامع و گروه ها مرزهای گروهی خود را از دیگر گروه ها براساس طعم مورد علاقه شان متمایز می کنند؛ بر این اساس مردم یزد به دلیل مصرف نبات و شیرینی و علاقه به طعم شیرین از دیگران متمایز می شوند. فرهنگ علاقه مند به طعم شیرین منجر به محبوبیت شیرینی و نبات در یزد و شهرت ملی شیرینی و نبات یزد شد؛ بنابراین در این پژوهش با تمرکز بر مطالعات میدانی و مردم نگاری (شامل مشاهده و مصاحبه) و اسنادی سعی شد شیوه تولید نبات سنتی و ابعاد فرهنگی مصرف نبات مورد بررسی قرار گیرد. یافته های مطالعه اسنادی و تاریخی این پژوهش نشان می دهد که پیشینه نبات در ایران به عصر ساسانی بازمی گردد. همچنین پس از بررسی و تحلیل یافته های میدانی به روش سه گانه اسپرادلی در مورد مصرف نبات، هفت مقوله مصرفی نبات با عناوین «نبات؛ دارویی گرمابخش»، «نبات؛ مسکنی برای درد جسم»، «نبات؛ شفابخش روح»، «نبات بخشی از مراسم جشن ازدواج»، «نبات؛ کالایی برای مبادله»، «نبات و رفع خستگی»، «نبات و دفع چشم زخم» در شهر یزد مورد تحلیل قرار گرفت.

Taste as Identity: Examining the Traditional Production Methods and Cultural Dimensions of Nabat Consumption in Yazd

Food plays a crucial role in shaping human identity and fostering groupdifferentiation. This extends to taste preferences, where communities oftendefine themselves through their shared appreciation for specific flavors. Thisstudy investigates the case of Yazd, Iran, and its unique relationship withnabat, a traditional hard candy. Employing ethnographic methods likeobservation, interviews, and documentary analysis, the research exploresboth the historical origins and cultural significance of nabat consumption inYazd. Evidence suggests nabat production dates back to the Sassanian era.Furthermore, the study identifies seven primary contexts for nabatconsumption: as a warming remedy, pain reliever, stress reliever, element inwedding ceremonies (Nabat plays a role in Yazdi wedding ceremonies,symbolizing sweetness and good fortune for the couple), historical form ofbarter, source of energy, and apotropaic measure. Nabat consumption issometimes practiced as a way to ward off bad luck or evil influences.

تبلیغات