آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۰

چکیده

اگرچه متوسط سرانه انتشار گازهای گلخانه ای کشورهای اسلامی از متوسط جهانی آن پایین تر است، اما به دلیل نرخ افزایشی انتشار که بسیار بالاتر از متوسط جهانی آن است بررسی آثار تغییرات اقلیم بر اقتصاد این کشورها ضروری به نظر می رسد. بنابراین در این پژوهش، اثرات تغییر اقلیم بر شاخص تولید غذا (FPI) که نماینده امنیت غذایی کشورهای اسلامی است، بررسی شد. این بررسی با استفاده از سناریوهای اقلیمی مدل CMIP6 سری ششم که توسط IPCC منتشر شده اند و از دیدگاه خوشبینانه تا بدبینانه افزایش دما به وقوع میپیوندد، انجام گرفت. پژوهش به سه گروه کشورهای با درآمد متوسط، کمتر توسعه یافته و صادرکننده نفت تا سال 2100 پرداخته است.. بر اساس نتایج، شاخص FPI برای هر سه گروه دارای روند افزایشی و بیشترین میانگین رشد آن مربوط به گروه کشورهای کمتر توسعه یافته بود. همچنین بر اساس نتایج مدل اثرات ثابت و تکنیک داده های تلفیقی، سطح زیرکشت غلات، تولید ناخالص داخلی، ارزش افزوده بخش کشاورزی و بارش تجمعی اثر مثبت و رشد جمعیت، تورم و میانگین دما اثر منفی بر امنیت غذایی داشته اند. همچنین اثرات تغییراقلیم در همه سناریوها و در هر سه گروه اثر منفی بر امنیت غذایی دارد. در گروه کشورهای صادرکننده نفت، ایران، عراق و عربستان به ترتیب با 8%، 6/6 % و 6%  بیشترین کاهش تولید غذا را خواهند داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که کشورهای با درآمد متوسط به دلیل داشتن کمترین رشد امنیت غذایی بدون در نظر گرفتن تغییراقلیم (8/1واحد) و بالاترین کاهش امنیت غذایی ناشی از تغییرات اقلیم (3/6%) نسبت به دو گروه دیگر وضعیت نگران کننده تری خواهند داشت. لذا لازم است تمرکز بیشتری جهت بهبود ظرفیت های این کشورها در کاهش آسیب پذیری و تطبیق با تغییرات اقلیم و نتیجتاً آسیب پذیری در تولید و دسترسی غذا انجام شود.

Evaluating the Effects of Climate Change on the Food Security of Selected Member Countries within the Organization of Islamic

Although the per capita average of greenhouse gas emissions in Islamic countries is lower than the global average, examining the effects of climate change on the economies of these countries seems crucial due to their significantly higher emission growth rates compared to the global average. Therefore, in the current study, the effects of climate change on the Food Production Index (FPI) as an indicator of food security in Islamic countries were examined. This was done using CMIP6 published by the IPCC under four scenarios: SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0, and SSP5-8.5 (ranging from optimistic to pessimistic). The investigation covered three groups of countries: those with middle income, less developed countries, and oil-exporting countries until the year 2100. Based on the results, FPI exhibited an increasing trend for all three groups, with the highest average growth observed in the less developed countries group. Furthermore, according to the results of the fixed-effects model and the data fusion technique, the cultivated area of grains, gross domestic production, value added in the agricultural sector, and cumulative precipitation had positive effects. In contrast, population growth, inflation, and average temperature had negative effects on food security. Additionally, climate change exerted a negative impact on food security in all scenarios and across all three groups. Moreover, the changes in food security resulting from climate change ranged from 1% to 11%. In the OE group, Iran, Iraq, and Saudi Arabia experienced the most significant reductions in food production, with 8%, 6.6%, and 6%, respectively.The results of this study indicate that MIC, due to having the lowest growth in food security without considering climate change (1.8 units) and the highest reduction in food security due to climate change (6.3%), will face a more concerning situation compared to the other two groups. Therefore, there is a need for a greater focus on improving the capacities of these countries to reduce vulnerability and adapt to climate change, ultimately addressing vulnerabilities in food production and access.

تبلیغات